StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept penal

Abuzul in serviciu prin ingradirea unor drepturi

ABUZUL IN SERVICIU PRIN INGRADIREA UNOR DREPTURIContinutul legal

Infractiunea este prevazuta in art. 247 C. pen. [1] si consta in: ingradirea, de catre un functionar public, a folosintei sau a exercitiului drepturilor vreunui cetatean, ori creerea pentru acesta a unor s 454c22e ituatii de inferioritate pe temei de nationalitate, rasa, sex sau religie.

Incriminandu-se aceasta fapta, s-a avut in vedere sa se ocroteasca si protejeze penal drepturile cetatenilor, indiferent de nationalitate, rasa, sex sau religie, fiindu-le recunoscute si garantate deplina egalitate in drepturi.

In literatura juridica se arata ca, desi acest abuz in serviciu aduce atingere, ca si cel prevazut in art.246 C.pen., unor interese ocrotite de lege, persoanei, fapta a fost totusi incriminata separat, deoarece prezentand un grad mai ridicat de pericol social, necesita pentru asigurarea realizarii functiilor si scopurilor pedepsei, o sanctiune mai aspra. Ar putea sa savarseasca aceasta infractiune un functionar public de la Serviciul personal al unei institutii care refuza sa angajeze in serviciu o persoana pe temei de nationalitate, sau fapta aceluia care concediaza din serviciu un angajat pe "temei de religie" .

Incriminarea prevazuta in art. 247 C. pen. este in deplina concordanta si cu art. 16 alin. (1) din Constitutia Romaniei, unde se arata ca toti cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.

2. Subiectii infractiunii

a)Subiectul activ al infractiunii prevazute in art. 247 C. pen. este unul circumstantial si anume functionar public sau functionar in sensul art. 147 C.pen. Potrivit alin. (1) art.147, C. pen. prin functionar public, se intelege orice persoana care exercita, permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost investita, o insarcinare de orice natura, retribuita sau nu, in serviciul unei unitati dintre cele la care se refera art.145.

Pentru existenta coautoratului se cere insa ca participantii sa aiba calitatea speciala ceruta de textul incriminator autorului "(functionar public sau functionar in sensul art 147,247 si 258 C.pen.)" [3].

Participatia penala este posibila sub toate formele. In ceea ce priveste instigatorul sau complicele, acesta poate fi orice persoana, indiferent daca are calitatea de functionar public sau functionar.

b)Subiect pasiv principal este statul ca titular al valorilor sociale ocrotite prin incriminarea acestor fapte, deoarece prin comiterea unei astfel de infractiuni sunt lezate si interesele sale privitoare la buna desfasurare a activitatii autoritatilor publice, institutiiloretc.Iar subiect pasiv secundar este cetateanul caruia i s-a ingradit folosinta sau exercitiul drepturilor pe temei de nationalitate, religie, rasa sau sex(de exemplu, unei persoane de sex feminin i se refuza dreptul de a ocupa o functie de conducere intr-o institutie de stat, cu toate ca indeplinea conditiile impuse de lege).

3. Sanctiuni

Consumarea infractiunii are loc in momentul in care actiunea faptuitorului este dusa pana la capat, moment in care se produce urmarea socialmente periculoasa, adica lezarea unui drept al persoanei.

Legea penala nu pedepseste nici actele pregatitioare nici tentativa.

Pedeapsa prevazuta pentru aceasta infractiune este inchisoarea de la 6 luni la 5 ani daca fapta este savarsita de un functionar public, si inchisoarea de la 6 luni la 3 ani si 4 luni daca fapta este savarsita de un functionar (conform art. 258 C. Pen.). Chiar daca nu se prevede expres in textul de lege ca in cazul altor infractiuni, instanta poate aplica si pedeapsa complementara a interzicerii unor drepturi (art. 65), numai daca pedeapsa stabilita de instanta este mai mare de 2 ani.Potrivit art. 248 C.p., infractiunea are forma agravata daca faptele din art. 247 au avut consecinte deosebit de grave.

Potrivit art. 146 C.p., consecintele sunt deosebit de grave, cand prin savarsirea faptei s-a produs o paguba materiala mai mare de 2.000.000.000 lei, sau o perturbare deosebit de grava a activitatii, cauzata unei autoritati publice sau oricareia dintre unitatile la care se refera art.145, ori altei persoane juridice sau fizice.

"Sanctiunea consta in inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi"[4].

Actiunea penala se pune in miscare din oficiu. Judecata in prima instanta este de competenta judecatoriei.
Codul general al Romanieop, cit., pg. 372.

Vasile Dobrinoiu si colab., op. cit., pg.476.

Vasile Dobrinoiu, si colab., op. cit.,, pg.477.

Tudorel Toaderop. cit, pg.267.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact