StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept penal

Neglijenta in serviciu

NEGLIJENTA IN SERVICIU1. Continutul legal

Infractiunea de neglijenta in serviciu este prevazuta in art. 249 C. pen. intr-o varianta tip si alta agravata.

Neglijenta in serviciu conform alin.(1) consta in incalcarea din culpa, de catre un functionar public, a unei indatoriri de serviciu, prin neindeplinirea acesteia sau prin indeplinirea ei defectuoasa, daca s-a cauzat o tulburare insemnata, bunului mers al unui organ sau institutii de stat ori al 919i88j unei alte unitati din cele la care se refera art. 145 sau o paguba patrimoniului acestuia ori o vatamare importanta intereselor legale ale unei persoane

In alin. (2) al art. 249 C. pen. este prevazuta forma agravata a acestei infractiuni care "consta in incalcarea din culpa a indatoririlor de serviciu, in formele prezentate anterior, daca a avut "consecinte deosebit de grave" .


2. Subiectii infractiunii

a)Subiect activ nemijlocit al infractiunii de neglijenta in serviciu nu poate fi decat un functionar public sau functionar "(art. 147 C. pen.)".

Pentru toate celelalte fapte de neglijenta in serviciu care au cauzat tulburarea insemnata a bunului mers al unitatii sau o paguba patrimoniului acesteia ori o vatamare importanta intereselor legale ale unei persoane. Daca fapta a produs atat urmarea pe care o implica infractiunea prevazuta in art.273 alin. 1C.pen. cat si una dintre urmatoarele prevazute in art.249 C.pen., se aplica regulile referitoare la concursul de infractiuni. Daca aceeasi atributiune legala cade in sarcina mai multor functionari, iar acestia actionand impreuna, isi indeplinesc defectuos aceste indatoriri din culpa si, daca s-a produs vreuna din urmarile prevazute in art.249 C.pen., fiecare va raspunde ca autor, deoarece contributia fiecaruia a concurat nemijlocit la producerea rezultatului.

Atat in cazul regiilor autonome, cat si al societatilor comerciale, functionarii acestora pot fi subiecti si ai infractiunii de "neglijenta in serviciu"[3].

Fiind o "infractiune din culpa, nu este posibila participatia" Ar putea totusi exista o participatie improprie, cand instigatorii si complicii (care nu trebuie sa aiba calitatea prevazuta de lege pentru subiectul activ nemijlocit) vor raspunde penal numai daca au determinat, inlesnit sau ajutat cu intentie pe autor la comiterea neglijentei in serviciu. Aceasta situatie va imprima participantilor intentionali (instigatori sau complici) raspunderea penala, dupa caz,pentru infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor (art.246 C.pen.) sau pentru infractiunea de abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi (art.247 C.pen), ori pentru infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice (art.,248 C.pen.). Cel care a savarsit insa fapta, respectiv, autorul, va raspunde pentru neglijenta in serviciu cand a comis fapta din culpa..

b. Subiect pasiv este organul sau institutia de stat sau o alta unitate dintre cele prevazute in art.145 C.pen. careia prin fapta functionarului public ( sau functionarului i s-a cauzat o tulburare insemnata bunului mers ori o paguba patrimoniului acestuia; subiect pasiv este, de asemenea, si persoana careia i s-a cauzat o vatamare importanta a intereselor legale.

3. Sanctiuni

Sanctiunea tentativei nu este posibila. Consumarea infractiunii are loc in momentul in care se produce urmarea socilamente a faptei.

Potrivit art.258 C.pen., daca fapta este comisa de ceilalti functionari, maximul pedepsei se reduce cu o treime. Cand infractiunea este savarsita de un functionar public, iar cand este comisa de alti functionari ca si in cazul variantei tip, maximul pedepsei se reduce cu o treime.

Pentru varianta tip pedeapsa este inchisoarea de la o luna la 2 ani sau amenda cand fapta este comisa de un functionar public si inchisoarea de la o luna la 1 an si 4 luni sau amenda cand este savarsita de un functionar.

Potrivit art. 90 alin. (1) C. Pen. instanta poate dispune inlocuirea raspunderii penale cu raspunderea care atrage o sanctiune cu caracter administrativ, in cazul variantei tip a infractiunii de neglijenta, daca valoarea pagubei nu depaseste 500.000 lei.

Continutul agravant.

Potrivit alin.2, infractiunea are forma agravata, daca fapta prevazuta in alin.1 a avut consecinte deosebit de grave[6]. In varianta agravata pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 10 ani, cand fapta este savarsita de un functionar public si inchisoarea intre 2 si 7 ani si 8 luni cand este copmisa de un functionar.
Codul general al Romanieop. cit., pg. 372.

Gheoghe Nistoreanu si colab, op. cit., pg. pg.399.

Tudorel Toader, Drept penal, Partea speciala, Editura All Beek 2002, Bucuresti, pg.272.

Gheoghe Nistoreanu, Alexandru Boroi, Drept penal, Curs selectiv pentru examenul de licienta, Editura All Beck,2002, Bucuresti, pg.399.

Gheoghe Nistoreanu si colab, op. cit., pg. pg.372.

Tudorel Toader, op. cit., pg.274.

Gheoghe Nistoreanu si colab, op. cit., pg. pg.372.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact