StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept penal

Favorizarea infractorului

Favorizarea infractorului

Notiune. Incrimineaza fapta aceluia care sprijina un infractor, fara o intelegere stabilita inainte sau in timpul savarsirii infractiunii pt a se sustrage raspunderii penale, consecintelor legale ale savarsirii infractiunii, ori pt a beneficia de a 111i86b vantajele create prin infractiune.

Obiectul infractiunii. Favorizarea infractorului are ca obiect juridic special relatiile sociale privitoare la infapturie justitiei, pentru a caror rezolvare nestingherita infractorii nu trebuie sa fie ajutati sa se sustraga raportului juridic penal, raportului juridic de executare a pedepsei sau sa beneficieze de anumite rezultate ale infractiunii. Fatpa are ca obiect material folosul sau produsul material al infractiunii, sua elementele obiective carora li se poate atribui calitatea de mijloace de proba in procesul penal.

Situatia preexistenta in cazul favorizarii infractorului este conturata de o infractiune savarsita de alta persoana decat favorizatorul. Legiuitorul mentioneaza ajutorul dat unui infractor, fara a circumscrie in vreun fel sfera acestor infractori. Rezulta ca orice infractor poate fi favorizat, indiferent de natura sau gravitatea faptei penale savarsite si indiferent daca ajutorul s-a dat cu privire la toate actele infractionale sau numai cu privire la unele dintre ele.

Continutul constitutiv. Latura obiectiva. Ajutorul dat unui infractor care constituie elementul material al acestei infractiuni, poate consta dintr-o actiune sau dintr-o inactiune. Termenii legi semnifica sprijinirea certa efectiva a unui infractor.

Prima modalitate normativa incriminata consta in ajutorul dat unui infractor pt a ingreuna



sau zadarnici urmarirea penala, judecata sau executarea pedepsei. Fapta mai este denumita in litaratura de specialitate favorizare personala. Ajutorul acordat faptuitorului trebuie sa vizeze urmarirea penala, judecata sau executarea pedepsei, in sensul ingreunari acestora sau zadarnicirii lor.

A doua modalitate normativa de savarsire a infractiunii, denumita si favorizare reala reprezinta o sprijinire a infractorului pentru ca el sa-si asigure folosul sau produsul infractiunii. Prin folos al infractiunii se intelege orice profit material sau moral pe care faptuitorul si le-a creat prin fapta penala savarsita, iar prin produs al infractiunii se intelege numai ce a rezultat nemijlocit din infractiune.

Efectul faptei subzista in crearea unei stari de pericol pt infaptuirea justitiei penale.

Raportul de cauzalitate rezulta din insasi efectuarea elementului material al faptei.

Latura subiectiva. Fapta este incriminata numai atunci cand se savarseste cu intentie directa sau indirecta. Ea nu se pedepseste atunci cand sa comite din culpa deoarece legiuitorul fixand o anume finalitate activitatii favorizatorului decat atunci cand s-a comis cu intentie.

Formele infractiunii si sanctiunea. Favorizarea infractorului este una dintre acele actiuni a caror urmare socialmente periculoasa se considera a fi indeplinita fie si numai in momentul in care s-a produs pericolul de lezare a valorii aparata de lege. In acest moment fapta s-a consumat. Este posibila forma continua si continuata. Fapta de favorizare se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 7 ani.




Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact