StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Afacerea ta are nevoie de idei noi
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale · Fise fiscale · Situatii financiare · Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finate publice
Trimite articolul prin email Conceptul de finante : Finate publice Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Conceptul de finanteConceptul de finanteIn literatura de specialitate se utilizeaza mai multe expresii care fac parte din familia cuvantului finante cu sensuri apropiate sau diferite dupa caz: finante, finante publice, finante private, finantele intreprinderii etc.

Etimologic, cuvantul finante provine din limba latina, din cuvantul finare, care inseamna in sens general a incheia, sau intr-un sens mai restrans, a incheia o afacere, a termina un diferend prin mijlocirea banului, o actiune judecatoreasca sau o hotarare a justitiei in legatura cu o plata de bani. De la acest cuvant, in se 252c24c colele XIII – XIV, s-au format expresiile finantio, financia, financias, financia pecuniaria, toate avand sensul de plata in bani si finis utilizat adesea cu sensul de termen de plata.

In Franta, in secolul al XV–lea se foloseau expresiile homes de finances si financiers expresii care desemnau arendasii de impozite si persoanele care incasau impozitele regelui, finance care desemna o suma de bani, un venit al statului si finances care desemna intregul patrimoniu al statului.

In limba germana, in secolele XV – XVII se intalneau expresiile finanz insemnand plata in bani si finanzer care desemna camatarul.

In Romania, inca din secolul al XIX–lea sa utiliza notiunea de fisc care desemna autoritatea financiara (fiscala) ce incasa impozitele, taxele, amenzile.

In sens larg finantele reprezinta relatiile si operatiunile banesti care se desfasoara intr-o economie, sau si mai simplu tot ceea ce inseamna bani si tot ceea ce poate fi cuantificat in bani.

Intr-o acceptiune unanima, prin finante se intelege totalitatea resurselor banesti aflate la dispozitia statului si a intreprinderilor, destinate indeplinirii functiilor si sarcinilor acestora.[1]

Practic, pornind de la notiunea de finante exista in prezent doua expresii care cumulate reprezinta totalitatea finantelor si anume:

*     finantele publice si

*     finantele privateOamenii traind intr-o comunitate manifesta o serie de nevoi iar constientizarea nevoilor genereaza interese. Interesele conduc la o serie de actiuni (activitati) menite sa satisfaca nevoile respective. Subiectii nevoilor sunt oamenii si colectivitatile in care traiesc iar obiectul nevoilor sunt utilitatile adica bunurile si serviciile necesare acoperirii acestora. In economia moderna nevoile oamenilor (colectivitatilor) sunt numeroase si variate si au o dimensiune intotdeauna mai mare decat cea a utilitatilor:

Forma utilitatilor se realizeaza pe de o parte prin actiuni private si pe de alta parte prin actiuni publice.

In literatura de specialitate exista mai multe opinii in ceea ce priveste definirea finantelor publice. O definitie generala a finantelor publice este ca ele reprezinta totalitatea mijloacelor banesti prelevate la dispozitia statului si autoritatilor locale, necesare acoperirii cheltuielilor publice.

In ceea ce priveste finantele private ele cuprind resursele, cheltuielile, imprumuturile, creantele de incasat si obligatiile de plata ale persoanelor juridice private (agenti economici, societati comerciale, banci, societati de asigurari etc.) si a persoanelor fizice care nu pot sa fie decat private.

Sfera finantelor publice este in concluzie mai restransa decat aceea a relatiilor banesti din economie, in care sunt cuprinse.Text Box: Finante private


Finante publice
 
De precizat ca existenta finantelor publice inseamna indeplinirea a doua conditii esentiale:

existenta statului (indiferent daca vorbim de guvern, de parlament sau de colectivitati locale) si a nevoilor sale (cheltuielile publice)

existenta banilor.


Derularea finantelor publice presupune:

a.       lipsa contraprestatiei directe si imediate;

b.      efectuarea prelevarilor prin constrangere.


Relatiile financiare se nasc prin transferul de valoare care se deruleaza in dublu sens:

a)      de la contribuabili (persoane fizice si juridice) la autoritatile statului;

b)      de la autoritatile statului catre contribuabili.
Schematic aceste transferuri se prezinta astfel:impozite, taxe,

Contribuabili Stat

contributii, etcpensii, subventii, alocatii

Stat      Contribuabili

ajutoare de somaj, ajutoare sociale, etcAceste transferuri de valoare au la baza principiul solidaritatii sociale:

*     contribuie mult – primesc putin;

*     contribuie putin – primesc mult (Ex. pensiile).Stiinta finantelor prezinta relatii stranse cu stiintele economice, juridice si politice:

1. legatura cu stiintele economice este data de faptul ca finantele publice constituie o ramura a stiintelor economice;

2. legaturile stranse ale finantelor publice cu stiintele juridice sunt date de faptul ca resursele publice (impozite, taxe, contributii) sunt realizate in baza unor acte legislative (legi, hotarari, ordonante, ordine, decrete) iar cheltuielile publice se efectueaza tot in baza unor actele legislative (legea bugetului de stat, legea bugetului asigurarilor sociale).

3. legatura cu stiintele politice decurge din faptul ca factorul politic este cel care gestioneaza finantele publice.
Liliana Donath – Finante publice si elemente de administrare a impozitelor, Editura Marineasa, Timisoara, 2004, p. 16.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact

Despre finate publice

Constructia teoriei financiare
Decizia de investitii in mediu probabilistic
Decizii de finantare pe termen lung
Analiza cheltuielilor publice
Sistemul resurselor financiare publice
Imprumuturile de stat. datoria publica
Uniunea europeana
Ajutorul de stat
Bugetul de stat al romaniei
Analiza bugetului regatului unit al marii britanii si irlandei de nord in perioada 2000-2006
Analiza bugetului de stat al germaniei
Acquis-ul comunitar si uniunea economica si monetara
Impozitarea prevazuta de acquis-ul comunitar
Romania intre fiscalitate si politici fiscaleCAUTA IN SITE
Termeni de cautare