StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
finante FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finate publice

Mecanismul financiar componenta a mecanismului economiei nationale

Mecanismul financiar componenta a mecanismului economiei nationale


Economiile nationale functioneaza dupa anumite mecanisme economice si financiare care creeaza similitudini intre ele dar si deosebiri.

Intre mecanismul de functionare a economiei nationale din diferite tari exista conditionari istorice comune sau scopuri politice, soc 141g65b iale si economice apropiate.

Dintre acestea merita amintite:

forma de proprietate - privata, cooperatista sau de stat - asupra mijloacelor de productie;

sistemul de conducere al economiei, legi proprii economiei de piata sau sistemul planificarii centralizate;

sistemul de repartizare a rezultatelor muncii, dupa participarea la capitalul social, in raport cu munca depusa sau sistemul mixt;

regimul politico-ideologic, democratic, pluripartidic sau totalitar;

participarea la aliante politice, militare sau la uniuni cu caracter economic, constituite dupa criterii regionale, comunitare etc.

Deosebirile intre mecanismele economice, ierarhizeaza natiunile pe anumite paliere valorice, creeaza diferite ierarhii.

Elementele care produc deosebiri intre mecanismele economice sunt:

a            nivelul fortelor de productie, marimea rezervelor de care dispune economia nationala, zestrea naturala, dimensiunea teritoriului;

a            structura sociala, gradul de maturizare a relatiilor sociale de productie;

a            gradul de independenta a economiei fata de economia mondiala, gradul asigurarii unor resurse de materii prime, resurse energetice, forta de munca specializata;

a            obiectivele politicii economice pe termen mediu si lung;


Mecanismul economic national functioneaza intr-o dinamica mereu perfectibila, suferind adaptari ale cerintelor si posibilitatilor economiei nationale.

Este gresit ca mecanismele economice sa sufere modificari la perioade scurte de timp pentru ca acestea produc efecte negative. Acelasi efect il produc si reglementarile normative la intervale scurte de timp, de aceea mecanismele de functionare ale economiei trebuie sa se caracterizeze prin stabilitate si coerenta.

Modul in care mecanismul economic sufera anumite ajustari pentru adaptarea la conditii nou aparute, cum ar fi de exemplu, evolutia capitalului privat, in raport cu cel de stat, structura fortei de munca etc. masoara eficacitatea lui.

Cerinta principala a unui mecanism economic bine construit este asigurarea functiei de conducere si reglare a proceselor economice in concordanta cu interesul national. In practica aceasta cerinta se realizeaza prin repartizarea resurselor economice pe anumite destinatii care sa fie in concordanta cu cerintele perioadei circumscrise interesului national de perspectiva.In tarile cu economie de piata si in mod deosebit in cele cu economie de piata in formare, statul joaca un rol deosebit de important in functionarea mecanismului economic. In primul rand statul functioneaza ca autoritate publica iar in al doilea rand ca producator si consumator de bunuri si servicii, organizator si finantator al asigurarilor sau asigurat.

Statul nu-si limiteaza atributiile numai la mentinerea ordinii publice, aparare nationala sau intretinerea de relatii externe, el influenteaza productia nationala, consumul si formarea bruta de capital, intervine in procesul repartizarii produsului intern brut.

In acest context, relatia dintre mecanismul financiar si mecanismul economic trebuie privit ca un raport intre parte si intreg.

Mecanismul de functionare a economiei nationale cuprinde mai multe componente de natura financiara, care impreuna alcatuiesc mecanismul financiar.

Structura mecanismului financiar ca parte componenta a mecanismului economic cuprinde:

sistemul financiar;

parghiile financiare folosite de stat pentru influentarea activitatilor economice;

institutiile cu atributii in domeniul financiar;

cadrul juridic format din legi si diferite alte acte normative in domeniul financiar-fiscal.

Dintre aceste componente sistemul financiar public este format din:

relatiile care se reflecta in bugetul de stat si in bugetele locale;

relatiile care se reflecta in bugetul asigurarilor sociale in bugetul asigurarilor de sanatate si in bugetele altor actiuni ce tin de domeniul asigurarilor sociale;

relatiile generate de constituirea si repartizarea fondurilor speciale extrabugetare;

Sistemul financiar privat, in contrapondere cu cel public este format din:

relatiile de credit bancar;

relatiile de asigurari si reasigurari de bunuri, persoane si raspundere civila;

relatiile generate de constituirea fondurilor la dispozitia intreprinderilor;

Celelalte componente ale mecanismului financiar le vom prezenta in subcapitolele urmatoare.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact