StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul resurselor umane

Comunicare manageriala



Comunicare manageriala



Comunicarea este privita in literatura de specialitate sub raportul mai multor forme. In aceasta prezentare ne vom opri insa doar asupra criteriului codului folosit (cominicare verbala si nonverabla) si statului interlocutorilor (comunicare verticala si orizontala), consideram ca ac 838f54i estea sunt utile si directe in cercetarea si imbunatatirea campului de comunicare din compania dumneavoastra .

Cu privire la primul criteriu, cel al codului folosit, ne putem intreba de este important sa cunoastem cum trebuie sa comunicam daca tot comunicam ceva. Este necesar ca fiecare manager sa se gandeasca prin ce modalitate se face mai bine inteles de catre subordonati. La fel de importanta este necesitatea imbinarii diferitelor modalitati de comunicare, nu reducerea la un singur stil, preferat de manager, dar poate nu cel mai potrivit pentru toti subordonatii.

Comunicarea scrisa poseda un numar insemnat de avantaje de care trebuie sa tinem seama: durabilitate in timp in raport cu forma orala a comunicarii; textul scris poate fi vazut /citit de mai multe persoane; poate fi citit la un moment potrivit si poate fi recitit etc. In procesul comunicarii este foarte important comunicare nonverbala adica paralimbajul (cat de tare sau de incet vorbim, de rar sau de repede, adica facem pauze) limbajul trupului (gesturi, miscari, pozitii reprezinta o sursa importanta de informatii in special pentru specialistul in recrutare sau trainer) un alt indicator al comunciarii nonverbale este timpul (important de a ajunge la ora stabilita). Un alt stil de comunicare este comunicarea descedenta care are ca punct de plecare (initiator) pe managerul ce se adreseaza subordonatilor sai; asadar, se desfasoara de la esaloanele superioare catre cele inferioare. Prin acest tip de comunicare managerul isi poate exercita functiile specifice (planificare, coordonare, organizare, control, etc.) comunicarea obiectivelor pe termen lung si scurt, modul dorit de organizare a activitatii, transmiterea deciziilor luate si a procedurilor prin care vor fi puse in practica.

O comunicare descendenta eficienta asigura nu doar coordonarea si controlul subordonatilor la nivelul organizatiei/activitatii, ci, totodata, relationeaza diferite niveluri ierarhice in functie de nevoile existente. D. Torrington si L. Hall sintetizeaza avantejele comunicarii descendente dupa cum urmeaza :


- permit deciziilor luate de manageri sa se transforme in fapte prin subordonati;

- se asigura ca actiunea este consistenta si coordonata;

- costurile sunt reduse pentru ca se fac mai putine greseli;

- poate stimula o influenta mai mare din partea angajatiilor, ceea ce conduce la servicii mai bune catre clienti;

- din toate acestea pot aparea o eficienta si profitabilitate mai mare.

Comunicarea manageriala implica doi parteneri: managerul si subordonatul sau colobaratorul acestuia. Ambii parteneri pot fi emitatori sau receptori si urmaresc in egala masura ca prin comunicare sa se faciliteze atingerea obiectivelor stabilite. Personalitatea managerului inhiba in multe cazuri comunicarea dintre cei doi parteneri. Este important sa se determine ce rol joaca fiecare in procesul de comunicare, care sunt obligatiile care le revin.



Managerul, prin pozitia pe care o are, exercita o putere si o influenta considerabila asupra interlocutorului. Pentru unii dintre angajati conducatorul este primul reprezentant al autoritatii, o persoana inteleapta care indruma, protejeaza, sustine, da sfaturi. Acest "transfer de sentimente", de obicei inconstient, explica de ce conducatorul constituie un "model" caruia i e atribuie imaginea de "tata" pe care nu le are intotdeauna cu adevarat. Comunicarea manageriala este puternic influentata de relatia manager - subordonat si genereaza adesea la cel din urma o atitudine "ambivalenta" - atat pozitiva cat si negativa. Managerul, in calitate de emitator, trebuie sa-si dea seama ca influenta pe care o exercita asupra receptorilor poate fi foarte puternica si ca exersand aceasta influenta ia asupra sa o responsabilitate morala considerabila.

Un specific aparte il prezinta reletia emitator-receptor in cadrul comunicarii dintre conducatori. Dificultatea transmiterii mesajelor si informatiilor este cunoscuta in practica de catre cadrele de conducere, de pe nivel mediu si inferior, care constituie veriga de legatura dintre cei care raspund de

activitatea organizatiei si executanti. Pozitia managerilor de mijloc ar trebui considerat ca un fel de brat prelungit al directorului, nu este comoda : ei sunt confruntanti cu muneroase greutati care, de multe ori, nu sunt bine cunoscute nici de subordonati, nici de sefii directi. Dupa conceptia conducerii de varf, cadrul mediu de conducere face parte din randul subordonatilor iar dupa opinia executantilor este detinatorul puterii de comanda. Managerii de mijloc ar trebui sa fie in masura sa transmita ascendent, descendent sau orizontal, datele importante deoarece au sarcina sa consilieze pe unii si sa conduca pe ceilalti. In aceast treapta ierarhica nevoia de informare si comunicare este deosebit de puternica. Pentru a satisface aceasta nevoie conducere de varf trebuie si includa in procesul de comunicare si informare si managerii de mijloc. O asemenea comunicare asigura un sentimant de siguranta si autoincredere, iar managerii de mijloc vad in acseata o dovada a recunoasterii realizarilor lor.

Pentru orice organizatie, cea mai importanta resursa o reprezinata oamneii, iar toate elementele necesare functionarii sale se bazeaza pe comunicare. Iata o noua abordare a managementului resurselor umane pe care o propune Vorica Paus * cartea din perspectiva comunicarii, pornind de la premisa ca din randul racticienilor in domeniu trebuie sa faca parte si specialistii in comunicare, aceasta fiind esentiala in recrutarea si selectia personalului, negociere, formarea si evaluarea salariatilor, lucrul in echipa si realizarea unor activitati sub forma de proiect. Construite in jurul a trei cuvinte cheie - comunicare, resurse umane si management - cele trei parti ale lucrarii trateaza leadership-ul ca influenta in organizatie, caracteristicile comunicarii organizationale si responsabilitatile manageriale legate de dezvoltarea in organizatie a resurselor umane.






Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact