StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept penal

Minoritatea penala

MINORITATEA PENALA


CAPITOLUL I

RASPUNDEREA PENALA A MINORILOR SI SISTEMUL DE SANCTIONARE


1. In sistemul noului Cod penal (2004), ca si in a celui anterior, raspunderea penala a minorilor incepe odata cu 656h74g implinirea varstei de 14 ani.

In acest sens, art. 113 (1) prevede ca minorul care nu a implinit varsta de 14 ani nu raspunde penal in art. 30, ca nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala savarsita de un minor care la data comiterii acesteia nu indeplineste conditiile legale pentru a raspunde penal.



Din cuprinsul celor doua reglementari rezulta ca, in sistemul nostru penal, minorii sub 14 ani impliniti beneficiaza de o prezumtie legala absoluta de neresponsabilitate penala.

Potrivit art.113 al.2 din Codul penal minorii aflati intre 14 si 16 ani raspund penal numai daca se face dovada ca au comis fapta cu discernamant , raspunderea penala pentru aceasta transa de varsta avand regimul unei prezumtii legale relative de responsabilitate, care permite a se face dovada contrarie si anume ca minorul nu a actionat cu discernamant.

Cat priveste transa de varsta de la 14 la 18 ani , art. 113 al.3 din Codul penal stabileste ca acestia raspund penal, instituindu-se o prezumtie legala absoluta de responsabilitate. Minorii apartinand acestei varste pot face insa dovada iresponsabilitatii in conformitate cu art.31 din noul cod penal.

2.Consecintele raspunderii penale a minorilor si sistemul sanctionarilor.

Potrivit art.114 (1) din noul cod penal fata de minorul care raspunde penal se poate lua fie o masura educativa, fie i se poate aplica o pedeapsa . La alegerea sanctiunii se tine seama de gravitatea faptei savarsite , de starea fizica , de dezvoltarea intelectuala si morala a minorului , de comportarea lui , de conditiile in care a fost crescut si a trait si de orice alte elemente de natura sa caracterizeze persoana minorului.

Pe de alta parte, art.114(2) precizeaza ca pedeapsa se aplica numai daca se apreciaza ca luarea unei masuri educative nu este suficienta pentru indreptarea minorului.




CAPITOLUL 2

MASURILE EDUCATIVE


Potrivit art.115 (1) din noul cod penal fata de minor se pot lua urmatoarele masuri educative:

a)      mustrarea

b)      libertatea sub supraveghere

c)      libertatea sub supraveghere severa

d)      internarea intr-un centru de reeducare

e)      internarea intr-un institut medical educativ




A. Mustrarea

Potrivit art.116 (1) C.pen. masura mustrarii consta in dojenirea minorului , in explicarea gravitatii faptei savarsite , in sfatuirea minorului de a se purta in asa fel incat sa dea dovada de indreptare , atragandu-i-se totodata atentia ca,daca va savarsi din nou o infractiune se va lua fata de el o masura mai severa sau i se va aplica o pedeapsa .

B. Libertatea sub supraveghere( art. 117 din Codul penal)

Potrivit art. 117, alin. 1 din Codul penal, masura educativa a libertatii supravegheate este o masura neprivativa de libertate, constand in lasarea minorului in libertate pe timp de 1 an, sub supraveghere deosebita.

Potrivit art. 117, alin. 2 , instanta pune in vedere aceluia caruia i s-a incredintat supravegherea, indatorirea de a veghea indeaproape asupra minorului, in scopul indreptarii lui.

Art. 117, alin. 6 prevede ca daca inauntrul termenului prevazut de art. 103 alin. 1 ( de 1 an ), minorul se sustrage de la supravegherea ce se executa, sau are purtari rele ori savarseste o fapta prevazuta de legea penala, instanta revoca libertatea supravegheata si ia fata de minor fie masura libertatii sub supraveghere severa, fie masura internarii intr-un centru de reeducare, sau ii aplica o pedeapsa.

C.  Libertatea sub supraveghere severa ( art. 118 Cod penal )

Art. 118, alin. 1 prevede ca masura educativa a libertatii sub supraveghere severa consta in lasarea minorului in libertate pe o perioada intre un an si trei ani , sub supravegherea unei institutii legal insarcinate cu supravegherea minorilor sau a serviciilor de reintegrare sociala si supraveghere.

Potrivit art.118 alin.2 supravegherea poate consta in includerea minorului in programe de reintegrare sociala, precum si in acordarea de asistenta si consiliere. Pe durata supravegherii severe, instanta poate sa impuna minorului si respectarea uneia sau mai multora dintre obligatiile prevazute in art. 117 alin.3 C.pen.

D. Internarea intr-un centru de reeducare ( art. 119 Cod penal)

Internarea este cea mai aspra masura educativa ce se poate lua fata de un minor infractor si consta in internarea acestuia intr-un centru de reeducare unde i se asigura posibilitatea de a dobandi invatatura necesara si o pregatire profesionala potrivit cu aptitudinile sale.

Fiind cea mai aspra dintre masurile educative prin ceea ce presupune executarea ei intr-un regim quasi privativ de libertate, masura internarii nu poate fi luata decat fata de minorul in privinta caruia celelalte masuri educative sunt neindestulatoare, ceea ce inseamna ca acesta prezinta carente comportamentale ce pun in evidenta o stare de antisociabilitate accentuata, nevoile sale de reeducare fiind deosebite si imposibil de realizat prin intermediul unei simple mustrari sau lasarii sale in libertate supravegheata.

E. Internarea intr-un institut medical-educativ ( art. 120 Cod penal)

Internarea intr-un institut medical-educativ este o masura educativa de un profil complex educativ si medical ce consta, potrivit art. 120 din Codul penal, in internarea minorului intr-un institut de profil datorita nevoilor acestuia de tratament medical si de un regim special de reeducare, cauzate de starea sa fizica sau psihica.



CAPITOLUL 3

PEDEPSELE APLICABILE MINORILOR (123 - 127 C.PEN.)



Potrivit sistemului sanctionator adoptat de legislatia noastra care are un caracter mixt in care pedepsele au un caracter subsidiar fata de masurile educative art. 123 din Codul penal prevede ca fata de infractorii minori se pot aplica numai urmatoarele pedepse :

a) Inchisoarea stricta de la 5 la 15 ani , cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa detentiunii pe viata .

b) Inchisoarea stricta de la 3 la 12 ani , cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa detentiunii severe

c) Inchisoarea stricta intre limitele reduse la jumatate ale pedepsei prevazute de lege pentru infractiunea savarsita, cand legea prevede pentru aceasta pedeapsa inchisorii stricte , fara ca minimul inchisorii stricte aplicabile minorului sa depaseasca 3 ani .

d) Inchisoarea intre limitele reduse la jumatate ale pedepsei prevazute de lege pentru infractiunea savarsita, cand legea prevede pentru aceasta pedeapsa inchisorii .

e) amenda sub forma zilelor amenda intre 5 si 180 de zile , fiecare zi fiind socotita intre 50000 si 500000 lei .

f) munca in folosul comunitatii pe o perioada intre 50 si 250 de ore.



Bibliografie selectiva:


1. Matei Basarab, Drept Penal, partea generala, 1992, vol. I, p. 161; C. Antoniu, C. Bulai, Practica judiciara comentata, Editura Academiei Romane, 1990,vol. II, p. 137



Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact