StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept international

Efectele aplicarii ordinii publice de drept international privatEFECTELE APLICARII ORDINII PUBLICE DE DREPT INTERNATIONAL PRIVAT


Efectele invocarii ordinii publice trebuie analizate in functie de doua situatii:

a) CAND ORDINEA PUBLICA SE INVOCA IN M 454g68e ATERIA NASTERII RAPORTULUI JURIDIC, adica in materia crearii de drepturi. In legatura cu aceasta situatie , efectele invocarii ordinii publice vor fi:


1. EFECTUL NEGATIV.


Acest efect se manifesta prin inlaturarea de la aplicare a legii straine, si este rezultatul aplicarii prevederilor articolului 8 alin.1 litera a din Legea nr. 105/1992, conform carora "Aplicarea legii straine se inlatura : a) daca incalca ordinea publica de drept international privat roman ; .."Un exemplu in acest sens, este cazul in care doi soti a caror lege nationala permite divortul, nu vor putea divorta intr-o tara care nu-l cunoaste sau il cunoaste in alte conditii.

De asemenea , doi straini a caror lege nationala ar cunoaste discriminari rasiale, confesionale sau de alta natura, se vor putea casatori intr-o tara care nu cunoaste asemenea impedimente chiar daca dupa legea lor nationala nu s-ar putea casatori, deoarece aplicarea acestei legi este inlaturata.2. EFECTUL POZITIV.


Conform prevederilor articolului 8 alin. 2 din Legea 105/1992, "In cazul inlaturarii legii straine, se aplica legea romana ". Din acest text rezulta ca efectul negativ este intotdeauna insotit de efectul pozitiv.

In opinia unor autori 7"Efectul invocarii ordinii publice este intotdeauna inlaturarea aplicarii legii straine, care altfel s-ar fi aplicat."

Conform acestei pareri nu se neaga efectul negativ al invocarii ordinii publice, dar se considera ca acesta este urmat intotdeauna si de efectul pozitiv, deoarece solutia litigiului se da potrivit legii forului care se aplica celei straine inlaturate, iar judecatorul este obligat sa solutioneze cauza cu care a fost investit chiar daca legea straina a fost inlaturata.

Acest efect este denumit in literatura franceza "efectul substituirii legii straine normal competente de catre legea franceza" si a fost consacrat de Curtea de Casatie franceza in hotarari succesive: 15 mai 1963 8 ; 15 iulie 1963 9 .

Unii autori italieni 10 au explicat acest efect prin teritorialitatea legilor, astfel, s-a afirmat ca fiecare stat isi exercita suveranitatea pe un anumit teritoriu, iar aplicarea legii straine pe acest teritoriu are un caracter exceptional, in cazul invocarii exceptiei de ordine publica, aplicarea legii forului este expresia suveranitatii forului.

Autorii francezi, au criticat aceasta opinie, ei dand o alta explicatie, respectiv ca aplicarea legii forului este preferabila din punct de vedere practic intrucat este legea cea mai apropiata de situatia juridica din statul forului.

O problema care se poate invoca in cazul substituirii legii forului celei straine, este aceea a masurii ori intinderii in care legea forului se substituie celei straine. Aceasta substituire priveste numai aspectul in care se contravine ordinii publice sau se refera la intreg ansamblul dispozitiilor legale straine, nu numai pentru acelea care sunt direct contrare ordinii publice, dar sunt strans legate de cele contrare ordinii publice, si aceasta in vederea realizarii unei solutii unitare, de ansamblu ?Astfel, daca un anumit mod de proba pentru stabilirea filiatiei prevazut de legea straina este contrar ordinii publice a forului, dar efectele stabilirii filiatiei prevazute de aceeasi lege straina nu sunt contrare ordinii publice , in ce masura se inlatura legea straina, numai pentru modul de proba sau si pentru efectele stabilirii filiatiei, astfel incat sa se realizeze o solutie de ansamblu, unitara.

Avand in vedere ca insasi invocarea ordinii publice are un caracter exceptional, inseamna ca si substituirea legii forului celei straine trebuie sa fie limitata, adica numai pentru acele dispozitii ale legii straine care contravin ordinii publice, aplicandu-se insa restul dispozitiilor legale straine care intereseaza cauza si nu sunt contrare ordinii publice.

Rezultatul la care se ajunge trebuie sa aiba un caracter unitar, adica sa nu fie vorba de o contrazicere intre dispozitiile legale aplicabile , ale forului pe de o parte si cele straine pe de alta parte, in aceeasi cauza.

Determinarea intinderii substituirii legii forului celei straine , in limitele mai sus aratate, se face in fiecare caz de catre instanta de judecata. Asadar, rolul instantei judecatoresti este important, deoarece decide nu numai daca aplicarea legii straine este sau nu contrara ordinii publice in speta dedusa judecatii ci si in caz afirmativ - care sunt efectele invocarii ordinii publice in speta respectiva.

b) CAND ORDINEA PUBLICA ESTE INVOCATA IN MATERIA DREPTURILOR DOBANDITE, EFECTELE ACESTEIA SUNT:

3. EFECTUL IMPLICIT (MAI ATENUAT).

Legea forului este aplicata numai pentru a inlatura efectele legii straine , astfel articolul 18 alin. 2 din Legea 105/1992 prevede urmatoarele:

" daca una dintre legile straine .. prevede un impediment la casatorie potrivit dreptului roman, este incompatibil cu libertatea de a incheia o casatorie, acest impediment va fi inlaturat ca inaplicabil in cazul in care unul dintre viitorii soti este cetatean roman si casatoria se incheie pe teritoriul Romaniei."

Acest efect , nu se produce in materia drepturilor dobandite in strainatate , in mod automat, instanta judecatoreasca va decide pentru fiecare caz in parte daca dreptul dobandit in strainatate va produce efecte in tara forului, existand posibilitatea ca un drept dobandit in strainatate sa nu produca nici un efect in tara forului, insa fiind posibila si situatia in care un drept dobandit in strainatate - desi contrar ordinii publice al statului forului , acest drept sa fie recunoscut in tara forului.

Exemplu: Societatea Poseidon cu sediul in Elvetia , are un singur actionar. Impotriva acestei societati s-a cerut instantelor franceze sa i se refuze calitatea de persoana juridica pe motiv ca in dreptul francez principul fundamental de organizare a societatilor comerciale este pluralitatea de actionari si deci in speta contravine ordinii publice in dreptul francez al forului. S-a considerat ca este vorba de drepturi dobandite potrivit lui lex causae , astfel ca ordinea publica produce efecte atenuante si ca atare s-a recunoscut ca societatea mentionata are calitate de persoana juridica.
4. EFECTUL EXPLICIT ( MAI FERM )

Legea forului este aplicata si in materialitatea ei, in golul lasat prin inlaturarea legii straine.

Exemplu ipotetic : daca legea straina  nu acorda copilului din afara casatoriei dreptul la pensie de intretinere, aceasta pensie va fi acordata in conditiile prevazute de legea romana.

O problema care poate fi pusa in discutie este urmatoarea: daca efectele ordinii publice se recunosc si in alta tara decat aceea unde a fost invocata ?

Prin urmatorul exemplu (ipotetic) se poate raspunde la aceasta intrebare: Doi cetateni a caror lege personala prevede unele discriminari rasiale vor sa se casatoreasca intr-o anumita tara. Invocandu-se ordinea publica, nu se va aplica legea lor nationala care prevede discriminari rasiale, deoarece in tara respectiva nu se cunosc astfel de discriminari, deci cei doi se pot casatori dupa legea locala.

Daca ulterior se ridica problema recunoasterii casatoriei celor doi intr-un alt stat de exemplu in Romania, aceasta nu se va analiza prin prisma legii romane asupra casatoriei ci se va lua in considerare legea locului unde s-a incheiat casatoria.

Nu se va lua in considerare legea personala a sotilor , deoarece aceasta este in contradictie cu principiile fundamentale ale dreptului roman, deci invocarea ordinii publice in dreptul roman va produce un efect negativ - inlaturarea aplicarii legii straine .

Efectul pozitiv al invocarii ordinii publice este acela ca nu se

va aplica legea romana ci legea cu care raportul juridic respectiv are o legatura mai mare, respectiv legea locului incheierii casatoriei.


Aceasta insemnand ca efectele invocarii ordinii publice intr-o tara se iau in considerare si in alta tara ( locul incheierii casatoriei si Romania ).

Se pot intalni si situatii in care efectele ordinii publice invocate intr-o tara sa nu fie luate in considerare in alta tara.

Astfel, doi cetateni apartinand unei tari care cunoaste numai casatoria religioasa, se afla pe teritoriul unei alte tari care nu o cunoaste , unde se casatoresc dupa legea lor personala, incheind o casatorie religioasa si nu una civila, ordinea publica a tarii a carei cetateni sunt cei doi nu va recunoaste efectele ordinii publice ale tarii in care s-a incheiat casatoria (tara care nu recunoaste aceasta casatorie), astfel casatoria intervenita intre cei doi va fi considerata valabila.Se poate trage urmatoarea concluzie : efectele invocarii ordinii publice intr-o tara nu se produc datorita autoritatii acesteia in alta tara, ci numai pentru ca ordinea publica a tarii din urma permite, in conditiile aratate, mentinerea efectelor produse. Totul depinde de ordinea publica a tarii unde urmeaza a fi recunoscute efectele ordinii publice invocate in alta tara.

Aceasta solutie nu trebuie confruntata cu opinia potrivit careia nu trebuie sa se tina seama in tara forului de efectele invocarii ordinii publice in alta tara. In aceasta pare11re se considera ca, in exemplul mentionat al casatoriei incheiate potrivit legii personale a viitorilor soti care cunoaste discriminari rasiale, ace casatorie nu ar trebui sa fie valabila, deoarece s-a incheiat in conformitate cu legea locala aplicabila prin invocarea ordinii publice a tarii locului incheierii care nu poate produce efecte in alta tara, adica a forului 11.

7 H.Batiffol si P.Lagarde op.cit.vaol.1,p.431 , P.Lebrebours-Pigeonniere, si Y.Loussouarn ,op.cit.,p.464, Y.lousssourant si P.Bourel op.cit.,p.352

8 RCDIP, 1964.532 nota Lagarde, RCDIP, 1967.728,nota Bourel; Journal du droit international, 1963.1016 nota Malaurie,

9 RCDIP, 1964.

10 Ago- Règles générales, Cours de l` Acadé,ie de Doriot Inetrnqtionql Privé (t.58,1936.IV),p.455,456.

11 P.Lerebours-Pigeonniere par Y . Loussouarn, op.cit. nr. 390

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023: Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact