StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Afacerea ta are nevoie de idei noi
finante FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale · Fise fiscale · Situatii financiare · Raportari anuale)

StiuCum Home » finante » finante internationale » Globalizarea pietelor financiare

Eurocreditele



Plasamentele efectuate de eurobanci, in baza depozitelor primite, pot fi pe termen scurt, mediu sau lung. Sumele imprumutate sunt, de obicei, foarte mari, iar beneficiarii sunt firme sau intreprinderi importante, adeseori gurne. intrucat creditele sunt negarantate, in cazul plasamentelor pe termen lung, bancile se constituie in sindicate pentru a putea, astfel, sa repartizeze si sa suporte mai bine entualele riscuri.
In prezent, tarile membre OCDE reprezinta cei mai importanti beneficiari de eurocredite. Aceasta, intrucat tarile in curs de dezvoltare, dupa 1980 au imprumutat sume tot mai mici, iar tarile din Europa Centrala si de Est n-au facut, in general, apel la imprumuturi semnificati pe piata eurocreditelor, in deceniul trecut.
Eurocreditele pe termen scurt asigura aprovizionarea cu fonduri de rulment si finantarea tranzactiilor internationale. Uneori, sunt folosite pentru satisfacerea unor necesitati imediate, in asteptarea scaderii dobanzilor la creditele pe termen lung. Eurocreditele pe termen mediu si lung sersc finantarii proiectelor de institii si cresterii capacitatilor de productie. intr-o mare masura, aceste credite au fost si sunt utilizate pentru finantarea deficitelor balantelor de plati sau pentru refinantarea unor datorii mai chi. Scadenta eurocreditelor poate varia intre 24 de ore si 12 ani. in prezent, imprumuturile ce depasesc 10 ani sunt dificil de obtinut.
In ceea ce priste valoarea unitara a eurocreditelor, se poate aprecia ca limita minima - 1 milion de dolari. Limita maxima a atins proportii impresionante, dupa cum rezulta din exemplele care urmeaza:
- 1,5 miliarde dolari - imprumutul Trezoreriei britanice, in 1974;
- 3 miliarde dolari - imprumutul societatii canadiene Seagram, in 1980;
- 6 miliarde dolari - linie de credit obtinuta de societatea petroliera americana AMOCO, in derea dobandirii controlului asupra CONOCO, in 1981;
- 14 miliarde dolari - Standard Oii of California, in 1984, pentru finantarea cumpararii societatii Gulf Oii, prin oferta publica.
Pe piata Londrei, de regula, cateva saptamani sunt suficiente pentru mobilizarea unor sume precum cele de mai sus. Bancile japoneze si americane detin un rol important, direct sau indirect, prin intermediul filialelor lor britanice.In functie de dobanda, eurocreditele sunt de doua categorii:


- eurocredite cu'dobanda fixa;
- eurocredite cu dobanda variabila.


Eurocredite cu dobanda fixa
Insilitatea inregistrata, indeosebi incepand cu anul 1979, a condus la o reducere sensibila a scadentelor creditelor cu dobanda fixa, denite credite pe termen scurt, utilizate pentru finantarea tranzactiilor comerciale internationale sub forma liniilor de credit si avansurilor sau plafoanelor descoperite.
Linia de credit este deschisa pentru o perioada de timp determinata, ce nu poate depasi, in general, 12 luni. De asemenea, volumul creditului nu poate depasi volumul silit initial. Dobanda se fixeaza in functie de conditiile pietei, in momentul tragerii. Beneficiarul nu este obligat sa utilizeze (sa traga) toate fondurile prevazute in contract.
Avansurile in devize, pentru finantarea tranzactiilor comerciale, se materializeaza in contracte ce precizeaza durata si suma imprumutata, modalitatile de amortizare, de rambursare si dobanda.
Plafonul descoperit (le decourt sau stand-by credit) permite beneficiarului sa utilizeze cum doreste creditul acordat, transele si rambursarile fiind la initiativa sa.
Eurocredite cu dobanzi flotante (roll-or credits)
Creditul roll-or este un avans pe termen scurt, renulabil si cu dobanda variabila. Caracteristicile sale principale sunt urmatoarele:
- scadenta minima este rareori sub 2 ani; durata actuala este cuprinsa intre 7 si 10 ani;
- imprumuturile se realizeaza prin efecte, scadente la 3, 6 sau 12 luni, renulabile pe perioada creditului;
- rata dobanzii se fixeaza la fiecare scadenta, in functie de piata.
Dobanzile sunt calculate la Londra dupa LIBOR (London Interbank Offered Rate) sau, la Paris, dupa PIBOR, la care se adauga o marja (spread), determinata in functie de doua elemente:
- unul variabil - comisioane percepute in functie de diferitele etape ale imprumutului (negocieri, trageri etc);
- altul fix - pe toata durata imprumutului; acesta tine de riscul creditorului.
De remarcat ca nilul marjei depinde de nilul dobanzilor duble: offered - dobanda oferita - respectiv rata solicitata de banci pentru a acorda credite; - bid - rata bancii pentru depozite.
In cazul tarilor in curs de dezvoltare, aceste marje, destul de scazute pana in anii 1981-l982 (nil mediu - 0,7%), au urcat, ulterior, la 2,5% pentru tarile cu un grad mai mare de risc (America Latina indeosebi). Dupa 1985, au inceput din nou sa scada sub 1%, cel mai scazut nil atins fiind de 0,25%.




Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact