StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
marketing MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » MARKETING » cercetarea de marketing

Componentele unui sistem modern pentru informatii de marketingComponentele unui sistem modern pentru informatii de marketing


Unele firme si-au creat sisteme informationale de marketing, care asigura echipei manageriale date prompte si incredibil de amanuntite despre dorintele, preferintele si comportamentul cumparatorului. Marketerii detin o multime de informatii si despre parametrii caracteristici ai consumului din alte tari.


Si totusi, multor firme le lipseste rafinamentul tehnic in materie de utilizare a informatiilor. Multora le lipseste un departament dedicat cercetarii de marketing. Altele au asemenea departamente, dar care se limiteaza la prognoze de rutina, analize ale vanzarilor, si, ocazional, anchete. In plus, mult 949g63j i manageri se plang ca nu stiu niciodata unde se afla informatiile cu adevarat importante in cadrul firmei; ca primesc prea multe informatii inutile si ca au dubii in privinta exactitatii informatiilor. In societatea contemporana, bazata pe informatii, companiile mai bine informate se bucura de un avantaj concurential. Compania poate sa isi aleaga pietele mai bine, sa conceapa oferte mai bune si sa execute mai bine planificarea de marketing.


Fiecare firma trebuie sa isi organizeze circuitul unui mare numar de informatii care sa fie dirijate catre managerii sai de marketing. Firmele studiaza necesarul de informatii al managerilor lor si, in functie de concluziile trase, proiecteaza sisteme informationale de marketing (SIM). Un sistem informational de marketing (SIM) este alcatuit din personalul, echipamentul si procedurile necesare pentru strangerea, trierea, analizarea, evaluarea si distribuirea prompta a unor informatii utile si exacte factorilor de decizie din activitatea de marketing .


Sistemul informational de marketing al firmei trebuie sa reprezinte rezultatul echilibrarii a trei cerinte: ceea ce cred managerii ca au nevoie, ceea ce managerii au realmente nevoie si ceea ce este fezabil economic. Pentru constatarea necesarului de informatii, se poate institui o comisie interna SIM, care sa stea de vorba cu un esantion reprezentativ al managerilor de marketing din firma, punandu-le intrebari cum ar fi:

 1. Ce decizii luati in mod regulat?
 2. De ce informatii aveti nevoie pentru a lua aceste decizii?
 3. Ce informatii primiti in mod regulat?
 4. Ce fel de studii speciale cereti in mod regulat?
 5. Ce informatii ati dori sa aveti si pe care nu le primiti in acest moment?
 6. Ce informatii ati vrea sa aveti cu periodicitate zilnica? Lunara? Anuala?
 7. Ce reviste si rapoarte statistice de sector ati vrea sa consultati in mod regulat?
 8. Asupra caror subiecte v-ar placea sa fiti informat in mod regulat?
 9. Ce programe de analiza a datelor ati vrea sa aveti?

La nivelul sau de baza, un SIM cuprinde:

  • Sistemul de culegere, prelucrare si arhivare a datelor
  • Sistemul suport de decizii de marketing
  • O unitate de transfer si un modul de comunicatie

Sistemul informational asigura legatura dintre mediu si responsabilii de marketing. Pentru a reusi sa duca la bune sfarsit activitatile de analiza, planificare, implementare si control, responsabilul de marketing are nevoie de informatii relative la mediul comercial al firmei sale. Rolul SIM-ului este de a-l ajuta sa isi exprime nevoile, sa culeaga informatia si sa o difuzeze la timp persoanelor interesate.


Prima componenta esentiala a unui SIM o constituie sistemul de culegere, prelucrare si arhivare a datelor. Problema extrem de diversa, careia responsabilul de marketing trebuie sa ii faca fata si, implicit, nevoile sale de informatii diferite, necesita definirea campului de culegere a datelor.
In mod traditional, sursele de informatii si informatiile pot fi clasificate dupa doua criterii:

In functie de originea informatiei distingem:

o       Sursele interne - informatia provine din interiorul intreprinderii

o       Sursele externe - informatia este obtinuta din afara intreprinderii

In functie de momentul culegerii informatiilor distingem:

o       Informatii primare - sunt colectate pe teren, special si pentru prima data, in vederea studierii unei probleme specifice sau, cu alte cuvinte, pentru a raspunde unei nevoi precise. Oricare ar fi modul de culegere (ancheta pe baza de chestionar, interviuri etc.), ne adresam direct actorului (cumparator, consumator, utilizator, distribuitor) sau celui care ii influenteaza alegerea (prescriptor, consilier, lider de opinie etc.)

o       Informatii secundare - sunt informatii care au fost deja colectate de catre un organism sau chiar de catre intreprinderea in sine si care se afla la dispozitia acesteia pentru o utilizare secundara. In acest caz, distingem:

informatii secundare interne - documente financiare si contabile, statisticile vanzarilor, rapoartele vanzatorilor, rapoartele cercetarilor anterioare

informatii secundare externe - informatii economice asupra sectorului de activitate international, national sau local si care pot fi obtinute din diverse ziare si reviste, de la diferite ministere, centre de documentare, organisme consulare, profesionale (camere de comert, sindicate profesionale), centre de studii si cercetari etc.


In functie de locul culegerii informatiilor si de frecventa utilizarii surselor de informatii, sistemul de culegere a datelor poate fi articulat in trei subsisteme, ca in figura urmatoare :

Prin urmare, componentele structurale esentiale ale SIM sunt[3]:

Sistemul informational intern

Sistemul de inteligenta marketing

Sistemul suport pentru decizii de marketing

Sistemul cercetarilor de marketing
Philip Kotler, Managementul marketingului, editia a IV-a, Ed. Teora, Bucuresti, 2005

Marius D. Pop, "Cercetari de marketing", colectia "Marketing expressus", Ed. Alma Mater, Cluj-Napoca, 2004

Marius D. Pop, "Cercetari de marketing", colectia "Marketing expressus", Ed. Alma Mater, Cluj-Napoca, 2004

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact