StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Sa facem proiecte sanatoase
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul productiei
Trimite articolul prin email Fundamentarea productiei in unitati naturale Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Fundamentarea productiei in unitati naturaleFUNDAMENTAREA PRODUCTIEI IN UNITATI NATURALEProductia in unitati naturale este definita printr-un ansamblu de indicatori care precizeaza volumul productiei pe feluri, tipuri, modele si variante de produse, exprimat in unitati naturale adecvate.

Unitatile naturale sunt acele unitati de masura care corespund destinatiei si insusirilor fizice ale produselor, ca de exemplu: bucati seturi, metri, metri patrati, kilowati etc., sau unitati de greutate tone, kilograme s.a.

Intreprinderile opereaza in unul sau mai multe domenii (sectoare) de activitate, uneori inrudite ori complementare, alteori diferite ca pr 858h74i ofil. Produsele incluse in nomenclatorul fiecarui domeniu de activitate se incadreaza intr-o anumita clasa.
Clasa de produse cuprinde o categorie de articole din cadrul unei familii care are o anumita legatura functionala.

Familia de produse grupeaza toate clasele care satisfac o anumita nevoie primara in aceleasi conditii.

O intreprindere care isi desfasoara activitatea in mai multe domenii inrudite poate sa includa in nomenclatorul sau mai multe clase din aceeasi familie de produse. Fiecare clasa este formata din mai multe linii de produse.

Linia de produse cuprinde o categorie de articole din cadrul unei clase, aflate intr-o stransa legatura, ca urmare a functionarii similare, a comercializarii catre acelasi grupe de clienti, sau prin unitati de desfacere identice, a distributiei prin retele de acelasi tip, a vanzarilor la preturi asemanatoare etc.

Elementul primar al nomenclatorului de produse executat si oferit pe piata de intreprinderea producatoare este produsul (articolul). Acesta reprezinta o unitate distincta din cadrul unei linii de produse, identificabila prin anumite caracteristici constructive, functionale, dimensionale, estetice etc.

In contextul economiei pe piata moderne, produsul nu mai este definit numai ca un complex de caracteristici corporale prezente intr-o forma identificabila sub raport fizic. El este considerat si ca un ansamblu de elemente acorporale si informatii specifice lui, prin care sugereaza cererea exprimata de clienti pe piata si informatii specifice lui, prin care se genereaza cererea exprimata de clienti pe piata. Din categoria acestora, mai importante sunt cele care se refera la: nivelul de calitate al procesului, aspectele tehnologice prin care se diferentiaza de produsele concurente, marca sub care este comercializat, imaginea lui pe piata, prestigiul pe care il ofera utilizatorului sau, serviciile postvanzare oferite beneficiarilor, renumele canalelor de distributie folosite, nivelul pretului privit ca indicativ al angajatilor pe care le poseda, informatiile transmise prin actiunile de piata pentru stimularea vanzarilor s.a.

In unele intreprinderi, produsele dintr-o linie sunt exprimate intr-o gama variata de tipuri, modele sau variante, pentru satisfacerea cerintelor, dorintelor sau preferintelor, particularizate ale diferitelor categorii de clienti.

Tipul, modelul sau varianta de produs grupeaza toate articolele din cadrul unei linii, care prezinta o anumita forma diferentiata sub raport constructiv, functional, dimensional, estetic etc. fata de celelalte forme posibile.

Ansamblul produselor (articolelor) din nomenclatorul intreprinderii, pe care acesta le produce la un moment dat pentru a le oferi clientilor sai reprezinta sortimentul de produse al acestuia. El se caracterizeaza printr-o serie de aspecte folosite pentru definirea productiei in unitati naturale si anume:

lungimea sortimentului de produse, care evidentiaza numarul produselor (articolelor) incluse in cadrul acestuia;

largimea sortimentului de produse, prin care se exprima numarul liniilor de produse executate de intreprindere;

profunzimea sortimentului de produse, care arata numarul mediu al tipurilor, metodelor sau variantelor pentru fiecare produs oferit de intreprindere;

- omogenitatea sortimentului de produse care evidentiaza gradul de asemanare a diferitelor linii de produse sub raportul caracteristicilor procesului de productie ( ca de exemplu, al tehnologiei de fabricatie folosite, al materiilor prime din care se executa, al utilajelor la care se prelucreaza etc. ), modului de distributie sau de comercializare, utilizarii finale sau din alte puncte de vedere.Politicile manageriale referitoare la sortimentul de produse al intreprinderii se reflecta in continutul si caracteristicile liniilor existente in cadrul acestuia. Pentru o mai buna fundamentare si aplicare a acestor politici manageriale , se recomanda ca fiecare linie de produse sa fie administrata de un conducator propriu. Acesta va detine controlul asupra factorilor determinanti ai activitatilor specifice liniei respective si, in acelasi timp, va raspunde pentru rezultatele financiare obtinute in urma desfasurarii acestora.

Complexitatea si importanta activitatilor impuse de managementul productiei la nivelul unei linii de produse depind, in mare masura, de lungimea ei.

Lungimea liniei de produse evidentiaza numarul articolelor ( produselor ) existente in cadrul acesteia.

Daca in cadrul intreprinderii exista mai multe linii de produse, lungimea medie a unei linii se va stabili prin raportul dintre lungimea si largimea sortimentului de produse al acesteia.

Lungimea liniei de produse este dependenta de obiectivul urmarit prin politicile manageriale de productie adoptate de intreprindere. Astfel, daca obiectivul stabilit se refera la cresterea volumului vanzarilor si realizarea , pe aceasta baza, a unor cote de piata ridicate , se va folosi o linie de produse mai lunga. In schimb, daca prin obiectivul fixat se vizeaza cresterea rentabilitatii, linia va fi mai scurta, prin eliminarea din componenta ei a acelor produse care au marje unitare de profit mai mici.

Asupra lungimii liniei de produse isi exercita influenta o serie de factori. Unii dintre ei actioneaza in sensul cresterii lungimii acesteia, ca de exemplu: existenta unei capacitati de productie excedentare la nivelul intreprinderii, cererile distribuitorilor si fortelor de vanzare privind lansarea pe piata a unor produse noi, capabile sa satisfaca intr-o masura mai mare exigentele clientilor, actiunile concurentiale impuse de patrunderea pe noi piete etc.

Dar, odata cu lungirea liniei de produse se maresc cheltuielile impuse de pregatirea productiei, executarea produselor, stocarea resurselor materiale, promovarea produselor etc. si se amplifica complexitatea proceselor de productie, logistice, de distributie s.a.

Ca urmare , factorii care se includ in sfera preocuparilor intreprinderii pe linia diminuarii costurilor si a simplificarii proceselor enumerate anterior impun tendinta de scurtare a liniei de produse.

Realizarea unor performante ridicate in functionarea sistemului de productie al intreprinderii presupune adoptarea unor politici manageriale privind competitivitatea, calitatea si rentabilitatea liniilor de produse ale acesteia. Prin actiunile specifice celor mai importante politici din acest gen se asigura modernizarea, intregirea, extinderea si epurarea liniilor care compun sortimentul de produse al intreprinderii.


Modernizarea liniei de produse consta in adaptarea ei la noile cerinte si exigente ale clientilor. Aceasta se realizeaza prin introducerea unor articole moderne, cu sanse mari de asigurare a succesului in afaceri si prin eliminarea celor nerentabile sau ajunse in etapa de declin a ciclului lor de viata.

Modernizarea se poate face treptat, in mai multe etape partiale, sau radical, intr-un timp scurt.

Intregirea liniei de produse se bazeaza pe crearea si asimilarea in componenta ei a unor articole asemanatoare cu cele existente.

Scopurile urmarite sunt multiple. Dintre acestea, mai importante sunt cele care se refera la: utilizarea capacitatii de productie excedentara, satisfacerea solicitarilor exprimate de distribuitorii sau clientii nemultumiti de ceea ce li se ofera,extinderea pietelor existente, cucerirea altor piete, adoptarea unor noi retele de distributie, cresterea cifrei de afaceri si a profiturilor etc.

Extinderea in aval a liniei de produse presupune lansarea pe piata a unor articole noi situate pe treapta inferioara a liniei respective sub raportul calitatii si al pretului practicat.

Aceasta politica este adoptata atunci cand intreprinderea, pentru a patrunde pe o piata noua, apeleaza intr-o prima etapa la produse cu o calitate superioara si un pret de vanzare ridicat, amplasate pe treapta superioara a liniei considerate. Acestea sunt produse creatoare de imagine pe noua piata, numite din acest motiv portdrapel, prin care se asigura un renume pentru linia de produse si prestigiul intreprinderii producatoare .

Extinderea in amonte a liniei de produse consta in lansarea pe piata a unor articole noi situate pe treapta superioara a liniei respective sub raportul calitatii si al pretului de vanzare practicat.

O astfel de politica este folosita atunci cand intreprinderea, pentru a cuceri o piata noua, apeleaza initial la produse cu o calitate mai slaba,dar cu preturi mai mici,pozitionate pe treapta inferioara a liniei considerate. Acestea sunt produse creatoare de cerere, prin care intreprinderea isi asigura o penetrare rapida pe noua piata si promovarea marcii acestora, numite din aceasta cauza produse de atac sau de promovare.

Extinderea liniei de produse in ambele sensuri se bazeaza pe combinarea celor doua forme de extindere prezentate anterior, dupa ce patrunderea pe o piata noua a liniei de produse se realizeaza prin articole situate pe o treapta de mijloc sub raportul calitatii si al pretului de vanzare adoptat.

Epurarea liniei de produse se materializeaza in eliminarea din componenta liniei respective a articolelor care nu mai sunt cerute pe piata sau care au o rentabilitate scazuta, precum si a celor care nu mai sunt executate de producator ca urmare a micsorarii capacitatii de productie prin restrangerea activitatii.

Dupa cum s-a precizat anterior, productia in unitati naturale are un caracter eterogen, fiind fundamentata pe baza cantitatilor corespunzatoare diferitelor clase, linii si tipuri, modele sau variante de produse. In aceste conditii, pentru exprimarea volumului total al productiei corespunzator unei grupe eterogene de produse se folosesc unitatile natural-conventionale.
Unitatea natural-conventionala este o unitate de masura naturala care corespunde unui produs considerat in mod conventional ca reprezentativ ( etalon ) pentru grupa de produse eterogene din care face parte, ca de exemplu: bucati echivalente de tractoare de 55 cai putere, metri patrati echivalenti de geam cu o grosime de 2 milimetri, tone echivalente de combustibil cu o putere calorica de 7000 kilocalorii pe kilogram s.a.

Calculul volumului total al productiei exprimat in unitati natural-conventionale pentru o grupa k de produse Pk se face cu ajutorul uneia din cele doua relatii prezentate mai jos:Pk = , sauPk = ,

in care:

Pki reprezinta volumul productiei pentru produsul i din grupa k, exprimat in unitati naturale:

Cki(t) si Cki(p) coeficientul de echivalare eferent produsului i din grupa k, calculat in functie de timpul normat ( standard ) unitar si, respectiv, productia normata ( standard ) orara.


Pentru stabilirea coeficientilor de echivalare se utilizeaza urmatoarele relatii:


Cki(t) = si Cki(p) =


in care:

tnki - timpul normat ( standard ) pentru executarea unei unitati de produs i din

grupa k;

tnkr - timpul normat ( standard ) pentru executarea unei unitati de produs

reprezentativ din grupa k;

Pnki productia normata ( standard ) orara a produsului i din grupa k;

Pnkr - productia normata ( standard ) orara a produsului reprezentativ din grupa

k;

Pentru calculul coeficientilor de echivalare se pot folosi si alte criterii, ca de exemplu: puterea calorica a combustibililor, valoarea nutritiva a unor alimente etc.

Productia in unitati naturale are o importanta deosebita pentru exprimarea activitatii productive a intreprinderii. Astfel, prin ea se concretizeaza orientarile strategice si ritmurile de crestere ale productiei si se apreciaza modificarile din structura productiei.

De asemenea, cu ajutorul ei se dimensioneaza necesarul de resurse tehnice, materiale, umane pentru executarea productiei si se fundamenteaza gradul de folosire a acestora.

Productia in unitati naturale se coreleaza cu indicatorii fizici privind cererile pentru diferite produse de pe pietele de desfacere ale intreprinderii.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022: Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact