StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Experienta este BAZA INOVATIEI
marketing MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » marketing » cercetarea de marketing » Analiza datelor de marketing

Teste univariate



Din acest punct si pana la sfarsitul modulului vom folosi notatiile si formulele din modulul 13. Valorile elare ale repartitiilor z, t si hi patrat pot fi preluate cu usurinta din elul de la anexa B.


Testul mediei
Sa presupunem ca un comerciant este de parere ca o familie din Moldova consuma intr-un an mai putin de 12 kilograme de zahar si ar vrea sa rifice aceasta opinie. Ipoteza comerciantului priste consumul mediu de zahar pe familie la nilul populatiei totale (ju); asadar, testul mediei pare a fi potrivit pentru a da o rezolvare problemei sale.
Sensul ipotezei alternati ne arata ca este vorba de un test unilateral stanga. Sa presupunem mai departe ca o ancheta realizata pe un esantion aleatoriu de 49 de familii din toate judetele Moldoi a relevat un consum mediu de 10,2 kilograme anual, cu o abatere medie patratica de 1,7 kilograme. Este sau nu corecta parerea comerciantului, daca acceptam un nil de incredere de 95% (a = 5%)?
Pentru a raspunde la aceasta intrebare, vom calcula statistica z, intrucat volumul esantionului de ancheta este mai mare de 30 de unitati.Se obtine pentru zc o valoare de - 19,76. Aceasta valoare o am cu - z , adica - 1,64. intrucat se observa ca are loc zc < -z,, putem respinge ipoteza nula, cu un nil de incredere de 95% (aceasta inseamna ca, daca am repeta ancheta de 100 de ori, pe 100 de esantioane de acelasi volum, in cea 95 de cazuri am ajunge la aceeasi concluzie). Cu alte cuvinte, comerciantul pare sa aiba dreptate.In cazul esantioanelor de volum mic, se utilizeaza statistica t, calculata cu aceeasi relatie.
Valoarea elara tt se preia din elele statistice pentru nilul de incredere specificat si n - 1 grade de libertate, unde n este volumul esantionului.
Astfel, daca ancheta s-ar fi desfasurat pe un esantion de 25 de familii, iar datele obtinute ar fi fost aceleasi, valoarea lui tc ar fi fost egala cu -l4,12. Cat despre valoarea statisticii t pentru un nil de incredere de 95% si 24 grade de libertate (25 - 1), aceasta este de 1,71. intrucat am relatia tc



Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact