StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Lumea poate si a ta
finante FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale · Fise fiscale · Situatii financiare · Raportari anuale)

StiuCum Home » finante » piata actiunilor » Back offices

Departamentul casierie

Cand P&S trimite clientului confirmarea, trimite o copie si departamentului casierie. Aceasta parte din back office este numita uneori colivia'" (the cage), deoarece este adesea imprejmuita de un grilaj protector inalt pana in tan. Motivul acestei masuri de siguranta este ca aici se afla seiful firmei (ult or box").
Personalul departamentului casierie are urmatoarele atributii:
1. Biroul predare/primire din cadrul departamentului casierie livreaza sau preia certificatele de actiuni de la clienti, alte firme sau de la depozitar. Livrarile efective au loc la un ghiseu. La primirea si la livrarea certificatelor, firma trebuie sa se asigure ca ele sunt in forma negociabila, adica pe spatele certificatului trebuie sa existe semnatura proprietarului. Daca o actiune are mai multi proprietari (cum ar fi sot si sotie), amandoi trebuie sa semneze certificatul, dupa cum numele lor apar pe fata certificatului. Fara semnaturile corespunzatoare, titlurile de loare nu pot fi livrate noului proprietar. Daca certificatele in forma fizica ale actiunilor inregistrate pe numele clientului sunt detinute de broker, clientul trebuie sa semneze un formular separat (numit imputernicire pentru actiuni" -stock power) pe care firma il ataseaza certificatului.
2. intotdeauna cand o actiune isi schimba proprietarul, trebuie sa se efectueze transferul". Adica, certificatul existent care poarta numele proprietarului anterior trebuie anulat si emis un nou certificat care purta numele noului proprietar. Aceasta este sarcina agentului de transfer (transfer agent), de obicei o banca comerciala sau o alta entitate din afara firmei de brokeraj. Agentul de transfer, de obicei un taist sau o banca, actioneaza ca regis-tratar. Datoria lui este de a tine evidenta numarului de actiuni sau obligatiuni pe care un emitent le are in circulatie si de a actualiza registrul proprietarilor. El verifica daca nu sunt emise mai multe actiuni decat sunt distruse, astfel incat numarul total al actiunilor aflate in circulatie sa ramana constant (de obicei, sarcinile de transfer si inregistrare sunt indeplinite de acelasi agent de transfer). Cand o firma primeste titlurile de loare care au fost ndute, le transmite mai departe agentului de transfer, astfel incat ele sa poata fi reinregistrate pe numele noului proprietar. Daca firma are vechile certificate la un depozitar, acesta le trimite agentului de transfer pentru a fi reinregistrate.
3. Cand departamentul casierie primeste certificatele reinregistrate, le da noului proprietar, daca acesta doreste sa pastreze el titlurile de loare. in caz contrar, firma pastreaza actiunile clientului pe numele ei (in street" name). in acest caz, certificatele sunt tinute fie in seiful firmei, fie la depozitar.
Fie ca sunt pastrate la depozitar, fie in seif, certificatele trebuie sa fie impartite in cele doua grupe: 1) titluri de loare care sunt in proprietatea deplina a clientilor firmei si 2) titluri de loare aflate in proprietatea firmei precum si cele luate cu imprumut de catre clientii firmei (adica in marja). Conform legii, titlurile de loare care sunt in proprietatea deplina a clientilor firmei trebuie sa fie separate de celelalte titluri de loare, indiferent daca certificatul este inregistrat pe numele clientului sau pe numele bro-kerului. Din acest motiv, se spune ca aceste titluri de loare sunt in seg" (prescurtarea de la segregation" - segregare).
4. Titlurile de loare pe care le poseda firma, precum si cele in marja, aflate in proprietatea clientilor pot fi imprumutate de firma nzatorilor short pentru a le da posibilitatea sa efectueze livrarea. Vanzatorii short pot fi clientii fie ai aceleiasi firme de brokeraj, fie ai altor firme. Responsabilul cu imprumutul de actiuni ifica darea cu imprumut a surplusului de titluri de loare, precum si luarea cu imprumut de la alte firme si surse a titlurilor de loare pe care clientii firmei doresc sa le nda short.
5. Biroul de imprumut bancar din cadrul departamentului casierie ifica luarea cu imprumut a banilor de la bancile comerciale pentru a finanta cumpararea titlurilor de loare in contul propriu al firmei si/sau pentru a furniza clientilor fonduri pentru imprumuturile in marja.
Investitoarea Jane Jones a analizat actiunea XYZ care se vinde la 25$ per actiune si a ajuns la concluzia ca pretul ei de piata scadea in urmatoarele cate saptamani. Datorita acestei asteptari, ea inverseaza expresia devenita renumita in timp: Cumpara ieftin, vinde scump". Astfel, ea vinde scump si spera ca apoi sa cumpere ieftin. Face aceasta prin intermediul nzarii short. Jane isi suna brokerul pentru a plasa un ordin de nzare short pentru 100 actiuni XYZ, la 25$. Din nou, mentionam ca aceasta poate fi facuta numai intr-un cont in marja. Firma de brokeraj executa ordinul, nzand 100 XYZ unei alte firme, la 25$. Diferenta intre o nzare long si o nzare short este ca Jane nu este in proprietatea nici unei actiuni XYZ pe care le-a ndut short.
Firma de brokeraj a cumparatorului transfera 2.500$ (25$ x 100 actiuni), dar cum livreaza Jane titlurile de loare firmei sale de brokeraj in scopul livrarii catre firma cumparatorului? Raspunsul este ca, atunci cand Jane a introdus ordinul de nzare short, ea a notificat brokerului ca nu intentioneaza sa livreze certificatele (motivul poate fi acela ca ea nu le are, dar ar putea fi si acela ca le are si nu vrea sa le predea, ca strategie de protectie impotri impozitelor).
Prin urmare, in cazul nzarii short, departamentul casierie al firmei de brokeraj nzatoare ia cu imprumut 100 actiuni XYZ fie de la alta firma, fie de la unul dintre ceilalti clienti ai sai si livreaza cumparatorului titlurile de loare astfel imprumutate (in schimbul a 2.500$, pretul de cumparare). Creditorul este platit pentru folosirea" actiunii, iar nzatorul short plateste dobanda pe imprumutul in marja".
Cate saptamani mai tarziu, actiunile XYZ scad la 18$ per actiune - aceasta este limita pana la care Jane crede ca scadea actiunea. Ea isi suna din nou brokerul, de aceasta data pentru a cumpara cele 100 XYZ, la 18, tranzactie denumita acoperire short (short cover). Apoi, aceste actiuni sunt folosite pentru a-si inchide pozitia short: cele 100 actiuni sunt platite prin deducerea a 1.800$ (18$ x 100 actiuni) din venitul de 2.500$ al nzarii short, iar certificatele sunt restituite creditorului.
Profitul brut al lui Jane este de 700$ (ignorand comisioanele si alte cheltuieli) - 2.500$ minus 1.800$. Dupa cum vedeti, o nzare short trebuie sa fie compensata in final de o cumparare.

Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact