StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
finante FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale · Fise fiscale · Situatii financiare · Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finate publice

Elementele impozitelor



Elementele impozitelor


Pentru ca prin impozite sa se poata realiza obiectivele financiare, economice si sociale urmarite de catre stat la instituirea lor, este necesar ca reglementarile fiscale sa fie cunoscute si respectate atat de structurile fiscale, cat si de contribuabili 232f51c . In acest sens, in legile prin care se instituie impozite se precizeaza persoanele in sarcina carora cad plata impozitelor, materia supusa impunerii, marimea relativa a impozitului, termenele de plata, sanctiunile ce se aplica persoanelor fizice sau juridice care nu-si onoreaza obligatiile fiscale la termenele stabilite, si se sustrag de la impunere prin incalcarea dispozitiilor legale.

Elementele impozitului sunt: subiectul, platitorul, obiectul impunerii, sursa impozitului, cota impozitului, termenele de plata, inlesnirile acordate, sanctiunile.

Subiectul impozitului este persoana obligata direct potrivit legii, sa suporte plata unui impozit sau a unei taxe. Subiectul impozabil poate fi o persoana fizica sau juridica care poseda bunuri, realizeaza venituri pentru care legea prevede obligatia platii unor impozite si taxe. In mod curent, subiectul impozabil se mai numeste si contribuabil.

Platitorul de impozit este persoana obligata sa efectueze calculul si plata obligatiei fata de buget. De cele mai multe ori, platitorul este insusi subiectul impozabil, dar sunt si cazuri in care platitorul nu este si subiect cum este cazul impozitului pe salarii, sau al impozitului pe dividente.



Baza impozabila (obiectul impozabil) desemneaza suma asupra careia se aplica o cota de impozit pentru a se determina cuantumul impozitului datorat.

Sursa impozitului arata din ce anume se plateste impozitul: din venit sau din avere. In cazul impozitului pe venit, obiectul impunerii coincide in toate cazurile cu sursa. In schimb, la impozitele pe avere, de regula impozitul se plateste din venitul realizat de pe urma averii respective si numai arareori acesta diminueaza substanta averii propriu-zise.

Cota de impunere se exprima intr-o suma fixa sau un procent care se aplica asupra bazei impozabile si cu ajutorul careia se determina impozitul datorat.

Termenul de plata reprezinta perioada de timp in care se poate plati impozitul, fiind prevazut de lege.

Inlesnirile acordate la plata apar sub forma scutirilor, amanarilor, esalonarilor sau al reducerilor.

Sanctiunile apar atunci cand nu se respecta termenele legale de plata a impozitelor sau atunci cand obligatia de plata este determinata incorect.






Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact