StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Experienta este BAZA INOVATIEI
marketing MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » marketing » marketing mix » Distributia

Aparatul comercial



Comertul este "activitatea de vinzare si cumparare a marfurilor sau a materialelor" dupa definitia din Larousse. Se distinge in general in sinul activitatilor comerciale, sectorul de distributie, in care agenti furnizeaza servicii pentru punerea unui bun, deja produs, la dispozitia consumatorului sau utilizatorului si sectorul serviciilor cu caracter comercial care grupeaza intreprinderile care nu au ca activitate principala distribuirea unui bun ci furnituri ale unui serviciu (de exemplu, frizerii, reparatorii de automobile etc).In ultimii 20 de ani, aparatul comercial francez s-a modificat puternic. El a denit mai complex dar s-a adaptat necesitatilor unei distributii de masa.
Numeroasele forme de prezentare ale comertului sint puse in evidenta in elul urmator:
Principalele clasificari ale formelor de comert francez:


Conform lungimii circuitului de distributie
- circuit extra-market (marketing direct)


- circuit scurt
- circuit lung


Conform functiei
- Functia de angrosist:: asigura legatura dintre producator si vinzatorul cu amanuntul (cumpara in cantitate mare, stocheaza, transporta, imparte pentru a revinde apoi detailistului). El scuteste producatorul de a se intilni cu un numar prea ridicat de detailisti, comandind cantitati prea mici, necesitind operatii prea numeroase de transport, manipulare, fractionare


- Functia de detailist (vinzare cu amanuntul).
Conform marimii
- Comert la scara mare, dependent de centre importante de decizie.
- Comert mic si mijlociu:: magazine mici si mijlocii.


Conform structurii economice
- Comert concentrat sau integrat:: silimente dependente de grupuri financiare putind sa asigure ansamblul functiilor de angrosisti, in general prin intermediul centralelor de cumparare si a detailistilor.
- Comert asociat: comert ce-si pastreaza independenta juridica si se grupeaza sub diferite forme (ex.: "lanturi voluntare" de magazine asociate la initiativa unui angrosist, grupari de detailisti).
- Comert independent: mari intreprinderi sau mici independenti.


Conform formulei de vinzare
- Marile magazine (in centrul orasului in general, peste 200.000 de articole, asortiment larg si profund).
- Magazine populare: (asortiment mai restrins, articole de la mijlocul sau din partea de jos a gamei, in centrul orasului sau la periferie). Ex.: Prisunic, Monoprix.
- Marile suprafete specializate (cu autoservire cu profil electromenajer si imbracaminte). Ex.: Darty, Nasa, Vatir, Kiabi
- Hipermagazine (mari suprafete peste 2500 m2, cu un asortiment larg si mai putin profund, practicind preturi joase). Ex.: Carrefour, Auchan, Euromarche.
- Supermagazine (de la 400 la 2500 m2).
- Superette (mai putin de 400 m2 cu autoservire, asortiment redus).
- Micile magazine (boutique din centrul orasului, magazine sub 120 m2 traditionale sau cu autoservire).
- Alte forme de vinzare: vinzare directa prin catalog, prin delegati, prin telefon, vinzare in piete straine.
Conform structurii juridice


- Cooperati.
- Sucursale (intreprinderi posedind si administrind lanturi de magazine de toate formele).


- Asociatii de independenti, grupind cumparaturile lor.
- Lanturi voluntare.


- inchirieri (ex.: automobile) etc.
- Francize.


Conform cu tehnicitatea formelor de distributie
- Comert modern: ce foloseste tehnici noi in materie de merchandising, transport, logistica, plata, telematica, mod de vinzare (prin telefon, prin Minitel ).
- Comert traditional: ce face slab apel la tehnicile moderne ale distributiei.
Conform structurii (Rosenbloom)
' Structura principala: include participantii care asigura functiile de negociere, cumparare, de vinzare si de transfer al titlului de proprietate al marfurilor.
- Structura auxiliara: modul conform caruia un ansamblu de sarcini de distributie (exceptind cumpararea, vinzarea si transferul de titlu) furnizeaza servicii membrilor canalului (transport, linii telefonice, logistica).
Anumite societati utilizind tehnici comerciale moderne, se grupeaza sub forma de holding-uri comerciale avind structuri juridice, economice, formule de vinzare si marimi foarte dirsificate.







Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact