StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Solutii reale pentru planuri de succes
marketing MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » marketing » marketing mix » Analiza mediului de marketing

Delimitari conceptuale



Mediul de marketing al organizatiei este ansamblul agentilor si fortelor care influenteaza pietele-tinta si marketingul acesteia. El are doua componente principale: micromediul si macromediul [3], ilustrate in ura 8.1.
Micromediul de marketing al firmei cuprinde agentii din proximitatea acesteia: firma in sine, furnizorii ei, intermediarii, clientii, concurentii si grupurile de interes care influenteaza capacitatea ei de a-si satisface clientela.
Macromediul firmei este ansamblul fortelor societale generale (demografice, economice, naturale, tehnologice, politice si culturale) care actioneaza asupra micromediului firmei.
Mediul de marketing, in cele doua componente ale sale, genereaza, in permanenta, incertitudini, amenintari si oportunitati pentru firma.
Reducerea incertitudinii in afaceri, ocolirea amenintarilor si fructificarea oportunitatilor de marketing sunt sarcini fundamentale ale managerilor de marketing, indeplinirea acestor sarcini presupune monitorizarea schimbarilor din mediul de marketing.
Monitorizarea mediului este cruciala pentru supravietuirea firmei si atingerea scopurilor sale pe termen lung. Ea consta in doua procese: explorarea mediului si analiza mediului.
Explorarea (scanarea) mediului este procesul de colectare a informatiilor despre actorii si fortele mediului de marketing.
Analiza mediului este procesul de eluare si interpretare a informatiilor colectate. Managerul trebuie sa elueze acuratetea informatiilor si neconcordantele dintre ele, astfel incat, prin analiza lor, sa descopere schimbarile din mediu si, pe aceasta baza, sa determine amenintarile si oportunitatile pe care le pot genera schimbarile respective.
Trebuie subliniat ca volumul informatiilor culese nu trebuie sa depaseasca capacitatea de analiza a managerilor. Cu cat informatia este mai complexa, cu atat analiza trebuie sa fie mai profunda si cu atat mai grave vor fi consecintele, daca firma se angaja intr-o directie gresita.
Pe baza monitorizarii, directorii de marketing iau decizii de raspuns la schimbarile mediului. in general, exista doua modalitati de a raspunde la dinamica mediului [4]:
1) Raspunsul reactiv considera ca mediul este necontrolabil si ca singurul lucru care trebuie facut de firma este sa i se supuna. Managerii firmelor care au aceasta reactie analizeaza factorii de mediu si elaboreaza acele strategii care le vor ajuta sa evite pericolele si sa profite de ocaziile oferite de mediu.
2) Raspunsul proactiv considera ca mediul poate fi influentat, modelat prin strategii de management al mediului [5].
Desigur, nu se poate generaliza spunand ca un raspuns sau altul este mai bun decat celalalt. Pentru unele firme este mai buna abordarea reacti, pentru altele cea proacti. Selectarea raspunsului depinde de filozofia manageriala a firmei, de misiunea ei, de resursele sale umane si financiare, precum si de compozitia fortelor din mediul in care opereaza firma respecti. Indiferent de forma raspunsului, managerii trebuie sa inteleaga faptul ca orice schimbare are, din perspecti firmei, doua componente: pericolul si sansa. Firmele care d in schimbare doar pericolul, vor pierde, iar cele care au abilitatea de a vedea sansa, vor castiga. De exemplu, imediat dupa 1990, pentru managerii celor mai multe firme din Romania, pritizarea era o mare amenintare (pentru pozitiile si interesele lor!). intarzierea deciziei privind pritizarea a adus aceste firme in pragul falimentului. in schimb, firmele care au zut in pritizare o sansa, au decis, imediat, in consecinta, reusind, astfel, sa se adapteze la imensa schimbare petrecuta in mediul de afaceri din Romania, mediu care continua sa ramana turbulent [6].



Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact