StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
economie ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » economie europeana

Integrarea ne-europeana

Integrarea ne-europeana


Consiliul Arab pentru Unitate Economica (CAEU) propunea, in 1964, o "piata comuna araba", dupa modelul celei europene. Continea cooperarea in transporturi, unificarea legislativa, armonizarea politicilor monetare si financiare si o uniune vamala de realizat pana in 1974. Proiectul avea insa 323h78d sa fie abandonat din cauza divergentei intereselor politice, ulterior tot mai manifeste.

In Africa, Tratatul de Cooperare al Africii de Est era semnat in 1967 la Kampala, capitala Ugandei. Erau prevazute o uniune vamala intre tarile est-africane, infiintarea unei Banci de Dezvoltare a Africii de Est, o piata comuna a zonei. Evolutiile ulterioare au fost insa altele.

In America Centrala si de Sud, Carta de la Quioto se semna in 1948 intre Columbia, Venezuela si Ecuador, dar era desfiintata automat prin retragerea Venezuelei si infiintarea "Organizatiei Economice a Marii Columbii". Organizatia Statelor Americii Ceentrale lua nastere in 1951 prin "Carta de la El Salvador" intre tara gazda, Salvador, si Honduras, Guatemala, Nicaragua si Costa Rica. La 10 iunie, 1958, era semnat, intre statele membre Organizatiei, Tratatul pentru o Piata Comuna, prevazand reducerea barierelor vamale, tarife exterioare comune si infiintarea unei Banci Centrale central-americane.

La 18 februarie, 1960, lua nastere Asociatia Latino-Americana a Comertului Liber, intre Argentina, Brazilia, Chile, Mexic, Peru, Uruguay si Paraguay, prin Tratatul de la Montevideo. In 12 ani urmau sa cada progresiv barierele vamale. Drept urmare, au crescut schimburile comerciale intre aceste state, in vreme ce mai putine progrese aveau sa urmeze in domeniile industriilor, unde protctionismele se pastrau. Ceva mai tarziu, in 1980, tot la Montevideo lua nastere intre aceleasi state Tratatul Asociatiei Latino-Americane pentru Dezvoltare si Integrare (ALADI), care statua tot o zona de liber schimb si de preferinte economice.



In 1969, Acordul de la Cartagena statua Grupul Andin, intre Bolivia, Chile, Columbia, Ecuador si Peru. Acesta avea sa inlocuiasca "piata comuna" cu conceptul mai pretentios de "integrare globala". Organizatia nu a reusit adoptarea unui tarif vamal comun, dar a format, dupa modelul european, (1) Comisia, ce avea sa reprezinte statele membre, (2) Junta - formata din trei persoane independente --, (3) Curtea de Justitie (1979) si (4) Parlamentul Andin (1979).

Piata Comuna a Tarilor Americii Centrale (MCCA) lua nastere la Tegucigalpa, capitala Honduras, prin "Tratatul Multilateral de Comert Liber si Integrare Economica". Tratatul avea sa contribuie la o crestere de peste 7% pe an in anii saizeci si saptezeci, dar urma sa se dezmembreze in 1979.

Tot in zona central-americana, istoria aduce, pe langa integrare, cooperarea zonala. Era vorba de una pe format fie vertical - in relatia cu vechile metropole --, fie  orizontal - prin centre regionale de decizie, urmare directa decolonizarii. Aceasta din urma modalitate era specifica insulelor: Aruba, Curaçao, Sant Eustache sau Saba (colonii olandeze); Anguilla, Cayman sau Caycas (britanice); Antile si Guyana (franceze).



Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact