StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Afacerea ta are nevoie de idei noi
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale · Fise fiscale · Situatii financiare · Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finate publice
Trimite articolul prin email Functiile finantelor publice : Finate publice Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Functiile finantelor publiceFunctiile finantelor publice


In derularea acestui proces vital pentru orice societate, finantele publice indeplinesc doua functii principale.

Functia de repartitie

Se manifesta prin doua faze distincte:

constituirea fondurilor de resurse financiare publice;

distribuirea (repartizarea) resurselor financiare publice.   

Astfel, functia de repartitie a finantelor publice se caracterizeaza prin promovarea unor fluxuri de fonduri de sens contrar. Pe de o parte, are loc mobilizarea fondurilor catre bugetul statului din partea regiilor autonome si societatilor comerciale cu capital de stat sau mixt, a societatilor comerciale cu capital privat, asociatiilor cu scop lucrativ, precum si ale persoanelor fizice. Acesti contribuabili participa in mod diferit la formarea resurselor financiare ale statului prin impozit pe profit, taxa pe valoarea adaugata, contributii pentru asigurarile sociale, impozite pe teren, pe cladiri, pe salarii, diverse taxe, amenzi, penalitati. La acestea se adauga venituri din valorificarea unor bunuri apartinand statului, din chirii si concesiuni etc.

Pe de alta parte, are loc dirijarea fondurilor constituite. Procesul de utilizare a fondurilor bugetare are loc dupa ce, in prealabil, au fost inventariate si cuantificate nevoile societatii si s-au stabilit prioritati in functie de importanta domeniului ce trebuie finantat. Prioritatile si cuantumurile cheltuielilor bugetare variaza de la o perioada la alta, optiunile avand loc dupa criterii economice, sociale sau politice pentru destinatii cum sunt: invatamant, sanatate, cultura, pensii si ajutoare sociale, protectie sociala, actiuni economice, ordinea publica si apararea nationala.

Functia de control

Functia de control a finantelor publice se exprima prin faptul ca ansamblul procesului de mobilizare si dirijare a fondurilor bugetare are loc in conditiile respectarii disciplinei financiare, a lega­litatii operatiunilor, urmarindu-se oportunitatea si caracterul economicos al fluxurilor de intrare-iesire de fonduri financiare. Fondurile constituite la nivelul bugetului statului in fiecare an reprezinta un volum considerabil si apartin intregii societati, in consecinta, devine rational sa se manifeste grija si atentia maxima pentru gestionarea acestui avut public. Organele de control financiar ale statului urmaresc indeaproape incasarea ritmica si in cuantumul prevazut a veniturilor statului, instaurarea si mentinerea disciplinei financiare, eradicarea evaziunii fiscale. Pe de alta parte, preocupari sustinute de control financiar exista si pe linia utilizarii de catre beneficiari a sumelor obtinute de la buget, consumarea lor pentru obiectivele carora le-au fost destinate, in conditii economicoase si eficiente.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact