StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept comercial

Infractiuni



INFRACTIUNI


Consideratii generale referitoare la savarsirea infractiunilor de catre comercianti conform Legii nr. 31/1990


In temeiul Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale cu modificarile aduse pana la data de 1.11.2004, in art. 265-276 sunt stabilite pedepsele cu inchisoarea pentru comerciantii care incalca dispozitiile legii.

Conform art. 265 din lege, se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani, fondatorul, administratorul, directorul, directorul executiv sau repre 939i83j zentantul legal al societatii care:

prezinta cu rea-credinta in prospectele, rapoartele si comunicarile adresate publicului, date neadevarate asupra constituirii societatii sau asupra conditiilor economice ale acesteia sau ascunde cu rea-credinta in tot sau in parte asemenea date;

prezinta cu rea-credinta actionarilor/asociatilor o situatie financiara inexacta sau cu date inexacte asupra conditiilor economice ale societatii, in vederea ascunderii situatiei ei reale;

refuza sa puna la dispozitia expertilor, in cazurile si in conditiile legii, documentele necesare sau ii impiedica, cu rea-credinta, sa indeplineasca insarcinarile primite.

In temeiul art. 268 din lege, se pedepseste cu inchisoare de la 1 luna sa 1 an sau cu amenda administratorul, directorul, directorul executiv sau repre 939i83j zentantul legal al societatii care:

indeplineste hotararile adunarii generale referitoare la schimbarea formei societatii, la fuziunea ori la divizarea acesteia sau la reducerea capitalului social, inainte de expirarea termenelor prevazute de lege;

indeplineste hotararile adunarilor generale referitoare la reducerea capitalului social, fara ca asociatii sa fi fost executati pentru efectuarea varsamantului datorat ori fara hotararea adunarii generale care ii scuteste de plata varsamintelor ulterioare.

In temeiul legii art. 270 este stabilit ca se pedepseste cu inchisoare de la 1 luna la un an sau cu amenda cenzorul care nu convoaca adunarea generala in cazurile in care este obligat de lege.

De asemenea art. 273 se stipuleaza pedeapsa cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda actionarul sau detinatorul de obligatiuni care trece actiunile sau obligatiunile sale pe numele altor persoane in scopul formarii unei majoritati in adunarea generala, in detrimentul altor actionari sau detinatori de obligatiuni; in cazurile nepermise de lege, isi ia in schimbul unui avantaj material obligatia de a vota intr-un anumit sens in adunarile generale sau de a nu lua parte de vot.



Persoana care determina pe un actionar sau pe un detinator de obligatiuni ca in schimbul unei sume de bani sau al unui alt avantaj material, sa voteze intr-un anumit sens in adunarile generale sau sa nu ia parte la vot se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

In art. 274 este stipulata pedeapsa cu inchisoarea de la 1 an la 5 ani, in fara de raspunderea pentru daunele pricinuite, prin operatiunile sale, statului roman si tertilor, , cel care exercita un comert in favoarea si pe seama unor societati constituite in tara straina, in cazurile in care nu sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru functionarea acelor societati in Romania.

Legiuitorul a stabilit ca se pedepsesc cu inchisoare de la 3 ani la 12 ani persoanele vinovate de bancruta frauduloasa constand in una din urmatoarele fapte (art. 276):

falsificarea, sustragerea sau distrugerea evidentelor societatii sau ascunderea unei parti din activul societatii, infatisarea de datorii inexistente sau prezentarea in registrul societatii, in alt act ori in situatiile financiare a unor sume nedatorate, fiecare dintre aceste fapte fiind savarsite in vederea diminuarii aparente a valorii activelor;

instrainarea, in frauda creditorilor, in caz de faliment al unei societati, a unei parti insemnate din active.

Consideram ca legiuitorul a avut in vedere sanctionarea drastica a acelor comercianti care incalca legea, stabilind pedepse cu inchisoarea, in functie de abaterile grave savarsite, cu rea-credinta de catre acestia, stiind ca prin faptele lor savarsesc infractiuni sanctionate de lege, conform Codului penal.






Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact