StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Sa facem proiecte sanatoase
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management general
Trimite articolul prin email Rolul comunicarii in obtinerea succesului organizatiei Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Rolul comunicarii in obtinerea succesului organizatieiRolul comunicarii in obtinerea succesului organizatiei


Intr-o organizatie comunicarea prezinta o importanta capitala. Daca ar fi sa ne referim numai la decizia manageriala si-ar fi suficienta sublinierea ca o buna adoptare a acesteia si o reusita executie a ei sunt de neconceput fara o comunicare perfecta intre membrii echipei manageriale si intre acestia si restul angajatilor. Managementul consta, mai presus de orice, i 858d38i n realizarea, cu ajutorul comunicarii, a unui proces de influentare interpersonala exercitat intr-o situatie anumita si indreptat spre atingerea sau indeplinirea unor obiective. A conduce inseamna a comunica, inseamna, inainte de toate, a transmite idei, sentimente, decizii subordonatilor si posibilitatea de intoarcere a informatiilor.
Astazi, comunicarea a devenit din ce in ce mai importanta si mai nuantata. In viata profesionala, angajatii se confrunta cu un exces de informatii, dar si cu insuficienta si chiar absenta comunicarii. Informarea si comunicarea sunt doua notiuni diferite, insa interdependente. Informarea pune persoanele in relatii cu anumite informatii, iar comunicarea pune persoanele in relatii cu alte persoane.

Ce inseamna insa a comunica? Acest termen consta in transmiterea unor informatii de catre o sursa ( emitator ) unuia sau mai multor destinatari (receptori), prin intermediul unor canale si mijloace de comunicare sub forma mesajelor simbolice ( codificate ) si retransmiterea unui mesaj ( raspuns ) de la receptor catre emitator ( definitie preluata din manualul Conducerea resurselor umane Radu Emilian ).

O buna comunicare conduce la crearea unui sistem de colaborare reciproca care va favoriza dezvoltarea organizatiei spre infaptuirea obiectivelor propuse, putandu-se crea astfel un climat uman generator de eficienta si satisfactii. Misiunea comunicarii in organizatie este aceea de a o pozitiona, de a-i conferi o personalitate recunoscuta si o identitate distincta fata de concurenta. Comunicarea interna este aceea care se dezvolta in cadrul relatiilor dintre resursele umane ale organizatiei. Ea este cea care se impune cu prioritate in cadrul politicii de comunicare a intreprinderii. O organizatie nu va putea sa-si creeze o imagine favorabila pe piata sau in fata partenerilor sai de afaceri atata timp cat personalul sau este insuficient informat, ascultat.

Activitatea manageriala insasi este un proces complex si continuu de comunicare. O cerinta speciala fata de manager este aceea de a fi un bun comunicator, caci problema reala a comunicarii organizationale nu este aceea a implicarii sau nu a managerului, ci daca el comunica bine sau nu. De el depinde in mare masura succesul organizatiei, de modul in care acesta transmite informatiile si de felul in care ii asculta pe cei din jurul sau ; pentru ca deosebit de important pentru orice proces de comunicare este ascultarea. Specialistii propun si tehnici de succes in ceea ce priveste ascultarea.Angajatii unei organizatii trebuie sa inteleaga incotro se indreapta aceasta, ei au nevoie sa le fie recunoscute competentele, au nevoie sa fie ascultati. O buna comunicare are un efect pozitiv asupra climatului intern si, implicit, asupra imaginii globale a organizatiei. Comunicarea interna contribuie la construirea imaginii organizatiei alaturi de comunicarea externa ( relatiile organizatiei cu piata si cu partenerii de afaceri ).

Comunicarea este, astfel, o necesitate in cadrul organizatiei, la locul de munca, imbogatind continutul propriei personalitati si integrand informatiile primite si transmitand noi informatii. Ea este mijlocul prin care se confera unitate intregii activitati dintr-o intreprindere. Comunicarea ajuta intregul personal din organizatie sa se descopere, sa converseze, sa se contrazica si sa cada de acord, sa ia decizii impreuna etc.Totodata, o comunicare eficienta ii va ajuta pe oameni sa stie ce urmareste organizatia, ce se asteapta de la ei, care le sunt sarcinile de indeplinit.

Imaginea organizatiei depinde de imaginea difuzata de oamenii ce o alcatuiesc. Experienta a aratat ca cele mai bine vazute organizatii sunt cele in care personalul este motivat, informat, poate sa raspunda la critici si sa explice dificultatile, sa difuzeze succesul si sa-si vanda meritele (Conducerea resurselor umane Radu Emilian ).
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022: Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact