StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Solutii reale pentru planuri de succes
marketing MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » marketing » marketing international » Promovarea in marketingul international

Publicitatea internationala

O tot mai mare importanta in promovarea internationala o are cultivarea atenta a unor bune relatii cu mediile de comunicare, elaborarea si difuzarea unor stiri poziti referitoare la firma. Publicitatea este un mijloc promotional global foarte important pentru multe firme, deoarece expansiunea internationala este mult mai dependenta de informatie decat cea din tara.
Publicitatea are avantajul ca nu trebuie sa se plateasca in mod direct pentru ea. Este mai putin costisitoare decat reclama sau sponsorizarea. Pe de alta parte, publicitatea cere mai multa preocupare manageriala si poate necesita un volum mare de munca. Pentru ca presa sa relateze despre deschiderea unei firme sau a unui depozit in strainatate pot fi necesare cheltuieli pentru transportul, cazarea si masa ziaristilor. Pregatirea comunicatelor de presa solicita cunostinte specifice, in special atunci cand este vorba de aspecte tehnice. Intervievarea managerilor si a personalului cere timp si distragerea atentiei de la alte actiuni. Totusi, rasplata poate fi considerabila, firma imbunatatindu-si semnificativ imaginea.
Un bun exemplu privind modul in care publicitatea poate fi utilizata (si manipulata) in beneficiul firmei il reprezinta comunicatele de presa periodice ale companiei Microsoft care ofera informatii importante despre softul Windows 95, inclusiv prin acces direct la Internet si interviuri ale lui Bill Gates la televiziune. Cand a fost lansat, in august 1995, noul produs Windows 95, Microsoft a realizat o publicitate globala fara precedent (chenar 9.6 ) [16; 584].
Chiar si publicitatea negativa isi are partea sa buna, in sensul ca mentine firma in centrul atentiei. Cand firma italiana producatoare de articole de imbracaminte Beneton, de exemplu, a difuzat la televiziune si in reviste unele reclame cu scene tari (un om murind de SIDA, un preot sarutand o maicuta, un autoturism in flacari dupa explozia unei bombe, o barca plina cu refugiati) fara a arata si produsul, ci doar logo-ul marcii afisat dupa reclama sau sub imagini, si-a atras o publicitate foarte negativa. Beneton era acuzata ca exploateaza suferintele umane pentru a-si vinde produsele. Totusi, firma a argumentat ca face un lucru pozitiv, si pentru a arata acest lucru si-a deschis un nou magazin in atat de lovitul de razboi Sarajevo [16; 584-585].
Chenar 9.6


Lansarea globala a unei reclame
Corporatia Microsoft a cheltuit peste 200 milioane dolari pentru lansarea publicitara a sistemului sau de operare Windows 95. Corporatia a anuntat ca va lansa acest produs pe 24 august, si si-a respectat cu strictete promisiunea. Windows 95 a fost lansat la mijlocul noptii in Noua Zeelanda, prima tara vorbitoare de limba engleza in care ziua apare cel mai devreme. Pe masura ce miezul noptii sosea si in celelalte zone,,magazinele lansau unul dupa altul produsul, intr-o atmosfera cu totul deosebita. Magazinele au fost deschise.pana tarziu, oferindu-sc vanzari speciale.In SUA, magazinele CompUSA au fost deschise dupa miezul noptii pentru prima data. Ele ofereau pizza si reduceri la biletele de avion ale companiei American Airlines. Super-magazinul Computer City a oferit reduceri la produsele inrudite cu Windows de la orele 23 pana la miezul noptii.
Microsoft nu s-a bazat insa numai pe comerciantii sai cu amanuntul pentru a face aceasta lansare uriasa. in New York, cladirea Empire State Building a fost inundata de luminile colorate ale logo-ului Windows. in Toronto, turnul CN aa arborat drapelul Windows. Si, printr-un gest care a uimit cumva, Microsoft a suportat chetuielile de distributie a ziarului Times of London. intr-un chenar, in partea de sus a primei ini, scria: Lansare Windows 95 - Astazi ziarul Times este gratuit, prin bunavointa corporatiei Microsoft". in partea de jos a primei ini ura urmatoarea reclama: Windows 95. Atat de bun, incat si Times ii saluta lansarea". Ziarul mai continea si un editorial sponsorizat de Microsoft.Intre timp, in Redmond, statul Washington, sediul corporatiei Microsoft, Bill Gates dadea o petrecere. Cunoscutul realizator de televiziune Jay Leno a gazduit ceremoniile de introducere. Se auzea tema cantecului produsului, Lanseaza-ma", al formatiei Rolling Stones, in timp ce tricourile comemorati se vindeau cu repeziciune. Cei care nu au primit invitatie, puteau urmari petrecerea electronic. Microsoft a facut disponibile' luminile si sunetele petrecerii pe Internet (in felul acesta, se promova conectarea usoara la Internet a produsului Microsoft Network). 45 de salariati ai Microsoft manuiau camere digitale si alte echipamente electronice pentru inregistrarea festivitatilor pentru'cei ce puteau naviga pe World Wide Web. Desi petrecerea reala a durat o singura zi; rsiunea sa on-line a durat peste doua saptamani.
Poate ca cel mai bun indicator al succesului promotional al corporatiei Microsoft a fost faptul ca si alte companii au cumparat reclama pe infocomercialul care a introdus Windows,95.
Sursa: New York Times, August 24, 1995, pp. Al, D6; New York Times, August 25, 1995, p. D4; Business Week, December 4, 1995, pp. 78-90.


Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact