StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Management bun inseamna oameni de CALITATE
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul carierei
Trimite articolul prin email Trimite articolul la prietenii tai din lista ta de yahoo messenger Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Modele de formare a cariereiModele de formare a carierei

Se pot identifica urmatoarele modele de formare a carierei:

Vertical ascendenta

In cadrul aceleiasi companii, o persoana urca succesiv, treapta cu treapta, pana la nivelul superior al competentei. Acest tip de cariera implica responsabilitate, rabdare si o serie de abilitati specifice companiei, ce 828j98i pot fi utilizate in vederea atingerii scopului nostru. Avantajele sunt multiple: devii cunoscut, beneficiezi de experienta acumulata si de istoricul companiei, dezvoltarea abilitatilor se realizeaza concentrat, creste gradul de specializare.

Un dezavantaj il poate reprezenta reducerea provocarilor; petrecand mai mult timp intr-o companie, putine sunt lucrurile care te pot surprinde.

Oblic ascendenta

Beneficiind de continua crestere a experientei, de acumularea cunostintelor si de dezvoltarea abilitatilor, o persoana are o crestere succesiva, chiar cu schimbarea companiei/industriei. Persoana acumuleaza astfel abilitati si cunostinte specifice profesiei, fiind capabila sa le aplice fara eforturi deosebite de adaptare. Un exemplu este constituit de transferul din cadrul unui departament in altul, pe o pozitie superioara ca statut, din considerente personale sau din ratiuni organizatorice. Fie ca a intervenit o plafonare, fie atingerea obiectivelor organizationale necesita utilizarea abilitatilor unei persoane intr-o directie noua, aceasta modificare aduce un plus de dinamism si implicare, datorate noilor provocari.


Ascendenta in zigzag

Schimbarea succesiva a industriilor pentru posturile oferite. Obiectivul: avansarea ierarhica si ca responsabilitati. Acest tip de cariera, urmat constient, denota o mare dorinta de putere generata de nevoia subiectiva de recunoastere sociala, conferita de statutul asociat unei pozitii ierarhice; totodata, aceste persoane au un mare potential de leadership.

In cazul fericit in care aceasta dorinta de avansare este sprijinita de un bagaj de cunostinte si de abilitati care sa confirme avansarea, o astfel de persoana este un castig pentru orice organizatie. Pe de alta parte, gradul de stabilitate pe termen lung este redus. De asemenea, sunt putine modalitati de a gestiona o astfel de personalitate, instrumentele traditionale de team-management dovedindu-se a fi limitate ca eficienta.
Orizontala

Se intalneste in principal in doua cazuri:

In primul caz, avem in vedere o piata locala, unde atingerea pragului superior din punctul de vedere al ierarhiei structurii locale, determina schimbari pe pozitii similare in companii si/sau industrii diferite.

Al doilea caz vizeaza top management-ul. Dupa atingerea pragului de Director National de Vanzari sau de Director General, in cazul lipsei oportunitatilor sau a dorintei de avansare internationala, persoana este nevoita sa se deplaseze pe orizontala, in alte companii sau industrii, pe pozitii similare. Se acumuleaza in acest mod o bogata experienta in management, aplicabila in diverse companii. Pericolul il constituie insa aplicarea excesiva a „best-practice”-urilor dintr-o industrie in alta, fara adaptari sau preocupari legate de specific, persoana bazandu-se pe rezultatele precedente.Haotica

Si in acest caz putem vorbi de doua situatii: un prim caz este dat de schimbari constiente de cariera sau modificari neprevazute, datorate conjuncturii sau indeciziei. Personalitatea ce domina acest gen de cariera este una caracterizata de flexibilitate, cu o mare putere de adaptare si de acumulare de cunostinte. Avantaje: orizont larg de optiuni, aportul consistent de idei, suflu nou in cadrul companiei, adaptabilitatea la diferite stiluri manageriale.

Dezavantaje: non-specializarea, lipsa planificarilor pe termen lung si perceptia sociala generala asupra unor astfel de experiente, caracterizate drept nestatornice. Al doilea caz este, in general, intalnit in situatii fortuite: perioade de recesiune locala sau nationala, caracterizate de o rata mare a somajului intelectual; crize pe plan personal; evenimente neprevazute (preluari, fuziuni).

Astfel, persoana este nevoita sa adopte decizii defavorabile in ceea ce priveste cariera.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact