StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Informatia - te scoate din incurcaturi
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept penal
Trimite articolul prin email Incercarea de a determina marturia mincinoasa : Drept penal Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Incercarea de a determina marturia mincinoasaIncercarea de a determina marturia mincinoasa

Notiune. Fapta este, in realitate, o incriminate autonoma a unei tentative la instigarea unei marturii mincinoase. Ea consta in incercarea de determinare a unei persoane prin violenta ori corupere sa f 757e42h aca declaratii neadevarate intr-o cauza judiciara.

Obiectul infractiunii. Incriminarea protejeaza acel fascicul de relatii sociale privind realizarea justitiei, pentru a carui normala evolutie este necesar ca asupra martorilor, expertilor sau interpretilor, chemati intr-o cauza juridica sau a celor susceptibili de a avea aceasta calitate, sa nu se exercite nici o inraurire de natura constrangerii sau coruperii, in scopul ca acestia sa faca declaratii mincinoase. Este protejata si persoana fizica impotriva activitatii de constrangere.

Subiectul pasiv adiacent este persoana caruia s-a savarsit constrangerea.

Continutul constitutiv. Elementul material consta intotdeauna intr-o actiune si anume a ceea de a incerca sa se determine savarsirea unei marturii mincinoase. Modalitatile actiunii sunt prevazute alternativ si limitativ de lege. Fapta nu se poate savarsi decat prin constrangere sau corupere. Constrangerea este fizica sau morala. Prin corupere se intelege indemnarea unei persoane de a primi bani sau alte foloase, in vederea efectuarii unei marturii mincinoase.

Persoana care este martor, expert sau interpret si a facut deja depozitii in acest sens poate fi obiectul activitatii de cercetare de determinare a marturiei mincinoase prin aceea ca se incearca schimbarea depozitiei anterioare cu alta mincinoasa. Retractarea marturiei mincinoase nu produce nici un efect asupra raspunderii penale a instigatorului ei.

Latura subiectiva este intentia, atat directa cat si indirecta.

Formele infractiunii si sanctiunea. Consumarea faptei are loc instantaneu, in momentul efectuarii constrangerii sau coruperii. Este posibila forma continuata.

Pedeapsa prevazuta de lege este inchisoarea de la 3 luni la 2 ani alternativ cu amenda.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact