StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Experienta este BAZA INOVATIEI
marketing MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » marketing » marketing mix » Politica de promovare

Rolul promovarii



In marketing, promovarea este folosita pentru :
. Furnizarea de informatii. Atat cumparatorii cat si vanzatorii beneficiaza de pe urma functiei informative indeplinite de promovare ; cumparatorul primeste informatii despre produse noi, ce-i pot fi utile, iar vanzatorii isi pot informa clientii potentiali despre produsele sau serciile oferite.
. Stimularea cererii este cel mai edent si mai direct scop al promovarii: marketerii vor sa li se cumpere produsele si, pentru aceasta, incearca sa influenteze oamenii in directia trecerii la o astfel de actiune.
. Diferentierea produsului. Este bine stiut faptul ca daca o marca este perceputa ca fiind considerabil diferita de celelalte din aceeasi categorie, ofertantul isi poate permite sa ceara un pret mai mare in schimbul beneficiilor suplimentare pe care le ofera. Problema rezida in faptul ca nici un consumator de rand nu are o motivatie interioara pentru a cauta informatia cu ajutorul careia sa faca diferentierea intre marci. In acest punct interne efortul deliberat al firmei care, prin intermediul promovarii, ofera astfel de informatie. Aceasta functie dene cu atat mai importanta cu cat produsul, prin natura lui, nu permite existenta unei diferente veriile intre marcile diversilor producatori (produsele agricole, energia electrica sau energia termica, de exemplu), iar promovarea este cea care creeaza deosebirile la nivelul perceptiei indizilor.
. Aducerea aminte. Chiar si clientii actuali sunt o audienta buna pentru mesajele promotionale. Lor trebuie sa li se reaminteasca avantajele produselor pentru a-i impiedica sa-si schimbe preferintele, mai ales atunci cand cele concurente se innoiesc.
. Contraatacarea concurentilor. PepsiCo si Coca-Cola, de exemplu, sunt angajate intr-o lupta promotionala de ani de zile. Ele desfasoara teste de degustare pentru area produselor, dezvolta campanii de reclama bazate pe rezultatele testelor -care sustin ca produsul lor este mai bun decat cel concurent si utilizeaza reclame care dezmint testele celeilalte.
. Neutralizarea informatiilor defavorabile. Loturile n uneori si din partea publicului care detine si raspandeste informatii nefavorabile, aplicand clasica tehnica a zvonului.
Pentru a intelege aceasta utilizare, amintiti-va cazul accidentului aatic de la Balotesti. in una din emisiunile Actualitati ale TVR1 era furnizata informatia: "resturile pamantesti ale pasagerilor si echipajului au fost adunate in cinci saci de plastic si au fost transportate la Institutul medico-legal pentru identificare", in timp ce pe ecran aparea un barbat care transporta doi saci de plastic plini. Or, nu trebuie prea mult efort pentru a intelege ce se petrecea in sufletul unei persoane care ziona emisiunea si urma sa fie pasager al Tarom peste o saptamana. Pentru atenuarea efectului unor astfel de informatii, foarte frecvente la momentul respectiv, la care se adaugau numeroasele alarme false prind existenta unor incarcaturi explozive la bordul aeronavelor, Taromul putea utiliza instrumentele promotionale.
. Atenuarea fluctuatiilor cererii. Multe firme sunt confruntate cu neajunsurile unei cereri sezoniere si, pentru a-si utiliza capacitatea in extrasezon, pot apela la promovare.
. Influentarea persoanelor cu putere de decizie la nivel guvernamental. Exemple de acest gen sunt articolele si emisiunile despre situatia precara a scolilor din mediul rural sau despre ata oamenilor din satele neelectrificate, ale caror mesaje sunt directionate, in primul rand, catre persoanele sus-puse din Ministerul invatamantului si RENEL.
. Influentarea comportamentului public. in aceasta categorie se includ campaniile contra fumatului, contra consumului de alcool sau pentru conducerea cu teza moderata pe drumurile publice.



Politica de confidentialitate



}); Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact