StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
economie ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » economie generala

Piata financiara

Piata financiara

- Sinteza-

Agentii economici isi pot transforma economiile (rezervele) in titluri mobiliare, iar acestea, la randul lor, pot fi schimbate in lichiditati gratie pietei financiare.

Oferta de capital este realizata de detinatorii de resurse financiare pe care le plaseaza pe piata de capital, prin cumpararea de titluri de v 828i82i aloare.

Solicitantii de capital pe termen lung sunt: administratiile publice centrale si locale; firmele private nebancare; intreprinderile publice; bancile si institutiile financiare. O parte din sumele solicitate de acestea pot fi destinate largirii activitatii, iar o alta parte, pentru acoperirea nevoilor de finantare ale clientilor.

Piata financiara colecteaza disponibilitatile banesti in favoarea solicitantilor prin emisiunea si plasarea titlurilor mobiliare, cum sunt: actiunile, obligatiunile, certificatele de investitii, etc. Pe aceasta piata au loc, de asemenea, tranzactii cu titluri emise anterior, intre vanzatorii de titluri, care doresc sa-si recupereze capitalul avansat si diferiti cumparatori, care isi propun sa investeasca.

Piata financiara are urmatoarele functii: mobilizeaza resurse financiare in favoarea diferitelor firme sau alti agenti economici (plaseaza titlurile de valoare emise); asigura mobilitatea capitalurilor si posibilitatea schimbarii plasamentelor actionarilor prin transformarea in lichiditati a valorilor mobiliare si invers. - indica starea economiei si perspectivele ei prin raportul care se formeaza, la un moment dat intre cererea si oferta de titluri; orienteaza disponibilitatile banesti ale persoanelor fizice si juridice (inclusiv a fondurilor de investitii) spre domeniile cele mai profitabile.

Piata financiara se imparte in:

1. piata primara, unde au loc emisiuni de titluri mobiliare noi. In acest caz, tranzactiile se realizeaza prin intermediul bancilor, iar cursul se identifica cu valoarea nominala.

2. piata secundara, care are rolul de a asigura tranzactiile cu titluri emise anterior. Cursul la care se fac tranzactiile depinde de raportul dintre cererea si oferta de titluri, rata comerciala a dobanzilor bancare, situatia economico-financiara a firmei exprimata prin profit, perspectivele de viitor, starea economiei nationale, situatia interna si internationala.

Pe aceasta piata tranzactiile se efectueaza prin intermediul burselor de valori care concentrand toate cererile si ofertele pentru titlurile emise de o firma stabileste cursul (pretul). Pentru a fi acceptate la cotatia bursei, firmele trebuie sa indeplineasca anumite conditii referitoare la: marimea capitalului social, situatia economico-financiara, numarul actiunilor, perioada de activitate de la infiintare, structura actionariatului. Societatile pe actiuni care nu indeplinesc aceste conditii participa la cotatie pe piata extrabursiera sau bursa secundara (OTC). Acest tip de piata a aparut in Europa in 1980 si functioneaza ca piata tranzitorie, pentru societatile care incep procedura de intrare pe piata oficiala si ca piata permanenta, pentru firmele care nu au sanse de a fi cotate la Bursa de valori.



Operatiunile bursei. Cursul titlurilor

Operatiunile bursiere sunt de doua categorii:

la vedere, in cazul in care cedarea titlurilor si plata lor se face in momentul efectuarii tranzactiilor. Clientii pot spera in acest caz cu doua ordine si anume:

- la cel mai bun curs, ceea ce inseamna ca agentii bursieri pot vinde si cumpara la cursul afisat sau negociat;

- la un curs limitat, in acest caz, clientul precizeaza cursul maxim pentru cumparare si cursul minim pentru vanzare.

2. la termen, in cazul in care in ziua tranzactiei se incheie un contract in care se precizeaza numarul de titluri, cursul si scadenta. Cedarea titlurilor si plata lor se realizeaza la o data ulterioara denumita scadenta. Aceste operatii favorizeaza speculatiile. O crestere a cursului pana la scadenta aduce un castig cumparatorului, deoarece el are posibilitatea sa le achizitioneze la un curs mai mic, conform contractului si sa le revanda la un curs mai ridicat (cel afisat in ziua scadentei). Scaderea cursului aduce un castig vanzatorului care, in ziua scadentei le cumpara la un pret mai mic si apoi le revinde la un curs mai ridicat, conform contractului.

In general, cresterea generalizata a cursului la bursa de titluri indica o conjunctura economica favorabila, o incredere a investitorilor in perspectivele economiei, iar o scadere a cursurilor indica o micsorare a plasamentelor si o lipsa de incredere a agentilor economici in perspectivele economiei. Evolutia de ansamblu a cursurilor se releva prin intermediul indicilor bursieri, diferiti de la o bursa la alta, dar care, in principiu, masoara variatia cursului la un anumit numar de titluri. Nivelul de referinta al unui indice este de 100 sau 1000. Orice valoare peste sau sub cea de referinta indica o crestere sau o scadere a cursului pe piata bursiera. Cel mai importanti indici bursieri sunt: Dow Jones (are in componenta 30 de titluri), NYSE (30 actiuni), Standard and Poor 100 si Standard and Poor 500 de la Bursa din New York, CAC general (SBF- compus din 239 actiuni) si CAC 40 in Franta, DAX (30 titluri) si FAZ (100) in Germania, Financial Times 100 si FTSE 500 (Financial Times Stock Exchange 500) in Anglia, Nikkei-Index (225 de titluri) in Japonia.

Plasamentul de titluri nu este garantat si de aceea prezinta permanent un anumit grad de risc, iar profitul este si el incert. Rentabilitatea este influentata si de fluctuatiile pietei.




Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact