StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Afacerea ta are nevoie de idei noi
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale · Fise fiscale · Situatii financiare · Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finate publice
Trimite articolul prin email Sistemul bugetar - componentele sistemului bugetar : Finate publice Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Sistemul bugetar - componentele sistemului bugetarSistemul bugetar


Bugetul de stat prevede si reglementeaza, in forma legislativa, cheltuielile si resursele statului.

Bugetul general consolidat desi nu reprezinta un buget de sine-statator in nici una din fazele sale de elaborare, aprobare si executie - cuprinde bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul fondurilor speciale, bugetul fondului pentru plata ajutorului de som 838j91i aj, bugetul creditelor interne si externe, bugetul Trezoreriei Statului. Legea finantelor publice 500/2002 il mai defineste ca fiind „ansamblul tuturor bugetelor componente ale sistemului bugetar, agregate si consolidate pentru a forma un intreg'.


COMPONENTELE SISTEMULUI BUGETAR


Bugetul de stat este documentul elaborat si administrat de Guvern si aprobat de Parlament, prin lege, cuprinzand veniturile si cheltuielile aprobate prin legea bugetara anuala.

In Legea bugetului de stat pe 2002, nr. 784/11.11.2001, se defineste: 'Bugetul de stat cuprinde resursele financiare mobilizate la dispozitia statului si repartizarea acestora in vederea realizarii obiectivelor de dezvoltare economica si sociala a tarii, precum si pentru functionarea autoritatii publice'.

Bugetul asigurarilor sociale de stat este documentul ce se intocmeste distinct de bugetul de stat si se aproba de Parlament prin lege separata, fiind administrat si gestionat de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale.

Veniturile ce sunt cuprinse in acest buget nu pot fi utilizate pentru alte cheltuieli bugetare decat cele pentru care sunt repartizate prin prevederile bugetului respectiv. Totodata, revine o obligatie mai ferma pentru autoritatile asigurarilor sociale de stat de a urmari modul de stabilire si de incasare a veniturilor sale, pentru a se putea asigura plata pensiilor, ajutoarelor si a celorlalte cheltuieli prevazute in bugetul asigurarilor sociale de stat.

Bugetele locale sunt bugetele unitatilor administrativ-teritoriale cu personalitate juridica, elaborate autonom, fapt ce stimuleaza initiativa locala in realizarea veniturilor si satisfacerea cerintelor sociale locale.

Unitatile administrativ - teritoriale isi dimensioneaza cheltuielile in raport cu nevoile proprii, in corelare cu resursele pe care le pot mobiliza din impozite, taxe si celelalte venituri stabilite prin legea bugetara, efectuand controlul asupra modului de utilizare a fondurilor alocate.
In cazul in care bugetele locale nu-si pot acoperi cheltuielile din venituri proprii stabilite in conformitate cu legea, acestea pot beneficia de transferuri de fonduri banesti de la bugetul de stat.

Bugetele fondurilor speciale se intocmesc in vederea finantarii anumitor obiective si actiuni necesare in perioada considerata, pentru care se instituie prelevari obligatorii pe baza unor legi speciale.

In afara de categoriile de bugete prezentate mai sus, in bugetul general consolidat mai intra: Bugetul trezoreriei generale a statului, Bugetele institutiilor publice autonome, Bugetele institutiilor publice finantate integral sau partial de la bugetul de stat, Bugetele institutiilor publice finantate integral din venituri proprii, Bugetele fondurilor provenite din credite externe, Bugetele fondurilor externe nerambursabile.


SOLDUL BUGETAR


In elaborarea bugetelor trebuie sa existe egalitate intre veniturile colectate si cheltuielile care trebuie efectuate. De cele mai multe ori intre nivelul veniturilor si cheltuielilor nu exista aceasta egalitate: fie veniturile sunt mai mari decat cheltuielile (exista excedent de resurse in comparatie cu nevoile), fie cheltuielile sunt mAi mari decat veniturile (situatia cea mai des intalnita), caz in care nu exista suficiente resurse pentru acoperirea cheltuielilor programate.

Soldul bugetar este dat de diferenta dintre veniturile bugetului si cheltuielile sale. Acest sold poate fi pozitiv, situatie cand avem excedent de resurse, sau negativ, situatie in care trebuie sa acoperim deficitul, prin apelarea, in general, la imprumuturi.

Avem:

Deficit = Cheltuieli – Venituri, sau

Excedent = Venituri – Cheltuieli

Acoperirea deficitului de resurse se face, in cea mai mare parte a cazurilor, prin apelarea la imprumuturi interne si externe. Este de preferat ca acoperirea deficitului sa se faca pe seama imprumuturilor interne.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact