StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
marketing MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » MARKETING » cercetarea de marketing

Definirea problemei si a obiectivelor cercetariiDefinirea problemei si a obiectivelor cercetarii


Definirea problemei de cercetare este o etapa fundamentala, de ea depinzand atat decizia de a realiza sau nu cercetarea, cat si amploarea procesului in care ne angajam. 252b18c


In general, putem spune ca intr-o cercetare de marketing participa trei tipuri de parteneri:

Solicitantul cercetarii - un manager sau un cadru dintr-o organizatie, care la randul sau poate fi: o intreprindere, administratie, colectivitate teritoriala, asociatie, sindicat etc.

Realizatorul cercetarii - numit si cercetator si/sau responsabilul cercetarii - este membru al organizatiei solicitante sau apartine unei societati/agentii de cercetare. Expertul tehnic, arhitect (concepe planul cercetarii) si conducator al activitatii (supervizeaza fiecare etapa de realizare a cercetarii)

Utilizatorul - ar putea fi managerii sau cadrele care au formulat solicitarea initiala, dar si clientii sau membrii organizatieiO problema apare atunci cand un manager trebuie sa ia o decizie in conditii de incertitudine. Incertitudinea exista atunci cand managerul dispune de mai multe solutii/raspunsuri fara a-l putea determina pe cel mai bun. Ori, valoarea adaugata a unei cercetari de marketing consta in reducerea incertitudinii decidentului, prin obtinerea si difuzarea informatiilor utilizabile pentru rezolvarea unei probleme specifice. Informatiile obtinute permit evaluarea riscurilor asociate fiecarei solutii.


Conform acestei perspective, unul din criteriile de apreciere a eficacitatii unei cercetari de marketing, rezida in capacitatea sa de a orienta managerul inspre deciziile bune.


In cazul in care, problema de rezolvat atinge un prag critic, adica decidentul constientizeaza ca o alegere gresita va avea consecinte (financiare, comerciale, organizationale) nefaste si durabile, cercetarea se impune ca o solutie posibila pentru iesirea din impas.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact