StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
finante FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale · Fise fiscale · Situatii financiare · Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finate publice

Planificare financiara



Planificare financiara


Consecintele modului de tratare a activitatii de planificare in perioada economiei centralizate prin stabilirea de la centru a numarului indicatorilor economico-financiari, a nivelului acestora, precum si defalcarea lor pe toate palierele functionale ale societatii

s-a regasit in limitarea si ingradirea autonomiei financiare tuturor institutiilor statului, pe toate palierele functionale.

Acest lucru s-a dovedit nefast asupra dezvoltarii economice si sociale a tarii, handicapul fiind dificil de depasit in perioada postdecembrista atat din punct de vedere conceptual cat si pragmatic.

O reactie imediata dupa evenimentele din decembrie 1989, a fost renuntarea la planificarea financiara, termenul de plan fiind criticat si demonetizat sub imperiul unei false abordari la nivel mediatic.

Planificarea financiara isi reintra in drepturi dupa 1997 cand adoptarea unor programe de dezvoltare a economiei nationale de perspectiva asumate de regula de fiecare guvernare, dupa adoptarea de catre Parlament, devin necesare.

Aceste programe trebuie sa aiba un caracter orientativ si sa urmareasca centralizarea nevoilor sociale si a posibilitatilor de dezvoltare a economiei nationale, cerintele pietei interne precum si conexiunile acesteia cu economia mondiala.

In domeniul finantelor publice se intocmesc proiectii si planuri financiare publice cu caracter imperativ concretizate prin adoptarea bugetului de stat anual, a bugetelor unitatilor administrativ-teritoriale, al asigurarilor sociale de stat si al asigurarilor de sanatate.

Constructiile bugetare anuale si cele pe termen mediu iau in calcul evolutia unor indicatori macro economici ca: inflatia, evolutia P.I.B., nivelul prelevarilor fiscale procentual din P.I.B.-ul estimat etc, cresterea economica, rata somajului, deficit bugetar.



Activitatea de planificare financiara s-a extins, astfel ca, la nivelul agentilor economici se intocmesc bugete proprii de venituri si cheltuieli anuale si pe termen mediu, corelat cu planul propriu de afaceri.

Planurile financiare isi dovedesc importanta pentru asigurarea echilibrului financiar in cursul bugetar la nivelul tuturor entitatilor economice.

Necesitatea intocmirii acestor planuri financiare prin recurgerea la planificarea financiara este consecinta directa a faptului ca in Romania, dezvoltarea economica este tributara si depinde in mod nemijlocit de modul de functionare a sectorului public care si in anul 2000 detinea pondere majoritara. Cu toate eforturile de privatizare a sectorului de stat procesul nu a dat rezultatele scontate acesta detinand si in anul 2001 inca aproximativ 70 % din economie, desi la realizarea Produsului Intern Brut sectorul privat avea in anul 2001 un aport de 2/3. Diversi factori perturbatori, rezultati din lupta de interese si din neadoptarea unor proceduri adecvate de privatizare au ingreunat acest proces cu consecinte nefavorabile asupra dezvoltarii economice in general.

Un rezultat pozitiv s-a inregistrat in domeniul privatizarii numai la sfarsitul anului 2002 cand pentru prima data sectorul privat a devenit majoritar comparativ cu cel de stat.






Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact