StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept administrativ

Decizia administrativa

DECIZIA ADMINISTRATIVA


Dupa ce veti citi acest capitol puteti sa:

Cunoasteti continutul notiunii de decizie administrativa

Intelegeti modalitatile de participare l 414d32e a decizia administrativa



Prezentati efectele pe care le genereaza decizia administrativa


Sectiunea I - Consideratii generale privind decizia administrativa


Orice activitate umana, ca totalitate a manifestarilor de conduita, pe plan concret sau mental, se realizeaza pe baza intentiei si a deciziei subiectelor de a efectua acea activitate.

Decizia este hotararea luata de o autoritate sau institutie publica si care urmeaza sa fie executata de catre organele subalterne sau de catre cetateni.

Pentru organele administratiei publice, decizia este rezultatul unui proces rational care porneste de la sesizarea necesitatii emiterii unui asemenea act si continua cu culegerea informatiilor necesare, prelucrarea acestora, alegerea variantei optime, adoptarea actului si aplicarea acestuia.

Totodata, decizia administrativa este si o determinanta pentru actiunea functionarilor administratiei, deoarece activitatea acestora este urmarea deciziei administrative, in cadrul sistemului administratiei publice.

Decizia administrativa se realizeaza in cadrul unui proces decizional complex, uneori de durata. Scopul urmarit in decizia administrativa este realizarea politicii statului prin organizarea executarii si prin executarea legii.

Vointa pe care o exprima decizia administrativa se intemeiaza pe lege, este dedusa din lege.

Deci, scopurile urmarite prin decizia administrativa nu apartin administratiei, ci legii.

Sectiunea a-II-a - Evolutia deciziei administrative in sistemul

administratiei publice


Ca in orice activitate umana, activitatea organelor administratiei publice trebuie sa porneasca sub forma unei intentii de a realiza ceva. In vederea declansarii unei actiuni a administratiei publice este necesara decizia administrativa.

Intentia administratiei publice de a intreprinde o actiune marcheaza impusul procesului decizional.

Avand ca obiect realizarea politicii statului, decizia administrativa este de multe ori initiata de factorii politici. Partidele politice, alte formatiuni sau organizatii politice, organizatii neguvernamentale, precum si puterea legislativa sesizeaza organele autoritatilor administratiei publice in vederea declansarii procesului decizional, facand astfel sa intervina  actiunea organelor administratiei publice locale in vederea solutionarii unor probleme care privesc realizarea politicii statului in domeniile in care actioneaza organele administratiei publice.

De cele mai multe ori, initiativa deciziei administrative revine organelor administratiei publice care din informatiile proprii sau pe baza sesizarilor diferitelor organe de stat sau asociative, ori ale cetatenilor gasesc necesar ca este oportuna interventia lor pentru rezolvarea anumitor probleme din domeniul lor de activitate.

De multe ori insa, organele administratiei publice asteapta declansarea ori incuviintarea declansarii actiunii lor de catre organele puterii legiuitoare, care sunt informate cu privire la respectivele probleme prin mijloace proprii sau chiar de organele administratiei publice.

Aceasta este etapa initiativei in procesul decizional.

Dupa initiativa urmeaza o etapa complexa, de confruntare de pareri, pe care psihologii o numesc "lupta motivelor" si in care au un  rol important atat parerile afective cat si cele intelectuale. Aceasta este etapa deliberarii care trebuie privita ca un veritabil proces, care parcurge mai multe etape.

Dupa faza deliberarii urmeaza luarea deciziei administrative, care este manifestarea unei hotarari careia trebuie sa i se conformeze conduita oamenilor administratiei si a celor carora li se adreseaza administratia publica in activitatea de organizare a executarii si de executare a legii.

1. Modalitati de participare la decizia administrativa.

a)     Participarea politica la decizia administrativa.

Participarea la complexul proces decizional in administratia publica este determinata de natura deciziei administrative.

Caracterul politic al obiectului acestei decizii implica participarea factorilor politici la procesul decizional.

In plus, participarea politica la decizia administrativa pune in lumina necesitatea cooperarii intre puterea legiuitoare si cea executiva pentru realizarea interesului general al societatii.

b)    Participarea sociala la decizia administrativa.

Aceasta forma de participare este strans legata de participarea la diverse nivele a cetatenilor si deriva din caracterul democratic al statului. De multe ori, organele administratiei publice antreneaza in procesul decizional institutii cetatenesti sau grupuri de cetateni care sunt interesati in legatura cu decizia care va fi luata. Aceasta antrenare are mai mult caracterul unei consultari. Ea ajuta administratia la cunoasterea opiniei cetatenilor carora urmeaza sa le fie aplicata decizia ce va fi luata.

c) Participarea tehnica la procesul decizional.

Cunoasterea particularitatilor in domeniul in care urmeaza sa fie luata decizia releva tehnicitatea deciziei administrative si reclama participarea specialistilor la procesul decizional al administratiei publice.

Participarea tehnica la decizia administrativa implica participarea la procesul decizional a tuturor functionarilor si sectoarelor sau compartimentelor care releva tehnicitatea ramurii sau domeniului in care se decide.

2. Deliberarea in procesul decizional.

Termenul deliberare provine din cuvantul latin "deliberatio" care inseamna cercetarea si discutarea unei probleme si luarea unei hotarari cu privire la aceasta problema.

Decizia este o hotarare care se ia in urma confruntarii dintre diferite motive, sub forma unei deliberari a subiectului, care decide cu privire la un anumit comportament pe care il va urma.

Deliberarea in procesul decizional presupune parcurgerea mai multor etape cum ar fi:

- activitati de cercetare a problemelor care cad in sarcina administratiei publice;

- discutarea problemelor mentionate mai sus;

- manifestarea de vointa hotaratoare de rezolvare a problemelor mentionate.

Efectele deciziei administrative.

Emiterea deciziei administrative angreneaza un numar important de oameni care lucreaza in domeniul administratiei publice si care au sarcina de a pune in executare decizia luata.

Esenta deciziei administrative a autoritatilor administratiei publice o constituie vointa natiunii, exprimata in diverse decizii politice cuprinse in actele normative adoptate de puterea legislativa.

Decizia administratiei produce efecte asupra celor carora li se adreseaza, oamenilor, permitandu-le sau interzicandu-le sa faca ceva. Asa sunt puse in lucru energiile umane, sunt stabilite si determinate comportamentele umane  in realizarea politicii statului.


Cuvinte cheie:

Decizie administrativa - hotararea luata de o autoritate sau institutie publica si care urmeaza sa fie executata de catre organele subalterne sau de catre cetateni.

Deliberare - activitate de confruntare a motivelor care duc la o anumita hotarare (decizie)


Intrebari:

Ce intelegeti prin decizie administrativa

Care sunt modalitatile de participare l 414d32e a decizia administrativa

Prezentati semnificatia termenului "deliberare".

Care sunt efectele deciziei administrative




Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact