StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept penal

Arestarea nelegala si cercetarea abuzivaArestarea nelegala si cercetarea abuziva

Notiune. In textul de lege sunt defapt cuprinse 3 infractiuni distincte, si anume: arestarea nelegala, care consta in retinerea sau arestarea nelegala a unei persoane, apoi fapta de supunere a unei persoane la executarea unei pedepse, masuri de siguranta sau educative in alt mod decat cel prevazut de dispozitiile legale si in sfarsit fapta de cercetare abuziva, reprezentand folosirea de promisiuni, amenintari sau violente impotriva unei persoane aflate in procesul penal.

Obiectul infractiunii. Arestarea nelegala si cercetarea abuziva sunt fapte care pri 454b18e mejduiesc relatiile sociale de justitie penala, insa fapta are si un obiect secundar, alcatuit din raporturi de ordin social privitoare la onoarea, libertatea, integritatea corporala si sanatatea persoanei.

Subiectii. Infractiunea de arestare nelegala si cercetarea abuziva are un subiect activ individualizat:

  1. la retinerea sau arestarea nelegala, autorul este numai persoana care in cursul urmaririi penale ori in faza de judecata este competenta sa ia masura de retinere sau dupa caz a arestarii.
  2. La supunerea unei persoane la executarea unei pedepse, masuri de siguranta sau educative, in alt mod decat cel prevazut de lege, autorul poate fi numai persoana care are ca atributii de serviciu organizarea si supravegherea executarii pedepsei, masurii de siguranta sau a celeia educative.
  3. La cercetarea abuziva, autorul este organul de cercetare, procuror sau judecator.

Subiectul activ secundar este numai o persoana condamnata la o pedeapsa ori fata de care s-a luat o masura de siguranta sau educativa, sau o persoana aflata in curs de cercetare, ancheta penala sau de judecata.

Situatia premisa. Arestarea nelegala si cercetarea abuziva sunt fapte ce au o situatie premisa specifica:

  1. pentru fapta de retinere sau arestare nelegala, situatia premisa consta intr-o fapta prevazuta dse legea penala, reala sau presupusa, in legatura cu care se desfasoara cercetari judiciare.
  2. La supunerea unei persoane la executarea unei pedepse, masuri de siguranta ori educative, situatia premisa consta intr-o hotarare prin care s-a aplicat o pedeapsa privativa de libertate, o masura educativa sau de siguranta care implica si privarea de libertate.


style='text-align:justify;mso-list:l1 level1 lfo2; tab-stops:list .5in'>La cercetarea abuziva, situatia premisa este data de preexistenta urmaririi penale sau a judecatii, in momentul in care este efectuat elementul material al faptei.

Continutul constitutiv. Latura obectiva. In ceea ce priveste retinerea sau arestarea nelegala, fapta consta intr-o actiune cat si intr-o inactiune. Atat retinerea cat si arestarea nelegala sunt ipostaze alternative ale elementului material al faptei. Ele au insa o trasatura comuna: caracterul nelegal.

in ceea ce priveste a doua infractiune, fapta consta tot la fel intr-o actiune sau inactiune. Ea se savarseste printr-o actiune de supunere efectiva a unei persoane la executarea intr-un mod contrar celui prevazut de lege a pedepsei sau masurii de siguranta ori educative.

La cercetarea abuziva, de regula elem material se face printr-o actiune.

Prin promisiuni se intelege oferirea pt subiectul pasiv adiacent a unor foloase de ordin moral sau material.

Prin amenintari se intelege savarsirea faptei prevazute si pedepsite de art. 193 c penal.

Promisiunea, amenintarea sau violenta, ca ipostaze ale elementului material al faptei, se pot realiza alternativ

La aceasta infractiune urmarea consta in pericolul creat pt buna infaptuire a justitiei penale. Raportul de cauzalitate este de regula complex, in sensul ca actiunea faptuitorului produce 2 genuri de urmari, constand in periclitarea procesului de infaptuire a justitiei si primejduirea unor atribute inerente persoanei umane, care in acelasi timp sunt si drepturi ale acesteia.

Latura subiectiva. Forma de vinovatie cu care se savarseste fapta este intentia directa sau indirecta. Savarsirea faptei din culpa este posibila dar in acest caz fapta nu constituie infractiune.

Forme si sanctiuni. Actele preparatorii nu sunt incriminate dar vor constitui infractiuni daca sunt savarsite de alte persoane decat autorul. Tentativa desi posibila nu este pedepsita. Fapta se consuma, in cazul primei variante, in momentul in care s-a dispus sau s-a aplicat masura preventiva a retinerii sau arestarii in conditii nelegale.

Cercetarea abuziva se consuma in momentul intrebuinatrii efective de promisiuni, amenintari sau violente.

Pedepsele difera dupa cum este vorba de faptele prevazute in alin 1- inchisoare de la 6 luni la 3 ani, si alin 2- inchisoare de la 1 la 5 ani.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact