StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Libertate financiara
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finate publice
Trimite articolul prin email Implicatii ale actiunii cheltuielilor publice : Finate publice Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Implicatii ale actiunii cheltuielilor publiceImplicatii ale actiunii cheltuielilor publice 333d31dSe manifesta prin doua aspecte:

*     rolul cheltuielilor publice 333d31d ;

*     efectele cheltuielilor publice 333d31d .Rolul cheltuielilor publice 333d31dSarcinile care stau in fata autoritatilor publice determina rolul care revine cheltuielilor publice 333d31d . Dupa natura acestor sarcini intalnim:

*     rolul financiar;

*     rolul economic;

*     rolul social.Rolul financiar este cel traditional si consta in alocarea resurselor publice 333d31d pe diferite destinatii (categorii de cheltuieli).


Rolul economic s-a conturat pe masura ce economiile s-au dezvoltat, cheltuielile fiind utilizate ca instrumente de politica financiara. In acest fel cheltuielile publice sunt utilizate ca parghii atunci cand se doreste fie stimularea unei activitati si atunci cheltuielile cresc sau dimpotriva cheltuielile scad cand se doreste limitarea unei activitati.


Rolul social se manifesta ca urmare a atributiilor statului de protejare a unor anumite categorii sociale, este vorba in speta de cheltuielile cu protectia sociala. De remarcat ca aceste cheltuieli trebuie sa inregistreze un asemenea nivel incat sa determine beneficiarul lor sa reia derularea unei activitati productive si de aceea veniturile din aceasta sursa acopera numai minimul vital (ajutorul de somaj, ajutorul social).


Efectele cheltuielilor publice 333d31dExista trei categorii de efecte produse de cheltuielile publice:

*     efectul de redistribuire;

*     efectul de transfer de productivitate;

*     efectul de multiplicare.Efectul de redistribuire arata o prelevare reala de resurse din veniturile create in economie, pentru finantarea utilitatilor publice 333d31d sau un transfer de putere de cumparare intre diferite persoane sau intre diferite activitati, astfel veniturile create in patrimoniul privat trec intr-o anumita masura prin intermediul cheltuielilor publice 333d31d la dispozitia autoritatilor (in patrimoniul public).


Efectul de transfer de productivitate are in vedere modul in care cheltuielile publice influenteaza productia (Ex: cheltuielile cu apararea).


Efectul de multiplicare arata ca unele cheltuieli se pot reintoarce in economie si se pot autoamplifica pentru ca o serie de cheltuieli publice pot conduce la cresterea veniturilor personale, iar aceste venituri se realizeaza la randul lor pentru economisire (investitii) sau pentru consum.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact