StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
finante FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finate publice

Impozitul pe veniturile persoanelor fiziceImpozitul pe veniturile persoanelor fizice


Impozitul pe veniturile din activitati independente


Veniturile din activitatile independente cuprind veniturile din profesii liberale medicale, avocatura , expertize contabile, contabil autorizat, arhitect etc. 656f51g precum si venituri comerciale (realizate din activitati de comert sau din prestarea serviciilor) si venituri din proprietatea intelectuala. Aceste venituri pot fi realizate atat individual, cat si sub diferite forme asociative.

Veniturile din activitati independente se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla tinuta de contribuabili.

Pentru a determina impozitul trebuie determinat venitul net impozabil, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii.

La determinarea venitului brut se iau in calcul toate veniturile realizate din exercitarea activitatii. Cheltuielile deductibile sunt toate cheltuielile efectuate in scopul obtinerii veniturilor, cu exceptia urmatoarelor cheltuieli care sunt nedeductibile:

amenzile, majorarile de intarziere si penalitatile, altele decat cele de natura contractuala;

donatiile de orice fel facute de persoane fizice;

cheltuielile de protocol care depasesc limita prevazuta de lege

cheltuielile de sponsorizare care depasesc limitele prevazute de lege;

dobanzile aferente creditelor angajate pentru achizitionarea imobilizarilor corporale de natura mijloacelor fixe, in cazul in care dobanda estecuprinsa in valoarea de imobilizare a imobilizarilor corporale;

cheltuielile privind bunurile constatate lipsa din gestiune sau degradabile si neimputabile;

sumele sau valoarea bunurilor confiscate ca urmare a incalcarii dispozitiilor legale in vigoare;

sumele privind perisabilitati peste limitele legale;

impozitul pe venit suportat de platitorul venitului in contul beneficiarilor de venit;

sumele care depasesc limitele stabilite pentru acoperirea cheltuielilor de delegare, detasare, diurna acordate persoanelor pe perioada delegarii dau detasarii;

alte sume care depasesc limitele legale stabilite pentru anumite categorii de cheltuieli;

impozitul pe venitul datorat.

In cadrul veniturilor din activitati independente, o particularitate la calculul impozitului apare pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuala. Acestea reprezinta totalitatea incasarilor in bani sau echivalentul in lei a veniturilor in natura realizate din astfel de activitati.

In cursul anului, in vederea asigurarii ritmice a veniturilor bugetare, sub forma de plati anticipate se percepe o parte din impozit, urmand ca la incheierea anului fiscal sa regularizeze suma diferenta de restituit sau de achitat.

La calculul impozitului anual se determina venitul net prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor deductibile. Asupra venitului net se aplica cota de impozit stabilita prin lege.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact