StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Afacerea ta are nevoie de idei noi
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finate publice
Trimite articolul prin email Accizele  impozite indirecte : Finate publice Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Accizele impozite indirecteAccizele impozite indirecte


Alaturi de taxa pe valoarea adaugata si taxele vamale, accizele reprezinta impozitele indirecte cele mai importante, la care statul apeleaza pentru a-si procura resursele necesare acoperirii cheltuielilor. Accizele sunt taxe speciale de consumatie care fac parte din categoria 959h79j impozitelor indirecte aplicate asupra unor marfuri si produse provenite, atat din productia interna, cat si din import.

Statul, prin intermediul accizelor, urmareste, atat colectarea unor venituri cat mai mari, cat si dirijarea consumului catre anumite grupe de produse. Accizele sunt aplicate unui numar restrans de produse impozabile, acestea fiind nominalizate in legea care reglementeaza acest tip de impozit. In baza legislatiei fiscale din Romania, produsele care sunt supuse accizelor se impart in patru mari grupe:

a     Alcoolul brut, alcoolul etilic rafinat, bauturi alcoolice si orice alte produse destinate industriei alimentare sau consumului, care contin alcool etilic;

a     Produse din tutun

a     Produse petroliere

a     Alte produse si grupe de produse.

In functie de aceasta impartire a produselor care se supun impozitarii prin accize are loc stabilirea platitorilor, a modului de calcul a accizelor, a cotelor de impozitare.

Baza de impozitare si calculul accizelor


Baza de impozitare este diferita de felul produselor care se supun accizelor, precum si de provenienta lor, de pe piata interna sau externa.

Pentru produsele din import, baza de impozitare este reprezentata de valoarea in vama la care se adauga taxa vamala, comisionul vamal si alte taxe prevazute de lege, astfel:

Baza de impozitare
= valoarea in vama (pretul extern + cheltuieli conexe parcursului extern (transport, asigurare, manipulare) + comisionul vamal + taxa vamala + alte taxe in vama.

Pentru produsele petroliere baza de calcul o reprezinta cantitatea de carburanti exprimata in tone, diferentiata pe feluri de carburanti. In cazul bunurilor provenite de la persoane fizice, neinregistrate ca agenti economici, dar comercializate prin agenti economici, baza de calcul a accizelor o constituie pretul de achizitie.

La determinarea accizelor pentru diferite categorii de bunuri se folosesc mai multe modalitati de calcul, in functie de tipul accizei care se aplica si in functie de produsul sau grupa de produse la care se aplica accizele.


Plata accizelor


In baza legislatiei fiscale in domeniu, valoarea in lei a accizelor si impozitelor datorate bugetului de stat se stabileste in echivalent EURO pe unitatea de masura, se determina prin transformarea sumelor exprimate in echivalent EURO la cursul de schimb valutar comunicat de BNR in ultima zi a fiecarei luni. Acest curs se utilizeaza pentru calculul accizelor si a altor impozite indirecte pe toata durata lunii imediat urmatoare.

Plata accizelor, a impozitului la titeiul si la gazele naturale din productie interna se efectueaza lunar, pana data de 25 a lunii urmatoare, pe baza decontului de impunere, prin ordin de plata sau in numerar in contul bugetului de stat deschis la trezoreriile teritoriale ale statului. Pentru produsele din import, plata accizelor se face la institutiile vamale, concomitent cu plata taxelor vamale.

Pentru tutunul provenit din productie interna sau din import, utilizat ca materie prima pentru obtinerea pe cal industriala a produselor din tutun, accizele se datoreaza si se calculeaza o singura data, la livrarea produselor finite rezultate din prelucrare.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact