StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Hotararile

HOTARARILE


Dispozitii generale

Hotararea reprezinta actul final al judecatii pronuntat de catre instanta cu privire la litigiul dintre parti

Denumiri particulare ale hotararii:

- sentinte = acele hotarari prin care se rezolva fondul cauzei in prima instanta;

-decizii = acele hotarari prin care se solutioneaza apelul, recursul, recursul in interesul legii;

- incheieri = toate celelate hoatarari date de instanta in cursul judecatii


Dispozitii procedurale privind adoptarea hotararii

Hotararea reprezinta parerea judecatorilor adoptata cu majoritate dupa sfarsitul dezbaterilor si chibzuirea in secret a acestora (in sedinta sau in camera de consiliu). Daca majoritatea nu se poate intruni pricina se va judeca din nou  in complet de divergenta, in aceeasi zi sau in cel mult 5 zile. Dezbaterile vor fi reluate asupra punctelor ramase in divergenta iar daca dupa judecarea divergentei vor fi mai mult de doua pareri, judecatorii ale caror pareri se apropie mai mult sunt datori sa se uneasca intr-o singura parere

Dupa intrunirea majoritatii rezultatul deliberarii se consenbeaza intr-o minuta , sub sanctiunea nulitatii, care va arata , cand este cazul, si opinia separata a judecatorilor aflati in minoritate.

Hotararea se pronunta de catre presedintele de complet in sedinta publica chiar in lipsa partilor.

Nici un judecator nu poate reveni asupra parerii sale dupa pronunrarea in sedinta publica.

Minuta se consemneaza in condica de sedinta.a fiecarei instante.

Pronuntarea hotararii poate fi amanata in mod exceptional, de regula cu 7 zile ( fac exceptie materiile special reglementate, cum ar fi materia conflictelor de drepturi, cauzele privind protectia minorilor, etc). Hotararea va fi comunicata partilor in copie atunci cand este necesar pentru curgerea termenului de exercitare a apelului sau a recursului. Hotararile irevocabile nu se comunica.

Hotararea se pronunta in numele legii si va cuprinde:

Aratarea instantei si numele judecatorilor care au luat parte la judecata;

Numele, domiciliul sau resedinta partilor, calitatea in care s-au judecat, numele mandatarilor sau a reprezentantilor legali si al avocatilor;

Obiectul cererilor si sustinerile in prescurtare ale partilor cu aratarea dovezilor ; aratarea concluziilor procurorului;

Motivele de fapt si de drept care au format convingerea instantei, cum si cele pentru care s-au inlaturat cererile partilor; dispozitivul; calea de atac si termenul in care se poate exercita;

Mentiunea ca pronuntarea s-a facut in sedinta publuica, precum si semnaturile judecatorilor si grefierului.

Motivarea hotararii se va face , de regula , in cel mult 30 de zile de la pronuntare.



Adaugirile, stersaturile sau schimbarile in hotarare vor trebui semnate de judecator sub pedeapsa de a nu fi tinute in seama.

Hotararea se va face in doua exemplare originale dintre care unul se va coase la dosar iar cel de-al doilea se va pastra la mapa de hotarari a instantei. Dupa pronuntarea hotararii partea poate sa declare ca renunta la exercitarea caii de atac, in instanta, renuntare despre care se va face mentiune intr-un proces- verbal ce se va incheia cu aceasta ocazie semnat de presedintele de complet si de catre grefier. Renuntarile pot fi formulate si ulterior, prin inscris autentic sau prin infatisarea partii care renunta in fata presedintelui de complet. Hotararile  investite cu formula executorie si vor fi inmanate numai partii care a castigat procesul.

Nu se investesc cu formula executorie incheierile executorii, hotararile executorii provizoriu, alte hotarari sau inscrisuri prevazute de lege, care se executa fara formula executorie(art. 374 alin. 1 Cod procedura civila, modificat prin Legea nr. 459/2006).


Efectele hotararii judecatoresti

Dezinvesteste instanta de  solutionarea procesului;

Hotararea pronuntata are forta probatorie a unui inscris autentic;

Hotararea constituie titlu executoriu putand fi pusa in executare de regula intr-un termen de 3 ani;

Hotararea produce efecte retroactive in sensul ca, constata drepturi preexistente(caracter declarativ);

Hotararea definitiva are autoritate de lucru judecat.


Hotararile partiale

-art.270 cod pr. civ.

Se pronunta atunci cand paratul recunoaste o parte din pretentiile reclamantului, la cererea acestuia  si numai in masura recunoasterii.

Hotararea se da fara drept de apel.


Hotararile care consfintesc invoiala partilor

Art. 271-273 cod pr. civ.

Reflecta invoiala partilor asupra litigiului dedus judecatii . Aceasta invoiala va fi infatisata in scris si va alcatui dispozitivul hotararii. Partile se pot infatisa oricand in cursul judecatii, chiar fara sa fi fost citate , pentru a solicita pronuntarea unei hotarari care sa reflecte intelegerea lor.

Hotararea de expedient se pronunta fara drept de apel.




Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact