StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul intreprinderii

Functiile intreprinderii

FUNCTIILE INTREPRINDERII

Realizarea scopului intreprinderii - producerea si vanzarea bunurilor sau serviciilor in conditii de eficienta - presupune desfasurarea unor activitati specifice. Pentru analiza si optimizare teoria grupeaza aceste  activitati in functii distincte.
Corespunzator obiectivelor intreprinderii, principalele sale functii sunt: vanzarea, utilizarea/combinarea diferitilor factori de productie si cumpararea.

Studierea functiilor intreprinderii presupune:
1. descompunerea activitatii globale in (a) operatii identice in ce priveste obiectivele vizate sau (b) in grupuri de activitati omogene, specializate;
concretizarea domeniilor in care se manifesta autoritatea intreprinderii.



Tratarea separata a functiilor intreprinderii se efectueaza din considerente pedagogice. Majoritatea specialistilor romani identifica urmatoarele sase functii:

Functia comerciala


Functia de marketing



Functia financiar contabila




Functia de personal





Functia de cercetare-dezvoltare






Functia de productie

Functia comerciala contine doua subfunctii: de aprovizionare si de vanzare.

a) Subfunctia de aprovizionare CONTINUT: Procurarea in cele mai bune conditii de calitate, costuri, termene si de securitate a produselor si serviciilor de care intreprinderea are nevoie pentru activitatile sale. Include urmatoarele activitati:
analiza pietelor si surselor de aprovizionare pentru toate categoriile de produse si a evolutiilor acestora;
colaborarea la definirea caracteristicilor si specificatiilor produselor (care trebuie cumparate);
identificarea, selectionarea furnizorilor si negocierea cu acestia;
programarea si asigurarea ritmicitatii comenzilor si a livrarilor;
administrarea stocurilor;
furnizarea informatiilor referitoare la acest domeniu tuturor serviciilor utilizatoare.

b) Subfunctia de vanzare. CONTINUT: Identificarea nevoilor consumatorilor, a segmentelor de piata, planificarea si formarea sortimentului comercial, desfacerea marfurilor. Vanzarea marfurilor regrupeaza o serie de operatii de natura economica si tehnica, precum:
identificarea produselor si a clientilor (cunoasterea cererii);
fixarea preturilor de vanzare;
alegerea formelor de vanzare;
dezvoltarea tehnicilor de vanzare;
promovarea imaginii firmei si a produselor comercializate;
asigurarea expedierii si transportului catre clienti.

Spre deosebire de functia comerciala care are o valoare tactica, functia de marketing are o valoare strategica si se refera cu precadere la aspecte ce privesc activitatea intreprinderii in viitor. CONTINUT: Rolul functiei de marketing este de prospectare a pietei de vanzare (prin identificarea nevoilor prezente si viitoare) si proiectarea mijloacelor si eforturilor intreprinderii astfel incat sa se  obtina maxim de profit in conditii de satisfacere cat mai completa a cererii.
In cadrul functiei de marketing se grupeaza urmatoarele activitati:
elaborarea studiilor de piata;
proiectarea mixului de marketing (produse, preturi, distributie, promovare);
animarea fortelor de vanzare;
realizarea promovarii produselor;
determinarea sistemului optim de distributie;
identificarea si aplicarea unor strategii optime in competitia cu alte firme;
realizarea consecventa si sistematica a contactelor directe cu diferite categorii de public prin intermediul relatiilor publice.

Functia financiar-contabila regrupeaza toate activitatile care se refera la fluxurile financiare si la gestiunea acestora. Cele doua componente ale functiei fiananciar-contabile sunt: componenta activa (subfunctia financiara) si cea pasiva (subfunctia contabila). Ele ii confera atat valoarea strategica, concretizata in proiectarea fluxurilor financiare, cat si tactica, prin urmarirea gestiunii modului in care se efectueaza cheltuielile.

OBIECTIV: Maximizarea profiturilor
Latura financiara include activitatile:
asigurarea surselor financiare necesare desfasurarii activitatii intreprinderii;
distribuirea fondurilor banesti;
planificarea si executia financiara;
previziunea indicatorilor financiari;
fundamentarea calculelor de stabilire a preturilor;
efectuarea de studii si analize economice cu privire la atragerea si alocarea mijloacelor financiare;
exercitarea controlului financiar intern (organizarea si executarea controlului financiar preventiv si de fond).

In cadrul laturii contabile distingem urmatoarele activitati:
evidenta sintetica si analitica a resurselor materiale si financiare din intreprindere;
intocmirea bilanturilor contabile;
elaborarea situatiilor cu privire la principalii indicatori economico-financiari;
organizarea si desfasurarea proceselor de inventariere;
intocmirea arhivei contabile.

CONTINUT: Functiei de personal ii revine rolul de administrare si gestionare a resurselor umane.

Functia de personal cuprinde urmatoarele activitati: planificarea resurselor umane; descrierea posturilor; recrutarea personalului; selectarea personalului; incadrarea angajatilor; sistemul de promovare; motivarea personalului; evaluarea activitatii desfasurate; instruirea si perfectionarea pregatirii profesionale.

CONTINUT: In sens larg, scopul functiei de cercetare-dezvoltare este de detinere si prelucrare a informatiilor stiintifice necesare adaptarii subsistemelor intreprinderii (organizatoric, de productie, comercial etc.) la cerintele mediului aflat in continua schimbare.

In cazul intreprinderii comerciale, functia de cercetare-dezvoltare are ca obiective perfectionarea continua a tehnologiilor comerciale si a metodelor de vanzare, corespunzator celor trei tipuri fundamentale de activitati incluse in functia de cercetare-dezvoltare: cercetare (inventii, studii, rationalizare), prognoza si dezvoltare (investitii).

Functia de cercetare-dezvoltare are o valoare strategica, activitatile sale componente vizand obtinerea unor rezultate economico-sociale pe termen lung.

CONTINUT: Functia de productie cuprinde ansamblul activitatilor desfasurate in scopul asigurarii miscarii, transformarii sau prelucrarii materiilor prime si bunurilor, precum   si activitatile auxiliare acestora.

In cadrul intreprinderii comerciale, consta in realizarea unor servicii auxiliare produselor vandute si a unor mici activitati de productie de tip manufacturier, cum sunt: ambalarea marfurilor; pregatirea marfurilor pentru vanzare; sortarea marfurilor si a ambalajelor de desfacere; reconditionarea ambalajelor de transport; intretinerea marfurilor.

Indiferent de specificul intreprinderii, in cadrul acesteia se regasesc efectele tuturor functiilor precizate (chiar daca ele se manifesta cu intensitati diferite), tratarea functiilor intreprinderii prin absolutizarea uneia dintre acestea si eliminarea celorlalte fiind improprie.




Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact