StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Afacerea ta are nevoie de idei noi
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finate publice
Trimite articolul prin email Stiinta finantelor publice  concept si functii : Finate publice Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Stiinta finantelor publice concept si functiiSTIINTA FINANTELOR PUBLICE CONCEPT SI FUNCTIIFinantele publice constituie o componenta de mare importanta a vietii social-economice a fiecarei tari, iar impactul lor asupra economiei nationale are conotatii atat in proportiile redistribuirii PIB-ului cat si in modul concret de realizare a acestui proces.

Finantele publice constituie un sistem de relatii economice prin intermediul carora se asigura formarea si repartizarea fondurilor de resurse financiare publice in scopul dezvoltarii economice si sociale a tarii, precum si al satisfacerii celorlalte nevoi sociale.

Intr-un sens mai larg, finantele publice cuprind relatii social-economice banesti prin intermediul carora institutiile publice isi constituie si utilizeaza fondurile de resurse financiare publice.

Finantele publice au aparut si evoluat in conditiile existentei omului pe masura angajarii acestuia in sustinerea statului care la randul lui ii apara interesele.

Exista o deosebire clara intre finantele publice si cele particulare, astfel:

Ø   finantele publice sunt asociate cu resursele, cheltuielile, imprumuturile, datoria statului unitatilor administrativ-teritoriale, si ale altor institutii de drept public;

Ø   finantele particulare cuprind resursele, cheltuielile, imprumuturile, creantele de incasat si obligatiile de plata ale agentiilor economici, bancilor, societatilor particulare de asigurare.

Obiectul de studiu al finantelor este dat de:

v   relatiile economice care se manifesta in procesul constituirii si repartizarii fondurilor bugetare si extrabugetare ale autoritatilor si institutiilor publice;

v   metodele de gestionare a resurselor financiare publice cu norme si reguli specifice;

v   metodele de constatare, stabilire, urmarire si incasare a veniturilor fiscale si nefiscale;

v   metodele de dimensionare si repartizare a cheltuielilor publice;

v   modalitatile de utilizare a fondurilor bugetare si extrabugetare;

v   metode si tehnici de organizare si exercitare a controlului financiar fiscal;

v   gestionarea datoriei publice;

v   programarea prioritatilor bugetare;

v   analiza eficientei si eficacitatii utilizarii resurselor financiare publice.

Sfera de cuprindere a finantelor publice este data de relatiile banesti care presupun un transfer valoric de produs intern brut.

Trasaturile caracteristice ale acestui transfer sun urmatoarele:

v   transferul de valoare se realizeaza sub forma baneasca de la entitati fizice si juridice catre fondurile colectate de stat pe de o parte, iar pe de alta parte de la aceste fonduri catre beneficiari directi si indirecti;

v   transferul de valoare nu presupune o contraprestatie directa, imediata sau individualizata din partea statului;

v   transferul de valoare se realizeaza cu titlu de nerambrusabilitate.

Rolul finantelor publice este de a asigura statului resursele financiare publice necesare pentru sustinerea activitatilor publice.

In derularea acestui proces vital pentru orice societate, finantele publice indeplinesc anumite functii.

FUNCTIILE FINANTELOR PUBLICE


Misiunea sociala a finantelor publice se infaptuieste prin functiile pe care le exercita si anume: functia de repartitie si functia de control.


I. Functia de repartitie a finantelor publice

In exercitarea functiei de r epartitie, finantele publice parcurg doua etape distincte (etapa de constituire si etapa de repartizare), prima influentand-o direct pe a doua. Asistam intr-o prima etapa la constituirea fondurilor de resurse financiare publice.

Constituirea fondurilor consta in formarea fondurilor publice de resurse banesti, care se poate realiza pe mai multe cai: impozite, taxe, contributii pentru asigurari sociale, amenzi, penalitati, varsaminte din profitul regiilor autonome.

La constituirea fondurilor publice participa cu resurse toate sectoarele sociale: public, particular, mixt, precum si populatie, fireste, in proportii diferite, in functie de capacitatea lor financiara.

Distribuirea fondurilor pe beneficiari (persoane fizice si juridice) este precedata de inventarierea si evaluarea, in expresie baneasca, a nevoilor sociale din perioada de referinta. Aceasta distribuire implica stabilirea destinatiilor pentru cheltuielile publice, si anume: invatamant, sanatate, cultura, aparare, asigurari sociale si protectie sociala, ordine publica, actiuni economice, etc.

Ambele faze se realizeaza in procesul de distribuire si redistribuire a bogatiei nationale, care are loc intre diverse persoane fizice si juridice, pe de o parte si stat, pe de alta parte.II. Functia de control a finantelor publice

Resursele financiare publice reprezinta o parte insemnata din produsul intern brut ceea ce conduce la necesitatea existentei unui control riguros in constituirea si distribuirea acestor resurse.

Functia de control a finantelor publice este strans legata de prima (functia de repartitie), dar are o sfera de manifestare mai larga, deoarece vizeaza atat constituirea si repartizarea fondurilor publice, cat si modul de utilizare a acestora.

Necesitatea functiei de control decurge din faptul ca resursele financiare publice, puse la dispozitia statului, apartin intregii societati.

Controlul statului are o sfera vasta de manifestare, cuprinzand toate domeniile vietii sociale care tin de sectorul public, si anume: activitatea economica, educativa, cultura, ocrotirea sanatatii, protectie sociala, mentinerea ordinii publice, aparare nationala, promovarea relatiilor cu alte state, etc.

Organele de control ale statului urmaresc incasarea ritmica si in cuantumul prevazut a veniturilor statului, instaurarea si mentinerea disciplinei financiare, precum si limitarea (eventual eradicarea) evaziunii fiscale.

Principalele obiective ale functie de control a finantelor publice, sunt:

v    exprimarea in forma baneasca a efortului financiar al statului, pentru indeplinirea functiilor sale;

v    eficacitatea efortului financiar alocat.

Totodata, in sfera controlului se inscriu si modul in care beneficiarii utilizeaza sumele obtinute de la buget si le consuma pentru obiectivele carora le-au fost destinate, in conditii de eficienta si performanta economica.CUVINTE CHEIE

v    finante publice, resurse financiare publice, constituirea fondurilor, distribuirea fondurilor pe beneficiari, repartitiePolitica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact