StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
finante FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finate publice

Consideratii generale asupra veniturilor bugetareConsideratii generale asupra veniturilor bugetare

Sistemul veniturilor bugetare cuprinde totalitatea veniturilor care alimenteaza bugetul statului, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale. Veniturile bugetului statului roman formeaza un sistem unitar, deoarece exprima relatii economice si, dupa incasarea lor, ele isi pierd individualitatea si sunt cheltuite pentru infaptuirea actiunilor so 343b11d cial-culturale, dezvoltarea economiei nationale, apararea tarii, etc.

Sistemul veniturilor bugetare cuprinde instrumente deosebit de importante, folosite pentru infaptuirea politicii economice, sociale si financiare a statului.

Organizarea, structura si cuantumul veniturilor bugetului de stat al Romaniei si ale bugetelor locale sunt determinate de mai multi factori, dintre care mentionam: politica economica si financiara a statului, formele de proprietate asupra mijloacelor de productie, actiunea legilor economice, nivelul de dezvoltare a economiei nationale, necesitatea incasarii contravalorii serviciilor prestate de stat agentilor economici si persoanelor fizice prin unitatile sale prestatoare de servicii, cerintele indeplinirii prerogativelor statului, categoriile sociale ale populatiei, controlul pe care statul il exercita asupra crearii, repartizarii, circulatiei si utilizarii produsului national brut.

Statul roman isi procura resursele de la companiile nationale, regiile autonome si societatile comerciale cu capital de stat in procesul distribuirii primare a produsului national brut. Bugetul statului mai este alimentat cu venituri si de la unitatile cooperatiste, de la agentii economici cu capital mixt, privat, precum si cu impozite si taxe de la populatie, care se obtin insa in procesul redistribuirii produsului national brut.

Sistemul veniturilor bugetare trebuie astfel conceput, legiferat si aplicat incat sa se realizeze doua obiective, si anume: a) sa alimenteze sistematic bugetul de stat si bugetele locale cu venituri suficiente si b) sa stimuleze activitatea economica si sociala a agentilor economici si a cetatenilor.

Veniturile bugetului statului si ale bugetelor locale au o mare importanta nu numai ca sume care alimenteaza bugetul, ci si prin influenta pe care acesta o exercita asupra activitatii economice si sociale a tarii. De aceea, sistemul veniturilor bugetare trebuie sa fie astfel constituit si aplicat, incat sa stimuleze dezvoltarea activitatii economice si sociale. Impozitele si taxele pot constitui instrumente de incurajare sau de franare, de crestere sau de reducere a productiei ori a consumului unor produse, de impulsionare sau de limitare a exportului si importului unor marfuri, etc. impozitul este un instrument de interventie a statului in activitatea economica si sociala.Pentru infaptuirea obiectivelor privind dezvoltarea economica si sociala a tarii este necesar ca bugetul statului si bugetele locale sa fie alimentate sistematic cu venituri corespunzatoare.

Cuantumul veniturilor bugetare este influentat in mod nemijlocit de dezvoltarea economiei nationale, de intarirea gestiunii economico-financiare, de cresterea productivitatii muncii si a calitatii produselor si serviciilor realizate in economia nationala. Marimea veniturilor bugetare este determinata pe de o parte, de capacitatea surselor de venituri, de necesitatea realizarii autofinantarii, iar pe de alta parte, de sarcinile bugetului statului si ale bugetelor locale in ceea ce priveste finantarea actiunilor social-culturale, a economiei nationale, efectuarea cheltuielilor pentru ordinea publica, apararea nationala, etc. Aceasta dependenta a cuantumului veniturilor bugetare este explicabila, deoarece dintr-o sursa cu capacitate mare de plata se pot mobiliza venituri cu mult mai mari decat dintr-o sursa slaba. Cu toate acestea, in practica, cuantumul prelevarilor la bugetul statului nu se stabileste numai respectandu-se principiul simplei proportionalitati, ci tinandu-se seama si de sarcinile unei distribuiri si redistribuiri judicioase a produsului national brut. Din aceste considerente, cuantumul veniturilor bugetare nu se poate determina numai pe baza volumului produsului national brut, ci si tinandu-se seama de proportia dintre acumulare si consum. La stabilirea volumului veniturilor bugetare trebuie sa se aiba in vedere metodele folosite pentru distribuirea si redistribuirea produsului national brut in scopul stimularii dezvoltarii economice, a realizarii sarcinilor statului, etc.

Sistemul veniturilor bugetului statului si ale bugetelor locale trebuie sa fie astfel conceput incat sa stimuleze activitatea eficienta a agentilor economici, indeplinirea indicatorilor economici cantitativi si calitativi, realizarea reproductiei sociale, dezvoltarea echilibrata a ramurilor economice, a judetelor, municipiilor, oraselor si comunelor tarii, realizarea autonomiei producatorilor, a liberei initiative. De asemenea, sistemul veniturilor bugetare infaptuieste repartitia judicioasa a produsului national brut, echilibrarea si stabilirea bugetului de stat, a bugetelor locale, precum si controlul financiar. Acest control contribuie la apararea integritatii patrimoniului public si privat, la intarirea gestiunii economico-financiare, la impletirea intereselor generale cu cele locale, ale agentilor economici, ale populatiei si apararea legalitatii.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact