StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Masurile asiguratorii

MASURILE ASIGURATORII


Constau in indisponibilizarea si conservarea bunurilor de natura sa impiedice pe parat sa distruga sau sa instraineze bunul care formeaza obiectul litigiului, ori daca cere o suma de bani, sa-si diminueze activul patrimoniului. 929e49j

Sechestrul asigurator

Reprezinta o masura de indisponibilizare a bunurilor mobile sau imobile ale paratului in scopul garantarii pana la terminarea procesului, a posibilitatii reclamantului de a-si realiza creanta ce se va constata prin hotararea ce se va pronunta.

Infiintarea sechestrului asigurator presupune intrunirea cumulativa a  urmatoarelor conditii:

-creanta sa fie constatata printr-un inscris, in lipsa actului scris creditorul trebuie sa depuna o cautiune reprezentand o jumatate din valoarea reclamata in justitie;

-creanta sa fie exigibila;

-creditorul sa faca dovada introducerii actiunii civile.

In mod exceptional, infiintarea sechestrului asigurator este permisa chiar daca creanta nu a ajuns la scadenta daca:

-datornicul a micsorat prin fapta sa asigurarile date creditorului sau nu s-a conformat asigurarilor promise;

-cand exista pericolul ca datornicul sa se sustraga de la urmarire sau sa-si ascunda ori sa-si risipeasca averea. In aceste cazuri, solutionarea cererii se face dupa depunere unei cautiuni stabilita de instanta.

Competenta in solutionarea cererii revine instantei care solutioneaza procesul, judecarea acesteia fixandu-se de urgenta, in camera de consiliu si fara citarea partilor.

Solutionarea cauzei se face printr-o incheiere executorie care poate fi atacata cu recurs in termen de 5 zile de la comunicare. Recursul se rejudeca de urgenta, cu citarea in termen scurt a partilor.

Sechestrul asigurator se poate ridica la cererea debitorului daca ofera garantii indestulatoare. Solutionarea cererii se face in camera de consiliu, de urgenta, cu citarea partilor. Incheierea data este supusa recursului in termen de 5 zile de la pronuntare.

Masura ridicarii sechestrului se poate pronunta de instanta care a dispus luarea acesteia atunci cand cererea principala - in temeiul caruia a fost incuviintata masura de asigurare - a fost anulata, respinsa sau perimata prin hotarare irevocabila ori daca cel ce a facut-o a renuntat la ea. Ridicarea acestei masuri se poate lua prin incheiere irevocabila, data fara citarea partilor.




Sechestrul judiciar

Consta in indisponibilizarea bunului care formeaza obiectul litigiului, bunul fiind incredintat spre pastrare si administrare, de regula, unei terte persoane, pe toata durata procesului.



Incuviintarea sechestrului judiciar este conditionata de indeplinirea urmatoarelor conditii:

-sa existe un proces cu privire la proprietate sau posesiunea unui bun mobil sau imobil ori asupra folosintei sau administrarii unui bun proprietate comuna;

-masura solicitata sa fie necesara pentru conservarea bunului;

-reclamantul sa depuna o cautiune.

Cererea se solutioneaza  de instanta competenta sa solutioneze si actiunea principala.

Este posibil ca, in mod exceptional, sechestrul judiciar sa fie admisibil chiar daca nu exista un proces cu privire la acel bun, dar atunci cand infiintarea sechestrului vizeaza:

-un bun pe care debitorul il ofera pentru liberarea sa;

-un bun cu privire la care cel interesat are motive temeinice sa se teama ca va fi sustras, distrus ori alterat de posesorul sau actual;

-unele bunuri mobile care alcatuiesc garantia creditorului, cand acestea invedereaza insolvabilitate debitorului sau cand are motive temeinice sa banuiasca ca debitorul va fugi ori sa se teama de sustrageri sau deteriorari.

In toate aceste situatii exceptionale, competenta in solutionarea cererii va reveni instantei in circumscriptia careia se afla bunul.

Din punct de vedere procesual, cererea se solutioneaza in mod obligatoriu cu citarea partilor prin incheiere care va fi supusa numai recursului in termen de 5 zile de l pronuntare. Prin incheiere instanta va dispune - in caz de admitere a cererii - numirea unui administrator care sa aiba in paza bunul sechestrat.

Hotararea de admitere a sechestrului judiciar are un caracter provizoriu. Efectul hotararii dainuie pana la solutionarea actiunii principale


Poprirea asiguratorie

Este o masura de indisponibilizare a sumelor de bani, a titlurilor de valoare sau a bunurilor mobile incorporabile urmaribile datorate debitorului de o terta persoana sau pe care acestea i le va datora in viitor (art. 597 alin. 1).

Poprirea asiguratorie are drept scop indisponibilizarea sumelor de bani sau a efectelor pe care un tert le datoreaza debitorului urmarit. In cadrul popririi asiguratorii intalnim trei subiecti procesuali: creditorul urmaritor (proprietar), debitorul urmarit (poprit) si tertul poprit.

Conditiile si procedura popririi asiguratorii este identica cu cea reglementata in cadrul sechestrului asigurator.




Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact