StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Lumea poate si a ta
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale · Fise fiscale · Situatii financiare · Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » banci si burse
Trimite articolul prin email Evolutia bancii electronice Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Evolutia bancii electroniceEvolutia Bancii electronice


1.1 Scurt istoric


Sistemul de e-banking[1] a fost introdus pe piata romaneasca de marile banci internationale. Astfel 'functionarul electronic' a ajuns sa faca parte din ofertele majoritatii bancilor autohtone.

La inceput a fost electronic-banking-ul, a urmat Internet-banking-ul, iar ulterior, in Romania a fost introdus serviciul de mobile-banking. Toate cele trei servicii ofera clientului bancii, in principiu, cam aceleasi facilitati. Diferentele dintre ele constau in libertatea de miscare oferita si in canalul folosit pentru a comunica cu banca.
 Electronic-banking-ul sau E-banking-ul este primul dintre aceste servicii care il scutesc pe omul de afaceri de drumurile zilnice la banca. E-banking-ul permite utilizatorului sa faca de acasa, din fata calculatorului, operatiuni in contul bancar. Astfel, omul de afaceri nu mai este obligat sa mearga la banca, sa stea la coada la ghiseu sa completeze formulare, sa le semneze, sa le stampileze, sa le inmaneze functionarului bancar, intr-un cuvant, 121j95b sa piarda timp foarte pretios. Acest tip de serviciu nu este o noutate in mediul bancar. Citybank utilizeaza sisteme de E-banking de peste 20 de ani, iar in Romania se numara, alaturi de ING Barings si ABN Amro, printre pionierii introducerii acestui tip de servicii. Operatiunile care se pot efectua prin intermediul E-banking-ului pornesc de la vizualizarea soldurilor conturilor firmelor, ajungand pana la plati, transferuri si schimb valutar, creare depozite la termen e.t.c.

Conexiunea dintre banca si computerul companiei se face printr-o linie telefonica obisnuita, la cerere calculatorul este conectat cu ajutorul unui modem. Computerul nu trebuie sa fie prea sofisticat. Un model 486, depasit de mult din punct de vedere tehnologic, este suficient pentru a beneficia in conditii foarte bune de avantajele E-banking-ului. O alta facilitate de care beneficiaza utilizatorii E-banking-ului o reprezinta interfata care se realizeaza intre softul instalat intre acest serviciu si programul de contabilitate al firmei. Astfel, tranzactiile realizate prin E-banking sunt automat inregistrate si in contabilitate.

 De asemenea, la bancile cu retele internationale se pot vizualiza si se pot realiza operatiuni in conturile filialei din Romania, de la sediul central al firmei in strainatate.

Aparut de cativa ani in strainatate , Internet banking-ul mareste si mai mult gradul de libertate al celor care ordona plati si transferuri. Acestia nu mai sunt legati, in relatia cu banca, de drumul la ghiseu, dar nici macar nu trebuie sa se afle la sediul firmei.

Daca la E-banking serviciul nu se putea accesa decat de la calculatorul aflat in companie, Internet-banking-ul poate fi utilizat de la orice calculator conectat la internet, indiferent unde se afla acesta. Practic, in cele mai multe cazuri, utilizatorul serviciului nici macar nu trebuie sa posede un calculator al lui, un I-Café[2] fiind suficient. Operatiunile care se pot realiza sunt aceleasi ca in cazul E-banking-ului: transmiterea ordinelor de plata, transferuri, schimb valutar, vizualizarea situatiei conturilor etc. Deja, bancile au inceput sa sara peste etapa primara a E-banking-ului, direct la Internet Banking.

  Principala problema care trebuie avuta in vedere de catre o banca in momentul in care implementeaza acest tip de serviciu este securitatea comunicatiilor prin Internet. Procedura care trebuie urmata pentru a beneficia de serviciu este stricta, tocmai pentru o siguranta maxima. 'Solicitantul, care trebuie sa aiba cont deschis la noi, vine la banca, completeaza o cerere, apoi i se inmaneaza in plic inchis un 'user name[3]' si o parola. Intra apoi, de acasa, pe

site-ul bancii, introduce 'user name'-ul si parola primite si in acel moment este conectat. Dupa aceasta, este obligat sa isi schimbe parola, astfel incat nici angajatii bancii sa nu o mai cunoasca', afirma Doru Vitalariu, administrator de sistem la Banca Comerciala a Greciei (BCG).

Un mare avantaj pe care il au utilizatorii serviciului de Internet-banking de la BCG il reprezinta faptul ca toate datele referitoare la firma catre care se face plata se completeaza automat. Firma care ordona plata prin internet este de ajuns sa scrie doar numele destinatarului banilor. In cazul in care catre acesta au mai fost facute transferuri in trecut, restul datelor sunt completate automat din memoria calculatorului. Practic, timpul de completare scade de patru ori. Comparatia cu timpul necesar completarii manuale nici nu-si mai are rostul.

In momentul de fata, oamenii de afaceri romani pot beneficia chiar de libertate totala in contactul cu banca. Transferurile bancare, ordinele de plata, schimburile bancare, precum si consultarea istoricului operatiilor se pot realiza direct de pe telefonul mobil. Demirbank a introdus, in premiera in Romania, serviciul de Mobile-banking. Banca nu percepe nici o taxa pentru acest serviciu, clientul neavand nevoie decat de un telefon mobil cu WAP[4] (Wireless Application Protocol) si de un abonament pentru acest serviciu, la retelele de telefonie mobila. Fiecare producator de celulare are in portofoliul de produse telefoane cu acesta facilitate.Un client al bancii, pentru a utiliza Mobile-banking, trebuie sa semneze un contract cu banca. El primeste un 'user-name' si o parola, apoi poate sa-si utilizeze telefonul mobil pentru operatiuni bancare. Exista o singura constrangere - banii din cont pot fi transferati catre o lista redefinita de companii. In cazul in care telefonul mobil este pierdut si, prin absurd, gasitorul ar cunoaste 'user name'-ul si parola, nu ar putea sa transfere banii din cont decat spre o firma din lista redefinita.1.2. Ghid rapid: Pasi pentru activarea serviciilor Internet Banking si Call Center

Pentru a beneficia de acest gen de servicii trebuie sa faceti cateva actiuni simple care sa va permita accesarea lor. Primul pas ar fi accesare pe internet a paginilor bancilor pentru a putea observa gama lor de servicii. Dupa ce va hotarati care dintre ele va furnizeaza ceea ce aveti nevoie nu mai trebuie decat sa va deplasati efectiv la sediul banci pentru a demara formalitatile necesare.

Ulterior semnarii contractului cu Banca, pentru siguranta dumneavoastra:

Banca va furnizeaza:

-Prin Relationship Manager[5]: 1 Cod Client (numeric) + 1 Utilizator Administrare + 1 plic continand parola pentru Utilizator Administrare (ADMIN)

-Prin curier: 1 plic continand Codul de Descarcare Certificate (CDC)

Toti utilizatorii vor fi definiti de catre Dumneavoastra, pe baza Utilizatorului ADMIN !

Alaturat, gasiti pasii care va vor ghida in primele etape necesare inaintea utilizarii serviciilor Internet Banking și Call Center. Internet Banking -Client –Alpha Bank -Utilizare serviciu-Contracte / Formulare-Client - 1 / 8

SUMAR

Pasii pentru crearea de utilizatori ai serviciului Internet Banking

1. Prima accesare a sistemului de catre Utilizatorul ADMIN

2. Definire utilizatori (Utilizator Autorizat) si reguli de autorizare in Internet Banking

3. Activare utilizatori si reguli de autorizare pentru Internet Banking

4. Prima accesare pentru un Utilizator de Internet Banking – schimbare parola & instalare Certificat

5. Utilizare curenta a serviciului de Internet Banking

Pasii pentru creare utilizatori Call Center

6. Desemnare si activare Utilizatori Autorizati pentru serviciul Call Center

7. Utilizare curenta a serviciului Call Center

Pasii pentru mentenanta utilizatori :

A. Modificare drepturi Internet Banking

B. Modificare drepturi Call Center

C. Anulare definitiva a unui Utilizator Autorizat

Rezumat despre definirea utilizatorilor in Internet Banking si Call Center

Harta site-ului: Rezumat al functionalitatilor serviciului Internet Banking

Pasii pentru crearea de utilizatori ai serviciului Internet Banking

1. Prima accesare a sistemului de catre Utilizatorul ADMIN

La prima accesare a serviciului Internet Banking de catre Utilizatorul ADMIN, acesta trebuie sa isi schimbe numele de utilizator si parola.

Primul nume de utilizator al Utilizatorului ADMIN se gaseste pe Formularul de Activare in campul „ID Utilizator / User ID”.

Prima parola de access a Utilizatorului ADMIN se gaseste in plicul primit de la banca.

2. Definire utilizatori (Utilizator Autorizat) si reguli de autorizare in Internet Banking

2.1. Utilizatorul ADMIN creeaza fiecare Utilizator Autorizat accesand meniul Management Utilizatori > Utilizator nou

-Pentru utilizatorii care vor accesa doar Internet Banking: puteti defini nume cu litere și cifre

-Pentru utilizatorii care vor accesa si Call Center: trebuie sa definiți numele de utilizator doar cu cifre

-Prima parola a fiecarui utilizator se definește de ADMIN, dar va fi schimbata la prima accesare de catre Utilizatorul Autorizat prin Internet Banking. Parola trebuie sa fie numerica.

-Pentru fiecare Utilizator Autorizat, sistemul tipareste Confirmare de desemnare Utilizator Autorizat in care sunt detaliate toate drepturile setate de ADMIN pentru acest Utilizator. Acest formular trebuie semnat de reprezentanții legali ai companiei si stampilat și apoi transmis la Banca pentru activare Utilizator Autorizat. Pentru utilizatorii desemnați trebuie sa trimiteți și o copie dupa actul de identitate.

2.2. Utilizatorul ADMIN[6] creeaza reguli de semnatura pentru Internet Banking accesand meniul Autorizari > Reguli Autorizari

-Pentru fiecare regula de semnatura pentru Internet Banking, sistemul tipareste Confirmare reguli de autorizare. Acest formular trebuie semnat de reprezentantii legali ai companiei si transmis la Banca pentru activare reguli.

3. Activare utilizatori pentru Internet Banking

3.1. Banca verifica formularele de desemnare Utilizatori Autorizati si apoi activeaza fiecare Utilizator. Ulterior activarii, un Utilizator Autorizat poate accesa doar Internet Banking. Pentru Call Center, e necesar de urmat Pas 6.

3.2. Banca verifica formularele de Confirmare reguli de autorizare si apoi activeaza fiecare regula primita. Ulterior activarii, compania poate folosi aceste reguli de autorizare (semnatura) a tranzacțiilor inițiate prin Internet Banking.

4. Prima accesare pentru un Utilizator de Internet Banking – schimbare parola & instalare Certificat

4.1. La prima accesare a serviciului Internet Banking de catre un Utilizator Autorizat, sistemul solicita: (a) schimbarea parolei și (b) descarcarea și instalarea unui certificat.

-Pasul (a) e necesar pentru activarea utilizatorului inainte de orice utilizare a serviciilor Internet Banking si Call Center. ATENTIE: parola trebuie sa fie numerica.

-Pasul (b) este necesar pentru utilizarea functionalitatilor de Internet Banking pe un computer. In cazul in care se folosesc mai multe calculatoare de acelasi Utilizator Autorizat, atunci trebuie descarcat si instalat cate un certificat pe fiecare computer utilizat.

5. Utilizare curenta a serviciului Internet Banking

5.1. Dupa pasul 4, la orice accesare ulterioara a serviciului de Internet Banking de catre acelasi Utilizator Autorizat deja activat, acesta trebuie sa efectueze:

-introducere Cod Client (acelasi pentru toti utilizatorii)

-selectare Certificat propriu (deja instalat)

-introducere Nume Utilizator

-introducere Parola


Pasii pentru crearea de utilizatori ai serviciului Call Center

6. Desemnare si activare Utilizatori Autorizati pentru serviciul Call Center

6.1. Compania poate desemna Utilizatori Autorizati pentru serviciul Call Center printr-un formular de tipul Anexa 1 din contractul de furnizare a serviciilor Internet Banking si Call Center.

-ATENTIE: Utilizatorii Autorizati trebuie sa fie deja definiti de catre utilizatorul

-ADMIN prin serviciul Internet Banking (vezi Pas 1)

-ATENTIE: Utilizatorii Autorizati pentru serviciul Call Center trebuie sa aiba nume utilizator format doar din cifre

-ATENTIE: Orice categorie de operatiuni permite accesul prin Call Center asupra tuturor conturilor pentru tipurile de operatiuni precizate in acea categorie (verificati Manualul de utilizator pentru a afla tipurile de operatiuni permise pentru fiecare categorie)

6.2. Formularul mentionat la 6.1. trebuie semnat (de reprezentantii legali ai societati) si stampilat si apoi transmis la Banca.

6.3. Banca verifica formularul primit si apoi activeaza drepturile de acces pe fiecare categorie de operatiuni conform instructiunii.

7. Utilizarea curenta a serviciului Call Center

7.1. Dupa efectuarea completa  pasilor 4 si 6, la orice accesare ulterioara a serviciului Call Center de catre acelasi Utilizator Autorizat deja activat pentru serviciul Call Center (conform pasului 6), acesta trebuie sa efectueze urmatorii pasi:-Apelare numar Call Center

-Introducere Cod Client (acelasi pentru toti utilizatorii, atat pentru Internet Banking cat si pentru Call Center) – prin intermediul tastaturii telefonice

-Introducere Nume Utilizator (numeric) – prin intermediul tastaturii telefonice

-Introducere Parola (numerica) – prin intermediul tastaturii telefonice

7.2. Urmare a introducerii corecte a datelor de mai sus, Utilizatorul Autorizat va fi transferat la un reprezentant al bancii care il poate asista in efectuarea acelor operatiuni permise prin drepturile sale deja definite si activate.

Pasii pentru mentenanta Utilizatori Autorizati:

A. Modificare drepturi Internet Banking

Modificarea drepturilor unui Utilizator Autorizat, pentru serviciul Internet Banking se efectueaza tot de catre utilizatorul ADMIN prin aplicatia Internet Banking. Ulterior setarii modificarilor in aplicatie, aceste modificari trebuie activate de catre Banca. Aceasta activare este realizata pe baza unui formular tiparit din sistem care confirma noile drepturi asignate acelui utilizator. Formularul trebuie semnat si stampilat inainte de a fi transmis catre Banca.

B. Modificare drepturi Call Center

Modificarea drepturilor unui Utilizator Autorizat pentru serviciul Call Center se efectueaza prin instructiune catre banca sub forma Anexei 1 din contractul de furnizare a serviciilor Internet Banking si Call Center. Societatea trebuie sa transmita catre banca aceasta instructiune semnata si stampilata, iar Banca va opera modificarile in sistemele sale.

C. Anulare definitiva a unui utilizator autorizat

Anularea definitiva a unui Utilizator Autorizat se efectueaza catre utilizatorul ADMIN prin aplicatia Internet Banking (Management Utilizatori).
[1] In general, electronic banking reprezinta, practic, un fel de “umbrela” care acopera intregul proces prin care un client poate sa realieze tranzactii bancare pe cale electronica, fara a fi nevoie sa-si viziteze banca. Georgescu Golosoiu ‘Informatica. Societatea Informationala –E-Serviciile editura Economica -2006


[2] I-Cafe= internet cafe ( sala de internet)

[3] user name= nume utilizator

[4] WAP= WAP defineste deasemenea și un mediu de aplicații fara fir (WAE) cu scopul de a determina operatorii, producatorii și dezvoltatorilor de conținut sa dezvolte servicii și aplicații avansate diferențiate care includ un microbrowser

[5] Relationship manager= serviciu de manageriat a relatiilor cu clientii

[6] Utilizator ADMIN= administratorul de cont


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022: Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact