StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Afacerea ta are nevoie de idei noi
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » banci si burse
Trimite articolul prin email Operatiunile bancare cu numerar Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Operatiunile bancare cu numerarOPERATIUNILE BANCARE CU NUMERAR


1. Organizarea operatiunilor bancare cu numerar


In realizarea unei circulatii banesti judicioase, un rol important il au unitatile bancare operative, respectiv compartimentele de tezaur si casierie din cadrul lor, prin intermediul carora se efectueaza incasarile si platile in numerar.

Compartimentul tezaur si casierie este organizat incat sa poata sa raspunda cerintelor impuse de necesitatea asigurarii circulatiei numerarului in mod rational si eficient.
Potrivit acestor necesitati, in structura organizatorica a compartimentului tezaur si casierie, se intalnesc:

case operative de: incasari in lei, plati in lei, operatiuni de incasari si plati cu mi 828g62i jloace de plata in valuta, schimb de bilete de banca cu monede metalice, schimb de bilete deteriorate, vanzarea imprimatelor cu regim special, a certificatelor de depozit, actiunilor si altor hartii de valoare;

case de incasari si plati;

case speciale;

case pentru primirea diverselor valori depuse spre pastrare de deponenti;

case cu program prelungit.

In vederea organizarii de casierii proprii, bancile solicita in scris, Bancii Nationale la care isi au deschis contul curent, aprobarea de functionare a casieriilor. In urma controlului efectuat, privind respectarea cu strictete a conditiilor modului de organizare si functionare a compartimentului de tezaur si casierie, Banca Nationala a emis autorizatie de functionare acompartimentului de tezaur si casierie si stabileste plafonul casei de circulatie.

Necesarul de numerar pentru bancile comerciale se asigura de catre Banca Nationala, pe baza graficelor de incasari si plati depuse la sucursalele sale de catre acestea, cu cinci zile inainte de inceperea lunii.

Excedentul de numerar peste plafonul stabilit caselor de circulatie ale bancilor comerciale se depune la sucursalele Bancii Nasionale unde acestea isi au deschis contul curent. Exista posibilitatea, cu aprobarea Bancii Nationale , a redistribuirii excedentului de numerar intre societatile bancare, in cadrul aceluiasi judet, cu obligativitatea ca operatiile respective sa fie evidentiate in aceeasi zi in conturile deschise la sucursala Bancii Nationale.Prin casele speciale, se pot efectua operatiuni cu metale pretioase care se refera la:

incasarea in numerar a taxelor pentru analiza obiectelor si bijuteriilor din metale pretioase;

incasarea in numerar a taxelor pentru depozitarea metalelor pretioase provenind de la persoane fizice sau juridice:

pastrarea metalelor pretioase.

Societatile bancare pot organiza case de circulatie in valuta. Operatiunile de incasari si plati in valute efective si alte mijloace de plata straine se fac folosind ca document chitanta valuta pentru incasari, si ordin de plata valuta pentru plati.

Casa de schimb valutar poate cumpara in mod liber, contra lei, oricare din valutele cotate de Banca Nationala a Romaniei sub forma de numerar si cecuri de calatorie de la persoanelor fizice rezidente si nerezidente. Aceeasi casa de schimb valutar poate vinde sub forma de numerar numai persoanelor fizice rezidente in Romania, care solicita schimbul valutar.2. Instrumente utilizate in derularea operatiunilor de incasari si plati


Bancile primesc in timpul programului operativ de lucru, prin intermediul caselor de incasari, depunerile in numerar ale agentilor economici, bancnotele uzate retrase din circulatie, alte incasari.

Operatiile de primire a numerarului prin casele de incasari se efectueaza pe baza urmatoarelor documente:

foaie de varsamant cu chitanta;

ordinul de incasare;

borderoul insotitor;documentele de casa emise de calculator.Pentru depunerea numerarului de catre clienti la casele de incasari ale bancii, in timpul programului operativ sau prelungit de lucru, se foloseste imprimatul foaie de varsamant cu chitamta, compus din doua file(chitanta si foaie de varsamant). Cu ocazia primirii lor la ghiseu, foile de varsamant se verifica de catre administratorul de cont din punct de vedere al formei si indeosebi al continutului, dupa care se inregistreaza in jurnalul de casa. In urma efectuarii acestei operatii, cele doua pagini ale foii de varsamant, semnate si stampilate de catre referent se transmit la casierie in vederea incasarii sumelor pe care le contin. Dupa inacasarea numerarului de catre casierul incasator, primul exemplar al foii de varsamant, respectiv chitanta, se restituie depunatorului, caruia ii serveste ca dovada a depunerii sumelor si ca act de casa in contabilitatea proprie, iar al doilea exemplar, respectiv foaia de varsamant propriu-zisa, ramane la casierie drept document de casa. Ls sfarsitul zilei, sumele incasate se inregistreaza in conturile agentilor economici pe baza jurnalului de casa.

Pentru depunerile de numerar din operatiunile interne ale bancii, se foloseste ordinul de incasare. Acesta seintocmeste de refentul contabil de la grupa de evidenta contabila si se inregistreaza in jurnalul de casa. Filiera efectuarii incasarilor in baza ordinului de incasare este, in general, asemanatoare foilor de varsamant.

In toate cazurile in care depunerea de numerar de catre unitatile economice se face in genti sigilate, fie direct la ghiseele bancii, fie prin coletare cu aparatul de transport valori al bancii, se foloseste ca document de depunere borderoul insotitor.

La sfarsitul zilei operative, casierul de incasari totatlizeaza sumele incasate pe grupe contabile, utilizand in acest scop actele de casa, dupa care trece totalutile in situatia incasarilor si le confrunta cu totalurile inscrise in jurnalele de casa, atat pentru exactitate, cat si pentru primirea actelor de casa din ziua respectiva, iar referentul contabil semneaza situatia incasarilor in dreptul grupei respective, pentru confirmarea sumei.Prin casele de plati, se efectueaza plati in numerar catre clientii bancii in timpul programului de lucru stabilit. Operatiile de eliberare a numerarului se efectueaza pe baza urmatoarelor documente:

cec simplu;

ordin de plata;

documente de casa emise de calculator;

cererea pentru rascumpararea certificatelor de depozit:

cambia si biletul la ordin.

Intrucat, cu prilejul eliberarii numerarului de catre banca, se efecueaza plati si are loc o crestere a numerarului in circulatie, cu implicatii asupra puterii de cumparare a populatiei, se impune urmarirea necesitatii si a legalitatii sumelor solicitate si, ca atare, un control bancar aprofundat. Pentru evitarea acesto aspecte, in momentul prezentarii lor la ghiseu, cecurile simple se verifica de catre referentul contabil din cadrul grupei contabile, atat din punct de vedere al formei, urmarindu-se indeosebi sa nu apara corecturi, stersaturi sau spatii neanulate dupa indicarea sumei in cifre si in litere, cat si din punct de vedere al continutului operatiilor de plati pentru care bancile elibereaza numarar.

In conditiile lipsei disponibilitatilor din contul clientului solicitator al numerarului, pe care se bazeaza eliberarea de numerar, cecurile simple nu se onoreaza de catre banca si se restituie depunatorilor.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022: Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact