StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept general

Unitatile administrativ-teritoriale

Unitatile administrativ-teritoriale


Orice stat pentru a putea fi bine condus si administrat isi imparte teritoriul in unitati administrative, carora le recunoaste aceeasi personalitate juridica si totodata le da atat atributii de drept public cat si atributii de drept privat. Deci, fiecare dint 222e42c re unitatile administrativ-teritoriale constituie o persoana juridica distincta cu un statut juridic propriu conferit de stat.

Potrivit Constitutiei Romaniei, in articolul 3 alineat 3 "Teritoriul Romaniei este organizat, sub aspect administrativ, in comune, orase si judete. In conditiile legii unele orase sunt declarate municipii".

Reglementarea juridica a unitatilor administrtiv-teritoriale se gaseste si in dispozitiile Legii numarul 69 pe 1991, privind administratia publica locala si care precizeaza : "comunele, orasele si judetele sunt persoane juridice. Ele au deplina capacitate, poseda un patrimoniu si au initiativa in tot ce priveste administrarea intereselor publice locale exercitand, in conditiile legii, autoritatea in limitele administrativ-teritoriale stabilite. Ca persoane juridice civile au in proprietate bunuri din domeniul privat, iar ca persoane juridice de drept public sunt propietare ale bunurilor domeniului public de interes local, potrivit legii".

Asadar, comuna reprezinta unitatea administrativ-teritoriala care cuprinde populatia rurala unita prin comunitate de interese si traditii, fiind alcatuita din unul sau mai multe sate. In Romania sunt organizate un numar de 2.686 de comune si 13.119 de sate.

Orasul reprezinta centrul de populatie mai dezvoltat din punct de vedere economic, social-cultural si edilitar-gospodaresc. In Romania sunt organizate un numar de 184 de orase.

Municipiul este localitatea urbana cu un numar mai mare de locuitori, o insemnatate deosebita in viata economica social-politica si cultural-stiintifica a Romaniei. In tara noastra sunt organizate 80 de municipii.

Legea numarul 69 pe 1991 prevede ca "municipiile pot avea subdiviziuni administrativ-teritoriale a caror delimitare si organizare se stabilesc prin lege".

In prezent, doar municipiul Bucuresti este organizat in subdimensiuni administrativ-teritoriale numite sectoare, in numar de 6, la care se mai adauga Sectorul Agricol Ilfov care de fapt functioneaza similar ca un judet, cuprinzand 38 de comune si orasul Buftea.



Legea numarul 68 pe 1968 privind organizarea administrativa a teritoriului Romaniei prevede ca orasele si comunele care datorita conditiilor climaterice, hidrologice sau asezarii lor, prezinta importanta pentru ocrotirea sanatatii si asigurarea odihnei cetatenilor, sunt organizate ca statiuni balneoclimaterice.

Judetul este alcatuit din orase si comune in functie de conditiile geografice, economice si social-politice, etnice si de legaturile culturale si traditionale ale populatiei, numarandu-se in prezent 40 de judete.

Potrivit Decretului-lege numarul 100 pe 1990 privind atribuirea sau schimbarea denumirilor judetelor, municipiilor, oraselor, comunelor, satelor, localitatilor componente ale municipiilor si oraselor si statiunilor balneoclimaterice, atribuirea sau schimbarea denumirilor acestora se face de catre Parlametul Romaniei, la propunerea Guvernului.

Pe teritoriul unor localitati si judete sunt instituite, in conditiile legii si asa numitele zone-libere. Potrivit prevederilor Legii numarul 84 pe 1992 privind regimul zonelor libere, acestea fac parte integranta din teritoriul statului roman si li se aplica legislatia nationala. Ele se instituie in porturile maritime si fluviale, in lungul Canalului Dunare-Marea Neagra, al altor canale navigabile si in teritoriile din apropierea punctelor de trecere a frontierei de stat a Romaniei.

Zonele libere sunt suprafete din teritoriul tarii precis delimitate si imprejmuite in care orice persoana fizica sau juridica romana sau straina, poate desfasura o serie de activitati economice pentru care sunt scutite de TVA, a accizelor si a impozitului pe profit




Mircea Preda-Tratat elementar de drept administrativ roman, p. 41-44



Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact