StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept penal

Evadarea



Evadarea

Notiune. Evadarea este fapta persoanei care se sustrage din starea de privare de libertate legal aplicata asupra sa.

Autorul. Este persoana aflata intr-o stare de retinere sau detentie legala.

Situatia premisa. Pt a realiza continutul juridic al evadarii, elementul material al faptei trebuie sa fie precedat de existenta starii legale de retinere sau detentie. Conditiile legale pt existenta r 737g68h etinerii sau detinerii, trebuie sa se realizeze cumulativ, existand astfel garantia respectarii dreptului fundamental al cetateanului la inviolabilitate.

Continutul constitutiv. Latura obiectiva. Fapta se savarseste printr-o actiune comisiva. Subiectul activ se sustrage din stare legala de retinere sau detinere. Nu este posibila savarsirea faptei printr-o inactiune.

Evadarea unei persoane, ,otivata de convingerea ca nu se face vinovata de invinuirea ce I se aduce, va fi pedepsita, chiar daca ulterior, in cadrul procesului penal, se constata, in drept existenta acestei neculpabilitati.

Rezultatul faptei consta in periclitarea activitatii de infaptuire a justitiei, indiferent de faza in care aceasta se realizeaza.

Latura subiectiva. Fapta se savarseste cu intentie. Eroarea de fapt, cu privire la situatia de privare de libertate in care faptuitorul s-ar afla, trebuie dovedita de catre acesta din urma. Este incidenta, deopotriva, intentia directa cat si cea indirecta.

Formele infractiunii. Tentativa infractiunii de evadare se pedepseste. Pt ca sa existe tentativa va trebui sa se constate ca fapta de evadare a inceput sa fie pusa in executare. Consumarea faptei se face in momentul in care persoana aflata in stare de retinere sau detinere iese de sub aceasta stare devenind liber datorita activitatii sale ilegale.



class=MsoNormal >Sanctiuni. Infractiunea de evadare se pedepseste diferentiat, in functie de forma simpla sau agravanta. Pt forma simpla pedeapsa este inchisoarea 6 luni-2 ani, iar pt forma agravanta inchisoarea de la 2-8 ani. Acestea se adauga la pedeapsa anterioara.

Daca dupa evadare faptuitorul mai savarseste o infractiune, el sa va afla in stare de recidiva.

Varianta agravanta. Cand evadarea se savarseste in anumite imprejurari prevazute de lege, fapta capata un caracter calificat si se pedepseste mai sever. Sunt 2 grupe de factori: savarsirea evadarii prin folosirea de violente, de arme sau alte instrumente si savarsirea evadarii de catre 2 sau mai multe persoane impreuna.

Prin notiunea de violente intelegem violenta fizica si cea psihica, inclusiv amenintarea. Alte instrumente folosite la evadare inseamna unelte de orice fel, substante diverse, dispozitive, aparate, care sunt folosite de infractor. Evadarea este agravata si in situatia in care este savarsita de catre 2 sau mai multe persoane.

Acte de dezordine in penintenciar. Se prevede ca infractiune fapta persoanelor aflate in stare de retinere sau detinere care produc acte de dezordine si se manifesta violent impotriva cadrelor militare cu atributii de comanda, paza si supraveghere, sanctionand-o cu inchisoarea de la 3 la 10 ani. In cazul acestei infractiuni subiectul pasiv secundar este format numai din cadre militare cu functii de comanda, paza si supraveghere la locul de detinere sau retinere.

Elementul material este alcatuit in acest caz din orice fel de acte de dezordine, precum si din violente al caror concept este mult mai cuprinzator. Latura subiectiva este intentia care presupune cunoasterea de catre faptuitor a calitatii cerute de lege pt subiectul pasiv secundar. Infractiunea nu are tentativa incriminata.







Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact