StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept penal

Falsul intelectual

FALSUL INTELECTUAL

1. Continutul legal

Potrivit art. 289 C. pen., exista fals intelectual in cazul falsificarii unui inscris oficial cu prilejul intocmirii acestuia, de catre un functionar aflat in exercitiul atributiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau imprejurari necorespunzatoare adevarului, ori prin omisiunea cu stiinta de a insera unele date sau imp 242h76c rejurari.


Subiectii infractiunii

a)Subiectul activ nemijlocit al infractiunii de fals intelectual este calificat, in sensul ca acesta nu poate fi decat o persoana care are calitatea de functionar si savarseste fapta in "exercitiul atributiilor sale de serviciu"[1].

Participatia penala este posibila sub toate formele.. Pentru existenta coautratului este necesar ca faptuitorii sa aiba calitatea speciala ceruta de legea autorului si sa savarseasca fapta in exercitarea atributiilor de serviciu. Intocmirea iscrisului este de competenta mai multor persoane care au calitatea de functionar si actioneaza cu aceeasi forma de vinovatie (intentia) pentru falsificarea inscrisului oficial, cum ar fi: o comisie de expertiza, o comisie de avizare, o comisie de examen, o comisie de inventariere. Instigator sau complice poate fi orice persoana.

Notiunea de functionar, trebuie interpretata in sensul art. 147 C. pen. si anume, ca este persoana care exercita , permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost investita, o insarcinare de orice natura, retribuita sau nu, in serviciul unei unitati dintre cele la care se refera art. 145 (functionar public).

Prin functionar, intr-un sens mai larg, se intelege atat persoana care este functionar public, cat si orice salariat care exercita o insarcinare in serviciul unei alte persoane juridice decat cele in care actioneaza "functionarul public"[2].

Constituie infractiunea de fals intelectual savarsita in conditiile participatiei improprii si nu instigare la aceasta infractiune, fapta administratorului unei societati comerciale de a da dispozitii unei subalterne sa inscrie in chitanta fiscala, fara sa stie realitatea, o cantitate mai mica decat marfa vanduta, precum si o valoare a acesteia inferioara celei reale, in scopul de a fi platite taxe vamale mai mici decat cele datorate.

b)Subiectul pasiv principal al infractiunii este statul prejudiciat, prin slabirea increderii in inscrisurile oficiale, precum si autoritatea publica, institutia publica, institutia sau persoana juridica de la care emana inscrisul.



Subiectul pasiv secundar al infractiunii va fi persoana fizica sau juridica ale carei interese au fost prejudiciate in urma executarii falsului intelectual.

Legea nu are conditii speciale de loc, dar referit la timpul savarsirii infractiunii, exista o conditie de timp intrinseca actiunii incriminate, in sensul ca falsul intelectual se comite cu prilejul intocmirii unui inscris oficial, deci concomitent cu redactarea sau completarea anumitor date ale unui inscris oficial. Orice operatiune de alterare care s-ar efectua ulterior finalizarii inscrisului vor constitui acte componente ale unei alte infractiuni: "fals material in inscrisuri oficiale"[3].

3. Sanctiuni

Falsul intelectual realizat prin actiunea de atestare a unor fapte sau imprejurari necorespunzatoare adevarului poate cunoaste forme imperfecte ale infractiunii, insa actele pregatitoare nu sunt incriminate. Tentativa este pedepsita, potrivit alin.2. Falsul intelectual prin omisiune nu se poate savarsi decat in forma consumata.

"Consumarea infractiunii"[4] are loc in momentul in care inscrisul este perfectat prin semnarea si aplicarea stampilei sau a sigiliului, moment in care se produce si starea de pericol pentru increderea publica pe care trebuie sa o inspire orice inscris oficial.

Sanctiunea consta in inchisoare de la 6 luni la 5 ani.




Gheorghe Nistoreanu si colab. Op cit., pg.514.

Gheorghe Nistoreanu, Alexandru Boroi, Drept penal, Curs selectiv pentru examenul de licienta, Editura All Beck 2002, pg.514.

Gheorghe Nistoreanu si colab.op. cit., pg.514.

Tudorel Toader, op. cit., pg.390.



Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact