StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
glosar GLOSAR

Glosar de termeni - nu stii ce inseamna unii termeni financiari, juridici, econimici sau din domeniul managementului companiilor? In aceasta sectiune ne straduim sa oferim raspunsuri la astfel de intrebari

StiuCum Home » GLOSAR » marketing

Lisaj exponential

LISAJ EXPONENTIAL, metoda de previziune pe termen scurt, aparti-nind economistului american R.G. Brown, care consta in ajustarea unei serii cronologice a unui fenomen prin ponderea acesteia cu coeficenti ce descresc geometric.
Aceasta metoda, cunoscuta si sub denumirea de metoda ajustarii sau compensarii exponentiale porneste de la considerentul ca informatiile din trecut au o valoare mai mica fata de cele din prezent. De aceea, abaterile cele mai recente ale realizarilor de la previziune au o importanta mai mare pentru pre-dictie, importanta care descreste pe masura ce ne intoarcem spre trecut.
Marimea coeficien-' tului de lisaj reflecta gradul de realism al previziunii si are o importanta hotaritoare in determinarea formei ajustate a curbei respective. Utilizarea l.e. in previziunea diverselor fenomene implica doua etape principale : analiza calitativa si cantitativa a fenomenelor {determinarea tipologiei, estimarea tendintei de dezvoltare, determinarea caracterului sezonier in cazul fenomenelor de piata etc.) ; efectuarea previziunii pro-priu-zise pentru fiecare tip de fenomene. Fiind o metoda simpla,l.e. are utilizari multiple in activitatea de marketing : in previzio-narea stocurilor, a liarilor, a cererii etc.

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact