StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Lumea poate si a ta
finante FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale · Fise fiscale · Situatii financiare · Raportari anuale)

StiuCum Home » finante » finantele intreprinderilor » Asigurarile de bunuri, persoane sl raspundere civila

Reasigurarea

in conditiile tranzitiei la economia de piata, cand in tara noastra exista mai multe societati de asigurare se practica si reasigurarea atat pe national, cat si in afara granitelor tarii.
Activitatea de reasigurare completeaza operatiunile de asigurare prin cedarea si primirea unor riscuri pe piata interna si internationala de asigurari.In operatiunile de reasigurare, raporturile dintre reasigurat si reasigurator, drepturile si obligatiile fiecarei parti, se reglementeaza prin contractul de reasigurare.
Contractarea de asigurari si reasigurari in strainatate se poate face numai in cazurile in care in Romania nu exista asiguratori si reasiguratori care sa practice operatiunile respective.
Prin reasigurare, asiguratorul, in calitate de reasigurat, cedeaza prima de asigurare in schimbul carora reasiguratorul contribuie, corespunzator cu raspunderile preluate, la suportarea sumelor pe care reasiguratul le plateste la producerea evenimentului care a facut obiectul reasigurarii, in afara de cazul de rea-credinta din partea acestuia. Concomitent, asiguratorul, in calitate de reasigurator, piimeste prime de reasigurare, in schimbul carora contribuie, corespunzator cu raspunderile preluate, la suportarea sumelor pe care reasiguratul le plateste la producerea evenimentului care a facut obiectul reasigurarii, in afara de cazul de rea-credinta din partea acestuia.
Cresterea continua a lorii bunurilor cuprinse in asigurare a condus la sporirea considerabila a raspunderii asiguratorilor ajungandu-se in anumite cazuri ca o singura societate de asigurare sa nu poata acoperi, in caz de sinistru, daunele respective. Altfel spus, fondul de asigurare ce poate fi constituit de o singura societate de asigurare devine insuficient pentru acoperirea raspunderilor pe care si le-a asumat, fiind necesara cooperarea pe intern si international intre asiguratori, adica apelarea la reasigurare.
Reasigurarea constituie o metoda de divizare a riscurilor prin intermediul careia se realizeaza o nivelare a raspunderilor asumate de diferiti asiguratori. Prin reasigurare se iau masurile corespunzatoare pentru ca toate daunele produse de riscurile asigurate sa poata fi acoperite.
Prin asigurare, un singur asigurator preia in totalitate raspundere?, indiferent de marimea sumei asigurate. Din raspunderea asumata asiguratorul respectiv retine numai partea pe care o poate acoperi, iar iestul este cedat r-ltor societati de asigurare, considerate mai puternice, numite reasiguratori.In reasigurare interin dcua parti: reasiguratul si reasiguratorul. Rea-sigun-rea este o noua asigurare, care are la baza un contract de reasigurare incheiat intre doua societati de asigurare, prin care prima se elibereaza, partial sau integral, de raspunderea ce si-a asumat-o initial prin contractul de asigurare, iar a doua preia corespunzator o parte din riscuri. La randul sau, reasiguratorul se poate reasigura la o alta societate de asigurare, operatiune numita retrocesiune. Operatiunile de reasigurare pot continua, se pot repeta pana cand riscurile sunt suficient de divizate.
Cedarea in reasigurare a unei parti din raspunderea asumata de reasigurat se poate realiza fie direct de catre acesta, fie prin intermediul broke-rilor de reasigurare care au dreptul la un anumit comision.In relatiile internationale societatile de reasigurare urmaresc sa realizeze un echilibru intre primele de reasigurare pe ;imite si cedate in reasigurare.
exprimate in luta ; in aceasta situatie, societatile respective au o pozitie favorabila pe piata internationala de asigurari si reasigurari.
Prin reasigurari, fondul de asigurare realizeaza incasari in luta provenite ain : primele de reasigurare incasate ; comisioanele de reasigurare ; desubirile incasate de la reasiguratori etc. si plati in luta sub forma : primelor de reasigurare platite ; comisioane de reasigurare platite reasiguratilor ; desubirile platite reasiguratilor etc.


Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact

Despre asigurarile de bunuri, persoane sl raspundere civila

Functiile sl organizarea finantelor in economia de piata
Continutul finantelor private
Modelul de piata al rentabilitatii si riscului valorilor mobiliare
Modelul de evaluare a activelor financiare (capm) si modelul de arbitraj (apt)
Teoria optiunilor: fundamentele unei optiuni
Teoria optiunilor: utilizarea si evaluarea optiunilor
Decizia de investitii in mediu cert
Intreprinderea, ca un portofoliu de investitii
Selectionarea proiectelor de investitii probabiliste cu ajutorul capm
Decizia de finantare
Politica de dividend
Influenta structurii capitalurilor asupra valorii intreprinderii
Evaluarea patrimoniala si financiara a intreprinderii
Evaluarea mixta a intreprinderii
Analiza rezultatelor intreprinderii
Tabloul de finantare
Diagnosticul financiar al rentabilitatii si al riscului intreprinderii
Necesitatile de finantare a activitatii intreprinderii
Bugetele intreprinderii
Bugetul vanzarilor
Bugetul productiei
Bugetele liniare si neliniare ale exploatarii
Previziunea trezoreriei
Determinarea necesarului de finantare a ciclului de exploatare (nfce)
Finantarea ciclului de exploatare
Costul creditelor de trezorerie si costul creditelor de scont
Teoria pietelor financiare
Politica de investitii
Politica de finantare si de dividend
Evaluarea intreprinderilor
Analiza financiara
Gestiunea financiara pe termen scurt
Gestiunea financiara pe termen lung
Planificarea financiara
Necesitatea, continutul economic sl functiile finantelor romaniei
Finantele sl activitatea financiara a intreprinderii
Sistemul financiar-bancar
Investitiile intreprinderii, finantarea sl amortizarea lor
Gestiunea activelor s! pasivelor circulante
Bugetul de venituri sl cheltuieli al intreprinderii
Veniturile, cheltuielile si profitul agentilor economici din industrie
Mecanismul financiar al romaniei
Politica financiara a firmei
Capitalurile intreprinderii
Veniturile bugetare ale romaniei din impozitele directe
Imprumuturile de stat
Bugetul de stat
Cheltuieli bugetare ale romaniei
Asigurarile sociale de stat
Asigurarile de bunuri, persoane sl raspundere civila
Atragerea economiilor banesti ale populatiei la casa de economii sl consemnatiuni
Datoria publica externa


lupa cautareCAUTA IN SITE