StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Protejeaza-ti interesele
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept penal
Trimite articolul prin email Cauzele care inlatura sau modifica executarea pedepsei : Drept penal Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Cauzele care inlatura sau modifica executarea pedepseiCAUZELE CARE INLATURA SAU MODIFICA EXECUTAREA PEDEPSEI


Prin dispozitiile inscrise in Titlul III al partii generale a noului Cod penal, sunt reglementate doua cauze de inlaturare a executarii pedepsei: gratierea, care reprezinta un act de iertare 131d37b de catre stat a executarii pedepsei sau modificarea ei si prescriptia executarii pedepsei, care reprezinta o formula juridica de iertare a executarii ca efect al scurgerii unui timp prea indelungat de la data stabilirii ei. Le vom examina pe rand.CAPITOLUL 1

GRATIEREA ( ART. 145 COD PENAL)
Generalitati

Notiune. Sediu normativ

Gratierea este o masura de clementa acordata de autoritatea prevazuta de lege si care are ca efect inlaturarea, in totul sau in parte a executarii pedepsei ori comutarea acesteia in alta mai usoara.

In sistemul legislatiei noastre ea poate fi acordata individual, de Presedintele Romaniei, potrivit art. 94, lit. d din Constitutie sau colectiv, de catre Parlament, potrivit art. 72, p2, lit. h.

Felurile gratierii

Gratierea poate prezenta mai multe modalitati, in functie de numarul persoanelor care beneficiaza, conditiile in care se acorda sau intinderea efectelor sale.

A.Dupa numarul persoanelor carora le este acordata, gratierea este individuala sau colectiva.

B. In functie de criteriul conditiilor la care poate fi supusa, gratierea poate fi neconditionata sau pura si simpla ori conditionata.

C. Dupa intinderea efectelor ce le are asupra pedepsei, gratierea poate fi totala, partiala ori comutativa.

3. Efectele gratierii

Dispozitiile inscrise in art. 145 din Codul penal prevad efectele generale ale gratierii, efecte valabile in toate cazurile si modalitatile ce pot interveni, cu exceptia faptului ca in cazul gratierii conditionate, la conditiile generale se adauga si alte conditii specifice acestei modalitati.

Efectele generale ale gratierii se completeaza cu efectele speciale rezultate din diverse conditii adaugate prin actele de clementa.CAPITOLUL 2

PRESCRIPTIA EXECUTARII PEDEPSEI (ART. 146-150 COD PENAL )


1. Notiune. Sediu normativ.

Potrivit art. 146, alin. 1 Cod penal, prescriptia executarii pedepsei este o cauza legala, generala, obligatorie, care inlatura executarea pedepsei prin vidarea de orice forta juridica a hotararii de condamnare, ca urmare a trecerii unui interval prea mare de timp de la data cand aceasta a devenit executorie.

Dupa cum s-a subliniat in doctrina, in cazul trecerii unui interval prea mare de timp de la pronuntarea unei hotarari definitive de condamnare, atat fapta cat si pedeapsa au putut fi uitate, iar faptuitorul, aflandu-se sub amenintarea executarii pedepsei, s-a putut indrepta.

2. Termenele de prescriptie a executarii pedepsei (art. 126,129,130 Cod penal)

In functie de durata pedepsei ce urmeaza a fi efectuata, art. 147 fixeaza termenele generale de prescriptie.

Calculul duratei termenelor de prescriptie a executarii pedepsei

Potrivit art. 147, alin. 3 din noul Cod penal, termenele de prescriptie se socotesc de la data cand hotararea de condamnare a ramas definitiva.

Intreruperea prescriptiei executarii pedepsei ( art. 149 Cod penal )

Suspendarea cursului prescriptiei ( art. 150 Cod penal )

Efectele prescriptiei executarii pedepsei(art.125 alin.2,art.126,alin.5 CPen)CAPITOLUL 3

REABILITAREA ( CAUZA DE INLATURARE A CONSECINTELOR CONDAMNARII)


SECTIUNEA 1

ASPECTE GENERALE PRIVIND REABILITAREA


A.    Notiune. Caracterizare.

Reabilitarea este unica institutie a dreptului penal prin care fostul condamnat este pe deplin reintegrat, pe plan juridic, in societate.

B.     Sediul normativ.

Institutia reabilitarii formeaza obiectul reglementarilor din Codul penal, partea generala, Titlul VIII., intitulat :” Cauzele care inlatura consecintele condamnarii”si care cuprinde art. 151-157.

C.     Formele reabilitariiIn sistemul Codului penal roman, reabilitarea este reglementata in doua variante sau forme, diferind intre ele dupa modul si conditiile in care poate fi obtinuta:

a). reabilitarea de drept, sau legala, care intervine din oficiu, prin vointa legii, atunci cand sunt indeplinite conditiile prevazute tot de aceasta;

b). reabilitarea judecatoreasca, care se acorda numai la cererea fostului condamnat de catre instanta judecatoreasca.

D.    Trasaturile caracteristice ale reabilitarii in dreptul penal roman

In dreptul penal roman, reabilitarea poate fi obtinuta pentru orice fel de condamnare.

E.     Efectele reabilitarii

Potrivit art. 155 alin.1 Cod penal, reabilitarea face sa inceteze decaderea si interdictiile, precum si incapacitatile ce rezulta din condamnare.

Reabilitarea isi produce efecte asupra viitorului fostului condamnat.

Reabilitarea nu presupune insa si o restitutio in integrum.


SECTIUNEA 2

REABILITAREA DE DREPT

Reabilitarea de drept este prevazuta de art. 151 din Codul penal, astfel: reabilitarea are loc de drept in cazul condamnatilor la amenda, la munca in folosul comunitatii, sau la pedeapsa inchisorii, daca in decurs de 3 ani condamnatul nu a mai savarsit nici o alta infractiune.


SECTIUNEA 3

REABILITAREA JUDECATOREASCA


Reabilitarea judecatoreasca se acorda in prezenta implinirii cumulative a unor conditii cu privire la :

condamnarile pentru care se cere

termenele de reabilitare

conduita condamnatului

Reinnoirea cererii de reabilitare ( art. 156 Cod penal )

Cererea de reabilitare poate fi respinsa atat pentru neindeplinirea unor conditii formale, cat si pentru neindeplinirea unor conditii de fond.

Reinnoirea cererii de reabilitare se poate face, in regimuri diferite, dupa cum respingerea are in vedere una din cele doua situatii posibile.

Anularea reabilitarii judecatoresti ( art. 157 Cod penal )

Potrivit art. 157 din Codul penal, reabilitarea judecatoreasca va fi anulata cand, dupa acordarea ei printr-o hotarare judecatoreasca definitiva s-a descoperit ca cel reabilitat mai suferise o alta condamnare, care daca ar fi fost cunoscuta ducea la respingerea cererii de reabilitare. In acest caz anularea reabilitarii judecatoresti e obligatorie.


Bibliografie selectiva:


1. Matei Basarab, Drept Penal, vol. II, Editura „Chemarea”, Iasi 1992, p. 209

2. C. Bulai, Drept Penal, vol. II, Editura „Sansa” Bucuresti, 1992, p. 200-201

3. T.Jud. Arad, d.p. nr.65/1971, cu note de I. Sararu si A. Popa, in R.R.D. nr.7/1971, p.143

4. T.S., in compunerea prevazuta de art.39 alin.2 si 3 din fosta lege pentru organizarea judecatoreasca. Dec.nr.10/1978, in C.D., 1978, p.374

5. T.S.s .p.d. nr.2539/1982, C.D., 1982, p.260

6. T.S.s .p.d.nr.1984/1973, p.407

7. T.S.s .p.d.nr.2452/1974, C.D., 1974, p.368
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact