StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


DEVII LIDER de succes in fiecare zi
marketing MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » marketing » marketing strategic » Rolul sistemelor-expert informatice

Rolul calculatorului

Potentialele avantaje ale programului demonstrativ EXMAR s-au datorat in principal asistentei oferite pentru intelegerea si interpretarea informatiilor introduse in sistem. Rezultatele finale pot include si un de marketing, dar in primul rand ele asigura ificatorului o cunoastere de marketing mai aprofundata si mai usor transmisibila. in cea mai mare parte, avantajele mentionate se datoreaza prezentarii foarte variate si corespunzatoare a informatiilor existente.In afara de prezentarea informatiei, un sistem computerizat destinat acestui domeniu poate realiza toata gama de operatii pe care calculatoarele le realizeaza de obicei: gestionarea datelor, mentinerea legaturilor intre articolele de date ca in cazul programelor de calcul elar si executarea tuturor calculelor de rutina, permitand utilizatorului sa-si concentreze eforturile si atentia la un nivel mai inalt de creatitate.In fine, exista si cazuri in care calculatorul se poate dovedi pronuntat pro-activ, furnizand sfaturi, sugerand decizii care contrazic judecata traditionala si asa mai departe.
Cea mai potrita tehnologie pentru aceasta combinatie de roluri nu poate fi, la randul ei, decat tot o combinatie. in cazul proiectului EXMAR, tehnicile computerizate la care s-a recurs au fost: programarea orientata pe obiect, programare hipertext si utilizarea mediilor de programare bazate pe ferestre, care sa permita o dezvoltare rapida si o interfata cu utilizatorul minutios adaptata la circumstante. Pana in prezent nu am descoperit reprezentari pe baza de programare liniara care sa fie demne de atentie, desi s-ar putea sa apara candva in itor.
Pentru unii dintre cei care lucreaza in domeniul sistemelor expert, accentul pus pe prezentarea datelor si pe gestionarea acestora, prin contrast cu calculele sofisticate si cu rationamentele subtile, reprezinta probabil o dovada de esec. Cu toate acestea, noi credem ca rolul sistemelor informatice este acela de a face ca tandemul utilizator-sistem sa fie mai eficient decat munca de unul singur a utilizatorului, si nicidecum acela de a construi sisteme informatice "super-inteligente". Chiar la sistemele expert clasice, cum sunt cele amintite anterior, realizarea interfetei cu utilizatorul a constituit cea mai mare parte a muncii depuse si a furnizat mai multe avantaje decat s-ar putea deduce din literatura de specialitate. Iar acest lucru poate avea o aplicabilitate si mai mare in cazul domeniilor "fluide" si prost intelese, cum este cel al ificarii in marketing. Progresul rapid pe care l-au cunoscut, din punctul de vedere al capacitatii (dar si al preturilor), instrumentele informatice care permit introducerea interfetelor grafice cu utilizatorul, va asigura pe itor abordarea a din ce in ce mai multe domenii de acest gen.
Abordarea analiticaIn cazul proiectului EXMAR, abordarea analitica a fost simpla si clara: crearea unui model de tratare specializata a problemelor, folosind orice tehnica de modelare care se dovedea adecvata si pornind de la cea mai consacrata, cea mai documentata si mai bine verificata experienta de specialitate. Desi, in mod normal, n-ar trebui sa insistam asupra recomandarii: "invata mai intai sa pasesti, daca vrei sa alergi", actitatea de inceput a clubului ne arata ca acest sfat ramane inca de actualitate. Termenul de "sisteme expert" a dus uneori la formularea de presupuneri nejustificate, atat in legatura cu posibilitatea realizarii de sisteme informatice bazate pe experienta, cat si referitor la utilitatea acestora si la cele mai potrite instrumente de modelare si elaborare a sistemului (Bobrow et al., 1986). Ca alternativa, se poate recurge la inginerie informatica traditionala, impreuna cu un set extins de tehnici analitice si de implementare pe baza carora sa se proiecteze sistemul corespunzator.
Acest lucru ne poate insa conduce la urmatoarea intrebare: cum si in ce masura, s-ar putea spune ca modelul si programul demonstrativ inglobeaza experienta de specialitate necesara? Toate aspectele modelului si ale programului demonstrativ pot fi considerate ca bazandu-se pe experienta: procesul, modelul de date, mijloacele de prezentare a informatiei, listele de verificare si acel unic caz in care se ofera recomandari in functie de date. Din acest punct de vedere, sistemul adopta "calea inferioara", conform clasificarii lui Brown pe care am discutat-o ceva mai devreme. Eident, exista multa experienta disponibila (desi nu neaparat preila la formalizare) de care nu s-a facut uz in cadrul sistemului EXMAR. Cea mai dificila si chiar critica sarcina la proiectarea sistemului a constat in definirea granitei dintre sistem si utilizator, astfel incat acesta din urma sa fie incurajat sa se gandeasca la problemele pe care sistemul nu le poate aborda de unul singur - ceea ce corespunde pe deplin obiectivului silit pentru sistemul EXMAR, de a furniza asistenta in procesul ificarii de marketing, in asa fel incat sa asigure diseminarea cunoasterii si intelegerii aproftindate a actitatii firmei si a mediului de piata.



Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact