StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
economie ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » economie generala

Inflatia

Inflatia


Inflatia este un fenomen de o mare complexitate care se manifesta prin cresterea generalizata a preturilor, concomitent cu scaderea puterii de cumparare a banului.

O cantitate de ban supradimensionata in raport cu necesitatile economice si cu productia interna de bunuri si servicii.

Din punct de vedere a aplitudinii fenomenului intalnim:

inflatie taratoare ;



inflatie declarata;

hiperinflatie.


Cauzele inflatiei


1. Inflatia prin cerere - isi are originea intr-un dezechili 121f52b bru existent pe piata bunurilor si serviciilor. Este vorba despre o crestere a cererii globale in raport cu oferta globala de servicii care este rigida. Daca majoritatea cererii ar avea ca urmare o modificare corespunzatoare a ofertei atunci nivelul general al preturilor nu a suferit modificari, in schimb daca oferta este inelastica in raport cu cererea efectul este majorarea preturilor.

Cresterea cererii poate avea la origine mai multe categorii de cause:

urmarea majorarii cantitatii de bani de pe piata datorata comportamentului bancilor populatiei, poate duce la majorarea volumului de credite acordate de banci.

Cresterea deficitelor bugetare - ca urmare a alocarii unor reserve financiare suplimentare catre anumite zone economico sociale.

Inflatia prin cerere se manifesta mai intai printr-un cadru sectorial, iar apoi se poate deplasa in intreaga economie prin niste canale de transmisie specifice.

cresterea cheltuielilor populatiei duce la cresterea celei salariale in raport cu volumul de marfuri .

efectul de contagiune privind cresterea veniturilor au ca efect majorarea generalizata a preturilor.

De asemenea modul de comportare al anumitor categorii de agenti economici respective populatia poate avea ca effect antrenarea ritmului de crestere a preturilor. Astfel comerciantii prefera sa pastreze marfa in retelele lor de distributie asteptand cresterea preturilor si implicit cresterea profiturilor lor.

Populatia prefera sa isi constituie reserve de alimente in scopul prevenirii cresterii de preturi . Cresterea vitezei de circulatie a banilor ca urmare a deprecierilor.


2. Inflatia prin costuri este legata de capacitatea de presiune a unor grupuri sociale (sindicatele) care prin solicitarile lor de majorare a veniturilor genereaza o crestere a costurilor de productie si implicit o cresterea preturilor.

Majorarea preturilor va avea ca efect noi solicitari de cresteri salariale din partea angajatilor , apoi cresterea suplimentara a costurilor de productie si ulterior o majorarea noua a preturilor.

Se formeaza astfel un cerc vicios care declanseaza spirala inflationista.

Observatie. In mod normal intr-o economie de piata majorarea veniturilor salariale trebuie sa fie corelata cu cresterea productivitatii.


3. Inflatia importata - este urmarea schimburilor economice cu alte tari. Preturile interne sunt influentate intr-o anumita masura si de evolutia preturilor. Acest lucru este valabil in special in cazul tarilor dependente de importuri.

Circulatia libera a capitalului intre piete. Pietele internationale de capital cunosc in prezent o voabilitate ridicata generata de circulatia fara restrictii a fluxurilor investitionale. De regula capitalurile disponibile sunt orientate catre acele tari care ofera nota a rentabilitatii ridicata dar si o inflatie redusa din acest motiv investitiile se orienteaza preponderant catre tarile dezvoltate economic sau catre tarile care cunosc un ritm de dezvoltare accelerata, astfel tarile mai srace, "beneficiaza" de un capital mai scump.


Urmarile inflatiei - se impart in doua categori:

Urmari asupra economiei.

Urmari sociale.


Are loc o atragere a resurselor catre activitati comerciale, concomitent cu diminuarea activitatii de natura productive:

Activitatile comerciale in perioadele inflationiste conduc la majorarea profitului intreprinzatorului, intrucat se mentin valorile sumei angajatei in afacerile respective.

Se manifesta in circulatia valutara ia o amplasare deosebita deoarece creste volumul operatiunilor speculative.

Exportatorii sunt stimulati sa-si extinda afacerile pentru ca odata adusa in tara valuta incasata va fi convertita in moneda nationala dau un curs avantajos.

Cresterea volumului de investitii in economie deoarece se obtin credite ieftine ( ca urmare a fenomenului de eraziune a capitalului , rambursarea creditelor devine tot mai facila pentru teritorii.


Urmarile sociale. Inflatia adduce cu sine o redistribuire a veniturilor. Efectele sociale lae inflatiei pot fi impartie la randul lor in doua categorii:


a) efecte asupra averilor valorile imobiliare bijuteriile inregistreaza cresteri spectaculoase de valoare in perioadele inflationiste si sunt foarte cautate de cei care doresc sa se protejeze impotriva cresterilor.

De asemenea anumite categorii de valori mobiliare in special actiunile, inregistreaza cresteri in perioada de inflatiuni, in schimb exista titluri de valoare care prin natura lor au valori neschimbate in timp astfel ca ele nu aduc castiguri suplimentare detinatorilor.

b) efecte asupra veniturilor in economie - exista doua categorii de venituri:

venituri variabile care pot creste relativ de la o periaoda la alta (veniturile in sectorul privat)

venituri fixe intalnite in special in sectorul de stat.

Inflatia ii dezavantajeaza pe angajatii din acest din urma domeniu chiar daca periodic au loc indexari ale salariilor lor. De obicei ajustarile salariale raman in urma nivelului de crestere al preturilor.



Politici de combatere a inflatiei


In functie de cauzele care au generat majorarile de preturi autoritatile executive abordeaza politici diferite tinand cont de faptul ca principalele motive de declansare fenomenului inflationist minim din zona cresterii globale respective costurilor si politicile atiinflationiste se indreapta catre aceste domenii.



Politici de reglementare a cererii globale


Cresterea cererii globale care ca effect majorarea volumului de credite si adancirea deficitelor bugetare rezulta ca se impun.

diminuarea volumului de credite din economie.

lichidarea deficitelor bugetare.

Reducerea banului de credite inseamna impunerea unor restrictii suplimentare pentru cei care solicita finantare astfel ca accesul la bani va fi tot mai dificil pentru agentul economic. Astfel de masuri au ca effect scaderea volumului activitatii productive si in final recensiunea economica.

Diminuarea deficitelor bugetare se poate realiza prin reducerea unor cheltuieli ale statului in domenii precum sanatatea, cultura etc., fie printr-o mai buna conectare a veniturilor bugetare, de asemenea pe termen scurt se pot obtine venituri suplimentare la buget prin cresterea taxelor si impozitelor.


Politici in domeniul veniturilor


Sunt aplicate daca inflatia provine din sfera costurilor. Conform inflatiei se poate realiza si printr-un control asupra preturilor intr-o economie . intr-o economie de piata insa asemenea procedee sunt foarte greu de aplicat, si ca urmare politicile in domeniul veniturilor au o eficienta redusa.



Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact