StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
economie ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » statistica

Marimile relative



Marimile relative


Marimile relative sunt indicatori derivati calculati ca raport intre doua marimi absolute, doua marimi medii sau alte doua marimi relative. Rezultatul obtinut este o expresie numerica care arata cate unitati din indicatorul raportat revin la o unitate a indicatorului baza de raportare.

Tehnica de calcul a marimilor relative este simpla ceea ce explica si larga lor utilizare in cercetarea statistica, in analiza activitatii economico-financiare sau in alte lucrari de analiza si cercetare.

Formele de exprimare a marimilor relative depind de natura fenomenelor studiate si de raportul de marime existent intre indicatorii care se compara, si anume:

- forma de coeficient - este un rezultat exprimat de un numar zecimal sau de un numar intreg care arata cate unitati zecimale sau intregi din indicatorul raportat revin la o unitate din indicatorul baza de raportare;

- forma de fractie - arata cite parti reprezinta marimea indicatorului raportat la o parte a indicatorului baza de raportare;         - forma de procent - cand rezultatul prezentat in forma de coeficient este amplificat cu 100 si arata cate unitati din indicatorul raportat revin la 100 de unitati ale indicatorului baza de raportare;

- forma de promila - cand rezultatul prezentat in forma de coeficient este amplificat cu 1000 si arata cate unitati din indicatorul raportat revin la 1000 de unitati ale indicatorului baza de raportare;

- forma de prodecimila - cand rezultatul prezentat in forma de coeficient este amplificat cu 10.000 si arata cate unitati din indicatorul raportat revin la 10.000 de unitati ale indicatorului baza de raportare;

- forma de procentimila - cand rezultatul prezentat in forma de coeficient este amplificat cu 100.000 si arata cate unitati din indicatorul raportat revin la 100.000 de unitati ale indicatorului baza de raportare;


Cu ajutorul marimilor relative pot fi caracterizate urmatoarele aspecte:

- structura fenomenelor sau a colectivitatilor, prin raportarea indicatorilor exprimati in marimi absolute privind volumul fiecarei grupe la indicatorul care dimensioneaza volumul total al colectivitatii (marimi relative de structura), astfel:



- intensitatea fenomenelor, prin raportarea nivelului a doua fenomene diferite intre care exista o anumita legatura, rezultatul are in acest caz o semnificatie distincta si un continut de nivel mediu. De exemplu, valoarea medie a productiei sau a cifrei de afaceri realizata de un salariat intr-o zi, pe parcursul unei luni, sau intr-un an, valoarea mijloacelor fixe care revine in medie la un salariat, cheltuielile efectuate pentru 1000 lei productie etc. (marimi relative de intensitate). Se mentioneaza, in acest sens, ca toti indicatorii care exprima aspecte ale performantei financiare si respectiv ale eficientei economice atinse de un agent economic fac parte din categoria marimilor relative de intensitate si prezinta o larga utilizare in analizele economico-financiare efectuate de factorii de decizie.

Marimile relative de intensitate (



M.r.i.) se calculeaza astfel:



- dinamica fenomenelor, in care caz, marimea relativa calculata exprima modificarea unui indicator statistic, de la un segment de timp la altul (marimi relative de dinamica). Marimile relative de dinamica (M.r.d.) se calculeaza dupa formula:



- indeplinirea indicatorilor programati, prin raportarea indicatorului realizat la nivelul programat al aceluiasi tip de indicator, aferenti unei perioade de timp date (marimi relative de indeplinire a indicatorilor programati). Pentru calculul acestor marimi relative se foloseste urmatoarea relatie:



- marimea relativa a sarcinii programate de modificare a indicatorului analizat (marimi relative ale sarcinii programate de crestere sau de scadere a indicatorilor analizati). Formula de calcul este urmatoarea:



- raportul de marime dintre doua grupe ale aceleiasi colectivitati (marimi relative de coordonare).


raportul de marime dintre doi indicatori de acelasi fel, coexistenti in timp dar situati in spatii diferite (marimi relative de coordonare teritoriala).


Tipurile de marimi relative prezentate ofera o informatie analitica asupra fenomenului studiat sau a agentului economic in ansamblul sau, pe baza careia este posibil sa se formuleze aprecieri suficient de consistente cu privire la starea economico-financiara a acestuia.







Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact