StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept comunitar

Acquis-ul comunitar



Acquis-ul comunitar

Termenul "acquis communautaire" este in egala masura greu de tradus si de explicat. Termenul "acquis" este un cuvant care provine din limba franceza si  desemneaza totalitatea reglementarilor co 444c21e munitare, a drepturilor si principiilor care deriva din acestea. Aplicat Comunitatii, asta inseamna ceea ce anumiti autori descriu ca fiind "patrimoniul legislativ" al Comunitatii, constand in:

- tratatele de baza si instrumentele internationale ale Comunitatii;

- legislatia care deriva din aceasta;

- decizii juridice (ale Curtii Europene de Justitie) si decizii cvasijuridice (de ex. Decizii ale Comisiei referitoare la concurenta) ale institutiilor comunitare;

- instrumente care nu sunt obligatorii, adica opinii si recomandari descrise in art. 249 (189 T.C.E.) si rezolutiile adoptate de institutii ca Parlamentul European si Consiliul de Ministri.



Acquis-ul comunitar este mai mult decat un concept academic. Este un set de reglementari si principii care trebuie mentinute si dezvoltate pe mai departe. Acest aspect al acquis-ului a fost subliniat in T.U.E., mai precis in art. B si C, care cer Uniunii sa "mentina in totalitate si sa construiasca pe acquis-ul comunitar". Dupa cum am mentionat anterior, Tratatul de la Amsterdam i-a conferit statutul de principiu fundamental care sta la baza Comunitatii. Oricum, asa cum este si cazul altor concepte fundamentale ale Comunitatii, nici scopul si nici intelesul deplin al acestui termen nu sunt descrise in instrumentele legislative fundamentale ale Comunitatii.  






Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact